Veel bedrijven overwegen of stappen in hoog tempo over naar cloudoplossingen. Uit een recent onderzoek van Capgemini (in combinatie met Coleman Parkes Research), op basis van meer dan vierhonderd cxo-interviews, blijken veel bedrijven volwassen in de adoptie van cloudoplossingen.

Naast de bekende voordelen van economy of scale en time to market, is een cloudstrategie erg in trek bij het realiseren van nieuwe bedrijfsinitiatieven met nieuwe applicaties. Veel van dergelijke oplossingen zijn te kenmerken als ‘edge’applicaties, applicaties die zich aan de randen (waar vaak interactie met klanten, medewerkers of burgers plaatsvindt) van de bedrijfsvoering begeven als uitbreiding op de kernprocessen. Meer dan 78 procent van de onderzochte bedrijven geeft aan dat deze applicaties direct op een nieuw cloudplatform worden gerealiseerd. Traditioneel was de focus qua cloud vaak gericht op de migratie en uitfasering van legacy toepassingen en systemen. Uit dit onderzoek blijkt ook weer dat deze toepassingen juist vaak met rust worden gelaten (‘Hands-off’strategie), zolang ze nog naar behoren functioneren.
Gelaagdheid
Deze tendens werkt de behoefte aan goede orchestratie van de it en cloudarchitectuur in de hand. Door verschillende van elkaar gescheiden lagen te onderkennen en logisch in te delen, kunnen nieuwe applicaties snel worden uitgerold, met inachtneming van de beveiligings-, performance en masterdata eisen. Cloudapplicaties bevinden zich vaak in de bovenste laag van de architectuur, waar de interactie en gebruikerservaring het meest belangrijk is. Hoe meer applicaties zich gedragen als wat de gebruiker ook kent uit zijn eigen omgeving (Facebook, Google, Twitter of bijvoorbeeld mobile apps), hoe groter de adoptie zal zijn, en hoe productiever de gebruiker wordt.
Best Practices
Een andere prominente business driver om naar cloudapplicaties te bewegen is de adoptie van industry best practices om de operatie zo efficiënt mogelijk te laten draaien. De meeste cloudoplossingen dekken ‘out of the box’ al veel van de bestaande bedrijfsprocessen af; processen zoals crm, erp, hrm of finance. Met de adoptie van een cloudoplossing met voorgedefineerde werkstromen, conformeert een bedrijf zich niet alleen aan een ‘industry standard’ in een domein, maar blijft het ook in de toekomst in lijn met de eisen en wensen die deze industrie of markt verlangt. Dit gold al voor start-ups, maar dezelfde dynamiek ontstaat nu bij de grotere corporates en enterprises.
Hoe meer ‘template-driven’ en met minimale configuratie een bedrijfsproces kan worden gerealiseerd in een oplossing, des te sneller kan een wererldwijde uitrol plaatsvinden en des te groter zal de return on investment (roi) zijn.
Application Platform as a Service
Dit verklaart ook de positie van salesforce.com ( rechtsboven) in het meest recente Gartner Quadrant voor Application Platform as a Service (aPaaS). Salesforce.com heeft met het eind vorig jaar gelanceerde salesforce1 platform alle tooling vrijgegeven waar ook de salesforce.com producten zelf mee ontwikkeld zijn. Daarnaast richt het platform zich duidelijk niet alleen op de software-ontwikkelpartijen, maar ook op de eindgebruikers van een gebouwde oplossing (meestal ‘de klant’), interne medewerkers en beheerders. Met deze pure ‘Platform Play’ van salesforce.com, krijgen bedrijven een platform in huis met enerzijds krachtige producten voor sales, service en marketing, maar ook direct een ‘business agility layer’ om nieuwe en toekomstige applicaties op te ontwikkelen. Waar men vroeger met een lege pagina begon een applicatie te schrijven, klik je met salesforce1 via configuratie objecten, velden, werkstromen en rapporten in elkaar.
Voordeel van deze point&click aanpak is dat er veel dichter op de business wordt gezeten om een applicatie goed te laten functioneren, bijkomend voordeel is ook dat de (it-) budgetten verschuiven naar de business. Lange requirements-workshops, scoping sessies, watervalprojecten of maandenlang programmeren zijn er niet meer bij; met live prototyping ziet de business user meteen het resultaat!
Lennart,
Salseforce is niet het enige product dat je als bedrijf via je applicatiecataloog aan je gebruikers aanbiedt. Wanneer je andere applicaties uit cloud naast je bestaande applicaties zet dan zou je applicatielandschap, ROI en je architectuur anders worden dan wat je hierboven voorstel.
Je bekijkt dit onderwerp vanuit je positie als softwareleverancier. Als je je verplaatst naar de positie van ict-manager dan zou je zeker andere onderwerpen zien die misschien nu onzichtbaar voor je zijn.
Om je inlevingsvermogen te stimuleren verwijs ik je naar het onderstaande artikel:
SaaS het oerwoud van de toekomst!
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4923342/2379248/saas-het-oerwoud-van-de-toekomst.html
Misschien ligt het aan mij maar bij het lezen van dit artikel krijg ik het gevoel van: “wij van wc eend adviseren wc eend”
@Reza
Iemand van Salesfore.com die een opinie heeft over Salesforce.com dat ruikt inderdaad naar: ‘Wij van WC-eed….’
Jij hebt het over IT-manager maar hoe zit het eignelijk met de CIO die met migraties naar de cloud toch wel een flink aantal uitdagingen krijgt. Niet alleen betreffende governance maar ook aangaande de integratie zitten er nog wat ‘desillusies’ aan aPaas oplossingen zoals salesforce.com. Voordat ik Henri weer boos aan de lijn heb, er zijn nog wat kinderziekten die opgelost moeten worden voordat de gewenste adoptie werkelijkheid wordt.
Verder krijg ik het idee dat in Magic Quadrant appels met peren vergeleken worden, Microsoft CRM oplossing is zowel on-premise als vanuit de cloud te gebruiken en andere namen lijken me niet allemaal spelers op de CRM markt. Afvegen en doorspoelen dus maar?
Ewout,
Ik probeerde me in te houden 🙂 en de schade te beperken tot wat ict-manager op z`n bord krijgt. Ik denk in dat artikel (Saas en oerwoud) en de reacties veel zaken rondom SaaS goed benoemd en gediscussieerd zijn.
Uiteraard wat je hierboven aangaf is ook een aspect van dit verschijnsel.
Spijtig dat verschillende cloudleveranciers zeer eenzijdig, lees vanuit hun positie, naar deze grote wijziging kijken. Een verandering waarin je als afnemer flink in moet investeren (bekijk het in de hele architectuur), waarvoor je je bedrijfsprocessen moet aanpassen, waardoor je (ict)organisatie geraakt wordt, waarna je juridisch op vele punten aansprakelijk wordt gesteld, wordt heel luchtig door cloudleveranciers bekeken en besproken.
Doe de groeten aan Henri als je hem aan de lijn hebt 🙂
Reza,
Henri zal wel komen met het geleende: “Nu doe je het weer….” wat gezien de partijgenoot van orginele auteur steeds lachwekkender wordt, dat minister ‘Tapsterk’ weinig kwaad ziet in het verstrekken van Call Detail Records (metadata) is voor een microbioloog niet vreemd omdat deze een enorme tunnelvisie heeft door het kleine oculair van zijn beroepsgroep. Maar een ‘kinderziekte’ bij cloud oplossingen is toch de onzekerheid aangaande meekijkende ogen, je klantenbestand delen is misschien niet zo’n goed idee als je zaken doet met bedrijven die misschien ergens op een lijst staan.
Ik insinueer hierbij niet dat Salesforce.com gegevens doorspeelt maar ik verbaas me er over hoe een core assets zoals je klantenbestand zomaar in de cloud gezet wordt. En al lever je alleen maar komkommers bepaalde diensten hanteren een omgekeerd rechtsbeginsel, je bent schuldig tot tegendeel bewezen is. Neem me dus niet kwalijk dat ik enigzins sceptisch ben aangaande bepaalde diensten omdat de put meestal pas gedempt wordt als Kalff al verdronken is.
Dus…Zolang Lennart als thought leader met de gebruikelijk sales pitches komt en mijn zorgen onbenoemd laat denk ik aan schapen die gescheerd worden: ‘Saving as a Service’ Maar dat is misschien ook wel mijn aversie tegen CRM, ik ben wel wat meer dan een contract tenslotte.
Ik voel me vereerd met zoveel aandacht. “Ze kunnen beter over me lullen dan van me eten” zegt mijn schoonvader altijd.
Ik geloof in gebruik versus bezit en niet in zelf doen waardoor je snel terecht komt bij online diensten ook wel cloud genoemd. Zelf zie ik me niet als fundamentalist.
Cloud adoptie is IMO niet volwassen en dat gaat ook nog wel een tijd duren, alleen de trend is heel duidelijk.
@Reza en @Ewout, dank voor jullie reacties vanuit je expertrol! Goed om te zien dat dit onderwerp zo leeft in onze markt, en een leuke bijdrage van jouw hand, Reza, waar je tweemaal naar verwijst!
Echter, jullie trekken wel een aantal voorbarige conclusies, ik werk niet bij salesforce.com noch bij een softwareleverancier, maar bij een System Integrator / Consulting Partner. Daarnaast heb ik het in mijn opinie niet over salesforce.com als CRM, maar als Application Platform as a Service (aPaaS) platform, Salesforce1. Dit is een hyperproductivity platform waarmee je business apps kunt bouwen, integraties kan doen, direct mobiel beschikbaar en met een duidelijke sociale component. CRM staat hier los van, daarom loopt inderdaad een vergelijking die @Ewoutm maakt met Microsoft CRM in deze spaak. (alhoewel daar ook voor salesforce.com een plek rechtsboven is, maar dat is off-topic hier).
Zoals jullie in het rapport hebben gelezen, gaat dit niet over technologie of vendors, maar over cloud adoptie bij grotere bedrijven in het algemeen. 78% van de bedrijven geeft aan nieuwe applicaties direct in een Cloud omgeving te realiseren. Als je kijk naar alle wereldwijde trends en onderzoeken, kan je moeilijk ontkennen dat veel van de bestaande bedrijfsprocessen, met standaard SaaS oplossing goed kunnen worden gerealiseerd tegenwoordig, met alle integraties vandien.
Verder haal ik juist orchestratie aan, en een meerlagen-architectuur, dit zijn qua Cloud belangrijke randvoorwaarden.
@Henri, waar baseer je jouw aanname op dat Cloud adoptie niet volwassen zou zijn, is dat alleen jouw mening of is dat gefundeerd? Ik zie dat nl. nergens meer, dat bedrijven niet bezig zijn met cloud adoptie!
@Lennart
Om in de WC-eend vergelijking te blijven: “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”
Zeggen dat het niet om technologie of vendor gaat lijkt me moeilijk vol te houden want je hebt het toch over één specifiek product, maar goed sommigen hebben een hamer en zien daardoor alles als een spijker. En prachtig dat 78% van de bedrijven nadenkt over Cloud, de mogelijkheden ervan wil adopteren maar dat lijkt me niet veel anders dan met welk ander product dan ook.
Nu even de bezwaren die adoptie toch wel wat lijken te remmen zoals de governance en dan met name rond data, Henri heeft het over gebruik en bezit maar juist hier ligt dus een ’terra incognita’ op de cloud kaart.
@Ewout, leuke metafoor, maar je argumentatie is wel erg dun en elke vergelijking loopt uiteindelijk spaak. Jij hebt het over hamers en spijkers, klanten willen vaak gaten en geen boren, jij kijkt wel erg door de IT bril naar mijn opinie…
Ik haal in mijn laatste alinea de leider uit het meest recente aPaaS quadrant aan, de rest is inderdaad algemeen, over andere producten denken bedrijven zeker anders, denk maar aan aanschaffen van hard – en software of het zelf doen van catering of facilities. En jij haalt wel de stokpaardjes van stal, dat de cloud “niet veilig” zou zijn, terwijl de investeringen die (enterprise) cloud leveranciers in security doen, een hoop bedrijven onmogelijk kunnen doen. Er zijn zat architecturen waarbij veel hybride vormen van cloud bestaan, het simpelweg deponeren dat data cloud adoptie remt, is wel wat kort door de bocht. Ergo, hele bedrijfsmodellen zijn op dit aspect (Master Data Management) zelfs geend!
Lennart,
1) Als we zo veel voorbarige conclusies uit je artikel trekken dan zou ik me afvragen of het aan ons ligt of aan jouw artikel met zoveel verwarring waardoor twee verschillende lezers (of misschien meer) op verkeerde been gezet worden. Het juist overbrengen van je boodschap is een kunst, onderschat het niet.
2) Persoonlijk kan ik geen waarde aan een aantal beweringen in je artikel hechten. Ik betwijfel of je bij je veel zaken rekening hebt gehouden met alle componenten in de cloud-keten of heb je alleen maar gekeken naar de laatste schakel in die keten?
Bijvoorbeeld je zei:
“de investeringen die (enterprise) cloud leveranciers in security doen, een hoop bedrijven onmogelijk kunnen doen.”
Als wat je zegt waar is dan heb je niet alle componenten in de keten meegenomen maar alleen er een deel van. De keten wordt nog langer als klant gebruik gaat maken van cloud escrow.
Ik heb trouwens andere verhalen over beveiliging gehoord van iemand die werkzaam is bij een grote Enterprise System Integrator van Nederland die ook cloud-diensten aanbiedt.
3) In je reactie heb je gezegd: “Als je kijk naar alle wereldwijde trends en onderzoeken, kan je moeilijk ontkennen dat veel van de bestaande bedrijfsprocessen, met standaard SaaS oplossing goed kunnen worden gerealiseerd”
Cloud is niet geschikt voor legacy van bedrijven en met legacy bedoel ik niet alleen de applicaties maar ook bedrijfsprocessen.
Misschien zijn er veel bedrijven bezig met het proberen van SaaS oplossingen. Dat zegt niks over de geslaagdheid van de oplossing! Wie trekt hier voorbarige conclusie?
Als je denkt dat je bestaande bedrijfsprocessen met standaard SaaS-oplossingen kan ondersteunen dan zal ik je adviseren om even te wachten tot eind van dit jaar of begin van volgende jaar.
Mijn reactie is gebaseerd op wat en hoe ik je artikel en reacties gelezen heb. Daar zitten zeker veel miscommunicaties en eigen aannames in. Discussie over een wollig onderwerp (cloud!) op deze wijze kan niet altijd optimaal, correct, handig en efficiënt zijn.
Tip: kijk uit voor de schoonvader van Henri 🙂