Veel bedrijven overwegen of stappen in hoog tempo over naar cloudoplossingen. Uit een recent onderzoek van Capgemini (in combinatie met Coleman Parkes Research), op basis van meer dan vierhonderd cxo-interviews, blijken veel bedrijven volwassen in de adoptie van cloudoplossingen.

Naast de bekende voordelen van economy of scale en time to market, is een cloudstrategie erg in trek bij het realiseren van nieuwe bedrijfsinitiatieven met nieuwe applicaties. Veel van dergelijke oplossingen zijn te kenmerken als ‘edge’applicaties, applicaties die zich aan de randen (waar vaak interactie met klanten, medewerkers of burgers plaatsvindt) van de bedrijfsvoering begeven als uitbreiding op de kernprocessen. Meer dan 78 procent van de onderzochte bedrijven geeft aan dat deze applicaties direct op een nieuw cloudplatform worden gerealiseerd. Traditioneel was de focus qua cloud vaak gericht op de migratie en uitfasering van legacy toepassingen en systemen. Uit dit onderzoek blijkt ook weer dat deze toepassingen juist vaak met rust worden gelaten (‘Hands-off’strategie), zolang ze nog naar behoren functioneren.
Gelaagdheid
Deze tendens werkt de behoefte aan goede orchestratie van de it en cloudarchitectuur in de hand. Door verschillende van elkaar gescheiden lagen te onderkennen en logisch in te delen, kunnen nieuwe applicaties snel worden uitgerold, met inachtneming van de beveiligings-, performance en masterdata eisen. Cloudapplicaties bevinden zich vaak in de bovenste laag van de architectuur, waar de interactie en gebruikerservaring het meest belangrijk is. Hoe meer applicaties zich gedragen als wat de gebruiker ook kent uit zijn eigen omgeving (Facebook, Google, Twitter of bijvoorbeeld mobile apps), hoe groter de adoptie zal zijn, en hoe productiever de gebruiker wordt.
Best Practices
Een andere prominente business driver om naar cloudapplicaties te bewegen is de adoptie van industry best practices om de operatie zo efficiënt mogelijk te laten draaien. De meeste cloudoplossingen dekken ‘out of the box’ al veel van de bestaande bedrijfsprocessen af; processen zoals crm, erp, hrm of finance. Met de adoptie van een cloudoplossing met voorgedefineerde werkstromen, conformeert een bedrijf zich niet alleen aan een ‘industry standard’ in een domein, maar blijft het ook in de toekomst in lijn met de eisen en wensen die deze industrie of markt verlangt. Dit gold al voor start-ups, maar dezelfde dynamiek ontstaat nu bij de grotere corporates en enterprises.
Hoe meer ‘template-driven’ en met minimale configuratie een bedrijfsproces kan worden gerealiseerd in een oplossing, des te sneller kan een wererldwijde uitrol plaatsvinden en des te groter zal de return on investment (roi) zijn.
Application Platform as a Service
Dit verklaart ook de positie van salesforce.com ( rechtsboven) in het meest recente Gartner Quadrant voor Application Platform as a Service (aPaaS). Salesforce.com heeft met het eind vorig jaar gelanceerde salesforce1 platform alle tooling vrijgegeven waar ook de salesforce.com producten zelf mee ontwikkeld zijn. Daarnaast richt het platform zich duidelijk niet alleen op de software-ontwikkelpartijen, maar ook op de eindgebruikers van een gebouwde oplossing (meestal ‘de klant’), interne medewerkers en beheerders. Met deze pure ‘Platform Play’ van salesforce.com, krijgen bedrijven een platform in huis met enerzijds krachtige producten voor sales, service en marketing, maar ook direct een ‘business agility layer’ om nieuwe en toekomstige applicaties op te ontwikkelen. Waar men vroeger met een lege pagina begon een applicatie te schrijven, klik je met salesforce1 via configuratie objecten, velden, werkstromen en rapporten in elkaar.
Voordeel van deze point&click aanpak is dat er veel dichter op de business wordt gezeten om een applicatie goed te laten functioneren, bijkomend voordeel is ook dat de (it-) budgetten verschuiven naar de business. Lange requirements-workshops, scoping sessies, watervalprojecten of maandenlang programmeren zijn er niet meer bij; met live prototyping ziet de business user meteen het resultaat!
“Voordeel van deze point&click aanpak is dat er veel dichter op de business wordt gezeten om een applicatie goed te laten functioneren, bijkomend voordeel is ook dat de (it-) budgetten verschuiven naar de business. Lange requirements-workshops, scoping sessies, watervalprojecten of maandenlang programmeren zijn er niet meer bij; met live prototyping ziet de business user meteen het resultaat!”
– Waarom is er dan toch zo’n verwacht tekort aan technici ?
– Hoe kan je in de commerciele markt het verschil maken als al je concurrenten dezelfde applicaties point@clicken ?
– Hoe serieus nemen Cloud leverenciers de privacy/security aspecten waar overheidsinstellingen mee te maken hebben ?
– Waarom willen bijna al mij klanten maatwerk, terwijl ik dat nooit aanraad ?
– Waarom denkt men dat iedere Business blaataap ff zijn bedrijf met alle continuiteits, security, loose/tigh coupling, legislation, vendorlockin, SLA details in de Cloud clickt ?
@Reza : dank voor je uitgebreide mening en opvattingen, waardevolle inzichten! De voorbarige conclusies gingen over dat ik voor salesforce.com danwel een softwareleverancier zou werken, en dat ik met salesforce.com in mijn opinie, het CRM product zou bedoelen. Gelukkig is dat misverstand de wereld uit…
En het is je persoonlijke mening dat legacy en dus bedrijfsprocessen niet naar de cloud kunnen, zelf doe ik al jaren dergelijke transities, en duizenden collega’s met mij!
en dan voor de tip, Henri’s schoonvader is geen onbekende! 🙂
Dag Mauwerd, dank voor je vragen, zie hieronder ook puntsgewijs mijn antwoorden op je vragen :
– Waarom is er dan toch zo’n verwacht tekort aan technici ?
[Lennart] : de meeste coderegels worden altijd nog in Cobol geschreven, en er staan nog veel servers in datacenters te snorren, en ook Cloud vraagt om technici (Security, Interfacing). De rol van de traditionele software-ontwikkelaar zal wel veranderen de komende 5 jaar, dat wordt meer de platform ontwikkelaar dan applicatie ontwikkelaar.
– Hoe kan je in de commerciele markt het verschil maken als al je concurrenten dezelfde applicaties point@clicken ?
[Lennart] : het verschil maak je nog altijd door als eerste met een product of dienst op de markt te komen, degene die het eerst een nieuwe dienstverlening kan uitrollen, heeft een voordeel (Zie succes iPphone, iedereen had het idee en de middelen al..)
– Hoe serieus nemen Cloud leverenciers de privacy/security aspecten waar overheidsinstellingen mee te maken hebben ?
[Lennart] : zeer serieus, daar vertrouwen de het meest bepalende element is, kijk ook maar naar alle hybride cloud oplossingen, of offload capaciteiten van cloudplatforms, en het ontstaan van europese datacenters (Microsoft in Noord-Holland aan de A7, salesforce.com in London en straks Parijs). Ook zaken als safe harbour en wetgeving wordt hard aan gewerkt, in Microsoft Azure kun je in de toekomst het land van opslag aangeven bv.
– Waarom willen bijna al mij klanten maatwerk, terwijl ik dat nooit aanraad ?
[Lennart] : omdat elk bedrijf uniek placht te zijn, en zich moeilijk weet te plooien naar Industry Best Practices die je in SaaS oplossingen terugziet. Dit is ook een belangrijke Business Change component. Tegenwoordig zie je dit bij bedrijven wel steeds meer worden gevraagd, dat een ’template’ leidend zal zijn, itt processen. Kijk ook naar het snelgroeiende SAP HANA model (Business By Design).
– Waarom denkt men dat iedere Business blaataap ff zijn bedrijf met alle continuiteits, security, loose/tigh coupling, legislation, vendorlockin, SLA details in de Cloud clickt ?
[Lennart]: Wie blaat dit in jouw optiek?
Hopelijk beantwoord dit zo voldoende je vragen, Mauwerd!
Read more: https://www.computable.nl/artikel/opinie/internet/5000528/1282763/cloudadoptie-lijkt-volwassen-te-worden.html#ixzz2to1nbrpI
@Lennart
Dat klanten gaten willen zal best want hoewel ik niet beweer dat de cloud per definitie onveilig is stel ik wel dat je (data) governance moeilijker wordt. En dat is nog niet eens zo zeer een technologische uitdaging maar meer een juridische want kijkend naar ‘overmachtsclausules’ die de meeste cloud providers hanteren zitten er nog wat stapelingen waardoor je uiteindelijk maar weinig controle hebt. Zie ook mijn eerdere opinie:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4546441/2333364/cloud-beheersbaar-maar-niet-beheerbaar.html
Zeker haal ik mijn stokpaardjes aan, data is de core asset van een bedrijf maaar juridisch wordt het begrip eigendom alleen gebruikt voor stoffelijke/fysieke zaken. Men kan gebruiksrechten hebben en data kan beschermd worden maar er blijft een risico van discontinuïteit. Genoemde aPaaS oplossingen bestaan uiteindelijk uit hosting waarbij de leesbaarheid van je data afhankelijk is van de intellectueel eigendommen van provider.
Aangezien je in laatste reactie opeens de hybride architecturen aanhaalt wordt discussie een beetje troebel, je lijkt zelf terug te komen op mijn eerdere reactie over CIO’s en governance als je opeens over Master Data Management begint. Nu schijnt het dat MDM nog niet echt volwassen is, zeker niet de cloud-based oplossingen zoals analisten stellen. Het wordt een beetje als bankiers die het bankieren uitbesteden en dan verrast zijn dat de boekhouding niet klopt.
Nu lijkt laatste zin een raar sprongetje maar ooit werd verteld dat ons geld veiliger op de bank was dan in een oude sok, dat het daar meer waard werd. Nu kan ik het mis hebben maar kijkend naar de realiteit zie ik toch wat anders doordat er eerder sprake was van een pyramidespel dan fatsoenlijk financieel beheer. Niet in de laatste plaats doordat de governance niet zoveel voorstelde, het was meer marketing dan een fatsoenlijk proces.
Stellen dat ik met een IT bril op naar je opinie kijk is namelijk maar ten dele waar want ik kijk ook naar proces en daar zie ik veel ‘disconnected’ oplossingen. Juist doordat er zo met techniek gesmeten wordt zonder te kijken wat het nu uiteindelijk toevoegd, oftewel alles wordt een spijker als je een hamer hebt. Maar misschien moet ik hier zeggen dat als je een hamer koopt je nog geen timmerman bent want je laatste reactie slaat naar mijn opinie de plank volledig mis.
Enig idee waarom steeds vaker een ’template’ leidend maar ook weer NIET bepalend moet zijn?
@Ewout, ik zie in al je vaak lange reacties een negatieve teneur ten opzichte van Cloud en alles wat met SaaS te maken heeft, wellicht omdat je aan IT-zijde werkt? Waarom trek je zoveel in twijfel?
Dan het antwoord op je vraag; waarom er meer en meer gevraagd wordt om templates, is omdat hier vaak jarenlange en wereldwijde best-practices per industrie inzitten, die bedrijven graag overnemen bij vervanging van bepaalde applicaties, of bij optimaliseren van bedrijfsprocessen of introductie van nieuwe bedrijfsmodellen of dienstverleningen. In SaaS oplossingen zit veel domeinkennis, en wensen en eisen van legio andere, vaak overeenkomstige bedrijven. Je kan het zien als ‘waarom het wiel weer opnieuw uitvinden”.
De template is niet bepalend, daar bedrijven en gebruikers zich er wel in moeten blijven herkennen, en je altijd lokalisatie hebt bij global roll-outs, ook op het vlak van wetgeving en financiele verslaglegging, laat veel SaaS toepassingen dit nou eenvoudig kunnen aanpassen…
Nogmaals dank voor je persoonlijke inzichten en feedback, altijd waardevol!
Lennart,
Grappig dat je mij een eenzijdige IT blik verwijt, ik verwijt jou niet dat je technologie nog niet herkent als je erover struikelt. Want dit laatste gebeurt namelijk nog weleens als dingen te snel geadopteerd worden zonder dat de werking ervan volledig begrepen is. Het lijkt misschien dat ik een negatieve teneur uitdraag aangaande cloud maar dan heb je het niet goed gelezen, ik wijs op de gebrekkige governance met dit soort delivery modellen. Zie ook:
http://www.slideshare.net/edekkinga/get-your-house-on-order
Maar laat ik eens mee gaan in jouw Tought Leader denkwijze en niet een kindje adopteren maar een volwassen persoon, zomaar iemand uit een ander land die een andere taal spreekt en culturele achtergrond heeft. Vervolgens ga ik de hele familie dwingen zich aan te passen door deze nieuwe aanwinst niet alleen de beste kamer te geven maar ook de meeste rechten, dus zomaar een nieuwe pater familia introduceer.
Want stellen dat SaaS aangepast kan worden naar lokale wetgeving is nogal bedenkelijk als je niet weet onder welke wetgeving je data nu precies valt, welke rechten je hierbij hebt en of je voldoet aan de (lokale) wettelijke verplichtingen.
Lennart, allereerst hulde voor je reacties! Je schrijft niet alleen, maar neemt ook goed deel aan de discussie en gezien dat er discussie is betekent dat de meningen verdeeld zijn.
Ik reageer even op jouw reactie naar mij (@Henri, waar baseer je jouw aanname op dat Cloud adoptie niet volwassen zou zijn, is dat alleen jouw mening of is dat gefundeerd? Ik zie dat nl. nergens meer, dat bedrijven niet bezig zijn met cloud adoptie!)
Dat praktisch ieder bedrijf dat ik zie bezig is met het adopteren van SaaS, maar ook kijkt naar iets meer dan hosting en het omarmen van diensten zoals Windows Azure en Amazon Webservices of het onderbrengen van virtuele servers bij Rackspace, Cloud VPS en dergelijke is absoluut waar.
Maar waar ik over val is het stukje “volwassen” als synoniem van volgroeid en hebben we verwarring op welke stukje dat slaat.
Adoptie is zelf namelijk ook een stadium of fase. Voorbeeld: Eerst kijkt een bedrijf naar de mogelijkheid om servers te virtualiseren. In de adoptie fase worden er een aantal servers gevirtualiseerd. In de groei fase wordt er een virtualisatie als voorkeurstechniek gehanteerd, in de management fase wordt het beheer en beheersing volwassen en in de laatste fase of de commodity fase realiseert met afname van virtuele servers op basis van zelfbediening.
Als je kijkt hoe bedrijven momenteel met cloud om gaat zitten we in de adoptie fase. Er wordt nog veel geklooid, onvolwassen fouten gemaakt zoals het niet goed uitvoeren van governance en integratie tussen de diensten. Er zijn maar zeer weinig bedrijven die volwassen zijn in het consumeren van cloud diensten. Daarnaast zoals je zelf schrijft vind de adoptie van tools plaats aan de rand en nog niet in de kern, dus in dat opzicht vind ik niet dat cloudadoptie volwassen is.
Ik heb geen bronnen of cijfers, wel zeer veel ervaring met veel verschillende bedrijven. Cijfers is een marketing daglicht zijn sowieso moeilijk te vertrouwen (Simpson paradox anyone?).
Maar dat de vraag en interesse en het beginnen van het consumeren van online diensten zeer breed plaatsvind, daar is geen speld tussen te krijgen.
Oja, nog één mening over Salesforce.com . Zij zijn de eerste saas dienst voor CRM die uiteindelijk zeer groot geworden is. Met force.com en dergelijke zijn zij inderdaad Platform as a service pur sang, toch draag ik Saleforce.com geen warm hart toe.
Salesforce.com is in mijn ogen een Oracle in een nieuws jasje. Zij baseren de prijs niet op kostprijs plus marge, maar meer wat de markt er voor over heeft. Een vrije keuze welliswaar, maar ik raadt Salesforce af. Ten eerste kunnen de kosten extreem oplopen, is het een vendor-locking en vind ik het product niet in verhouding staan met de prijs, ondanks dat er best succesvolle businesscases gemaakt worden.
Booking.com is ook een dienst die zeer veel hotels gebruiken maar waarvan de prijs schandalig hoog is. Het is hun goed recht, maar de prijs is niet klantvriendelijk en hetzelfde vind ik van Salesforce.com.
Ewout, ik ga verder niet meer in op al je vergelijkingen (WC-Eend, bankier, timmerman, adoptiekindje), dat voegt professioneel en zakelijk niets toe aan mijn opinie.
Maar met het aanpassen aan lokale wetgeving bedoel ik het snel kunnen uitrollen van lokale policies, legislations, accounting en tax regels, iets wat in finance, CRM, HRM en ERP SaaS oplossingen vaak variabel in te richten is, wat global roll-outs enorm bespoedigd, nog los van taalaspecten en lokale procesinrichting.
Een recent voorbeeld is bv. de invoering van SEPA, en hoe in legacy systemen hiermee wordt geworsteld, daarom heeft het Europese Parlement de overgang ook uitgesteld tot 1 augustus, om banken en bedrijven meer tijd geven. Het Europees Parlement hoopt hiermee verstoringen van de betalingen als gevolg van onvoldoende aanpassing aan het nieuwe systeem te voorkomen. Zelfde als de vermeende millenniumbug, invoering Euro, fiscale bijtelling ingehouden door werkgever en noem ze maar op….
Ik kijk duidelijk naar SaaS als bedrijfstoepassing, jij als een nog te maken keuze bij het herinrichten van bedrijfsprocessen, vaak vanuit IT. Ooit worden we het ongetwijfeld eens :-)!
@Henri, dank voor je opbouwende reactie, het verheugd me te zien dat jij wel het onderscheid weet te maken tussen salesforce.com als CRM product en het onderliggende platform, waar ik veel potentieel zie (en veel business apps op ontwikkeld worden of zijn).
Je hebt in die zin gelijk over de adoptie, de cloud is volwassen als domein, en wordt meer en meer geadopteerd in de volle breedte. Een van de opvallende feiten uit het genoemde onderzoek, is dat vooral nieuwe oplossingen als eerste naar de cloud gaan, waar men eerder voornemens was legacy ‘over te zetten’. In die zin is Cloud / SaaS of PaaS een toevoeging / laag op bestaande architecturen, in plaats van een turn-key aanpak, fasering en gelaagdheid zijn daar de begrippen.
En qua kosten / licenties, dat is voor eenieder verschillend, en ook niet het enige aspect van TCO; tel al het ijzer maar eens op bij een on-premise tegenhanger! En je moet niet uiteindelijk je bestaande businessprocessen als maatwerk in bv. salesforce.com opnemen, zoals Mauwerd stelde, hier komt Business Process Redesign en Change Management om de hoek kijken, maar daar weet jij gezien je staat van dienst alles vanaf!
Lennart,
Wat ben je weer onaardig, je hebt in reacties toch al aardig wat sales pitches kunnen doen terwijl je begon met de stelling dat het allemaal heel volwassen was. Maar zoals ik het nu begrijp moet je wel eerst Master Data Management invoeren, je Business Processes Redesignen, een stuk Change Management inrichten en dan nog is het allemaal geen turn-key oplossing maar bespaar je gelukkig wel op het ijzer.
Ik weet niet waarom maar ik moet in één keer denken aan die reclamespot van Klaverblad verzekeringen: We bellen u nog maar niet te lang hoor….