Veel bedrijven overwegen of stappen in hoog tempo over naar cloudoplossingen. Uit een recent onderzoek van Capgemini (in combinatie met Coleman Parkes Research), op basis van meer dan vierhonderd cxo-interviews, blijken veel bedrijven volwassen in de adoptie van cloudoplossingen.

Naast de bekende voordelen van economy of scale en time to market, is een cloudstrategie erg in trek bij het realiseren van nieuwe bedrijfsinitiatieven met nieuwe applicaties. Veel van dergelijke oplossingen zijn te kenmerken als ‘edge’applicaties, applicaties die zich aan de randen (waar vaak interactie met klanten, medewerkers of burgers plaatsvindt) van de bedrijfsvoering begeven als uitbreiding op de kernprocessen. Meer dan 78 procent van de onderzochte bedrijven geeft aan dat deze applicaties direct op een nieuw cloudplatform worden gerealiseerd. Traditioneel was de focus qua cloud vaak gericht op de migratie en uitfasering van legacy toepassingen en systemen. Uit dit onderzoek blijkt ook weer dat deze toepassingen juist vaak met rust worden gelaten (‘Hands-off’strategie), zolang ze nog naar behoren functioneren.
Gelaagdheid
Deze tendens werkt de behoefte aan goede orchestratie van de it en cloudarchitectuur in de hand. Door verschillende van elkaar gescheiden lagen te onderkennen en logisch in te delen, kunnen nieuwe applicaties snel worden uitgerold, met inachtneming van de beveiligings-, performance en masterdata eisen. Cloudapplicaties bevinden zich vaak in de bovenste laag van de architectuur, waar de interactie en gebruikerservaring het meest belangrijk is. Hoe meer applicaties zich gedragen als wat de gebruiker ook kent uit zijn eigen omgeving (Facebook, Google, Twitter of bijvoorbeeld mobile apps), hoe groter de adoptie zal zijn, en hoe productiever de gebruiker wordt.
Best Practices
Een andere prominente business driver om naar cloudapplicaties te bewegen is de adoptie van industry best practices om de operatie zo efficiënt mogelijk te laten draaien. De meeste cloudoplossingen dekken ‘out of the box’ al veel van de bestaande bedrijfsprocessen af; processen zoals crm, erp, hrm of finance. Met de adoptie van een cloudoplossing met voorgedefineerde werkstromen, conformeert een bedrijf zich niet alleen aan een ‘industry standard’ in een domein, maar blijft het ook in de toekomst in lijn met de eisen en wensen die deze industrie of markt verlangt. Dit gold al voor start-ups, maar dezelfde dynamiek ontstaat nu bij de grotere corporates en enterprises.
Hoe meer ‘template-driven’ en met minimale configuratie een bedrijfsproces kan worden gerealiseerd in een oplossing, des te sneller kan een wererldwijde uitrol plaatsvinden en des te groter zal de return on investment (roi) zijn.
Application Platform as a Service
Dit verklaart ook de positie van salesforce.com ( rechtsboven) in het meest recente Gartner Quadrant voor Application Platform as a Service (aPaaS). Salesforce.com heeft met het eind vorig jaar gelanceerde salesforce1 platform alle tooling vrijgegeven waar ook de salesforce.com producten zelf mee ontwikkeld zijn. Daarnaast richt het platform zich duidelijk niet alleen op de software-ontwikkelpartijen, maar ook op de eindgebruikers van een gebouwde oplossing (meestal ‘de klant’), interne medewerkers en beheerders. Met deze pure ‘Platform Play’ van salesforce.com, krijgen bedrijven een platform in huis met enerzijds krachtige producten voor sales, service en marketing, maar ook direct een ‘business agility layer’ om nieuwe en toekomstige applicaties op te ontwikkelen. Waar men vroeger met een lege pagina begon een applicatie te schrijven, klik je met salesforce1 via configuratie objecten, velden, werkstromen en rapporten in elkaar.
Voordeel van deze point&click aanpak is dat er veel dichter op de business wordt gezeten om een applicatie goed te laten functioneren, bijkomend voordeel is ook dat de (it-) budgetten verschuiven naar de business. Lange requirements-workshops, scoping sessies, watervalprojecten of maandenlang programmeren zijn er niet meer bij; met live prototyping ziet de business user meteen het resultaat!
@Ewout, ik reageer gewoon op de vragen en opvattingen uit de reacties op mijn artikel, er heerst hier blijkbaar veel sceptisch als het gaat om Cloud en SaaS (vooral bij jou en Reza overigens), en over salesforce.com in het bijzonder. Dit zegt niets over volwassenheid van Cloud en adoptie. Het is alleen gewoon het ‘nieuwe IT’, want er zijn duizenden succesvolle adopties (wereldwijd, wellicht gaat het in NL minder hard, Ewout? Maar kijk hier eens naar de PostNL case bijvoorbeeld).
En ik denk zelf ook dat je hart meer in de reclame ligt met al je slogans en one-liner gebruik :-)!
@Lennart
Het is goed dat je reageert en je mag een mening hebben maar een beetje jammer dat je zo snel in conclusies springt want in de reactie van Henri – toch de grootste cloud evangelist – lees ik ook enige kritiek aangaande je verhaal. En dat ik sceptisch ben gaat trouwens niet zo zeer om het delivery model van de cloud zelf maar de wijze waarop deze ‘gadapoteerd’ wordt.
Een verwijt dat Henri me altijd maakt is dat ik steeds met de uitzonderingen kom, in het ene domein zorgen genoemd en het andere risico’s welke echter beiden wel geadresseerd zullen moeten worden. Al je reacties lezend heb je dus veel geroepen maar nog weinig gezegd hierover en kom je alleen maar met wat kreten waarvan je volgens mij de inhoud en reikwijdte niet eens van kent. Betreffende je vraag gaat adoptie van de cloud inderdaad wat minder hard, Gartner laat dit ook zien in de Hype-cycle.
Reden daarvoor is dat de cloud namelijk helemaal geen ‘Nieuwe IT’ is maar dezelfde IT met enkel een nieuw delivery model, net als eerder met Internet toen die ‘new economy’ uiteindelijk gewoon ten onder ging aan oude regels. Betreffende je case van PostNL, lees eens mijn expertverslag van Ovum congres waar ‘feeding the monkeys’ ook ter sprake kwam;-)
@Ewout, jij ook dank voor je reacties en meningen, en link naar je eigen expertverslag. We verzanden in een discussie over vorm ipv inhoud, en er is geen waarheid of goed of fout hier. Jij stelt nu alweer dat cloud geen “nieuwe IT” is, maar ook dat is puur jouw mening hierover. Met Cloud en SaaS, veranderen namelijk ook de (spel)regels en daarmee ‘het speelveld’. Dat is ook de aanleiding van bovenstaande artikel, anders gaat inderdaad alles ‘gewoon’ ten onder wat non-IT is. Dat is o.a. mijn rol als Thought Leader in dit domein. Er zijn zat succesvolle New Economy bedrijven, en zat bedrijven die ten onder gingen aan waar wij in ons vak aan refereren als “het KODAK-effect”, daar is geen speld tussen te krijgen!
Met betrekking tot je opmerkingen over uitzonderingen, lees mijn alinea over Best practices of maatwerk op de reactie van Mauwerd, en dat heb ik toch echt gezegd, en zeg ik ook dagelijks….alle reacties lezend, dus nuttig en goed zendelingenwerk!
@lennart
Ik wens je veel succes met je ‘Thought toughts’ maar vandaag een heel ander rapport in mijn mail-box, de wens is nog teveel de vader van de gedachte. Neem me niet kwalijk dat ik dit artikel categoriseer onder ‘het kan vriezen, het kan dooien’ want ik denk niet dat CIO/CTO/CCO zit te wachten op dit soort verhalen. Je laatste reactie doet me namelijk denken aan de uitspraak van een zekere overste Karremans:’Huid en beer maar geen geweer’ om nog een laatste doordenker te geven;-)
@ewout, jij ook het allerbeste met je “business prevention” aanpak.
In navolging van jouw reacties, nog een doordenkertje mijnerzijds; “It does not matter how slowly You go, as long as You do not stop”, Confucius
Lennart,
Ik betwijfel de juistheid van je reactie omtrent transitie van legacy naar cloud (19-02-2014 22:28). Ik denk dat je Cloud en Outsourcing doorelkaar gooit.
Je kunt de huidige vorm van legacy niet inpassen in het deliverymodel van cloud / je kunt niet de legacy met cloudconcept opvangen maar wel met een oplossing in een outsourcingmodel. Er is een groot verschil tussen Cloud en Outsourcing!
Ik ben niet tegen cloud! Wat ik probeer aan te geven is dat
– cloud kan in deze vorm niet waarmaken wat er door leveranciers toegezegd wordt.
– cloud is nog in de ontwikkelingsfase. Het model is nog niet volwassen en goed doorontwikkeld. Het duurt nog ff om de beloftes te kunnen waarmaken,
– we zijn nog ergens tussen einde van eerste fase en begin van de tweede fase van “adoptiecurve” van cloud. Leveranciers doen ons geloven dat we al de 3e fase zijn ingegaan!
Cloud is misschien de toekomst maar nu nog niet!
@Reza; nee hoor ik haal niks door elkaar, maar kijk eens Cloud wél voor ja kan betekenen, denk niet in problemen maar in oplossingen. Cloud is volwassener dan jij denkt en stelt, los van of dit in faseringen in te delen is! En bekijk het ook mondiaal qua ontwikkelingen eens goed.
Lennart,
Het gaat niet om in problemen of oplossingen denken, maar wel realistisch zijn en niet de kop in het zand steken! Met enige kennis en ervaring van ict-architectuur zie je direct in welke uitdagingen in een cloud-concept zitten. Lees de reacties van Ewout terug en zoek de rode draad in zijn reacties. Verbreek je cloud-betovering, verlaat de wolken en kom met beide benen op de grond staan, kijk naar de huidige ict-architectuur, legacy, uitdagingen en pas daarna zoek een brug naar cloud. Denk vanuit de klant en niet vanuit cloud-leverancier.
Deze waren mijn laatste woorden. Voor de rest zie ik geen reden meer om op dit artikel te reageren.
@Reza, ik ook niet, dank voor je reactie.
Reza, ik ben er verder ook klaar mee, maar kan de verleiding niet weerstaan om op je “Verbreek je cloud-betovering” in te gaan.
Mijn antwoord is dat “verbreek je beperkte kijk dat de cloud niet volwassen is”.
Ten eerste generaliseer je, wat is cloud? De cloud bestaat helemaal niet.
Je hebt gewoon diensten die je online kunt afnemen, virtuele servers, applicatie, al dan niet gestructureerde storage en vaak lijken deze producten op iets wat er on-premises ook bestaat. Dus waar haal je niet volwassen nu vandaan? Omdat er ook dienstverleners bestaan die er een potje van bakken?
To cloud or not to cloud is de verkeerde discussie. Alles wat “normaal” wordt is veelal als een dienst af te nemen en dat is veelal een goed idee. Waarom zou een bedrijf zelf de kennis op willen doen om zijn eigen catering uit te voeren? Waarom zou een bedrijf zijn pakketjes zelf versturen? Waarom zou een bedrijf zijn interne datacenter willen hebben?
Wake up,
De trend is om IT niet volledig zelf meer te doen, *alle* signalen wijzen die kant op dus waar heb je het over met je cloud betovering en niet volwassen? Er is zelfs iets als Gemeente As A Service (whatever it may mean), noem je PinkRoccade Local Government nu onvolwassen?
Dit neemt niet weg dat er nog genoeg projecten gewoon lopen voor on-premises en dat er veel cases te maken zijn voor zelluf doen, zijn er grote bedrijven die groot genoeg zijn om het zelf te doen en is er iets als overheid die het zelf moet doen.
Maar onvolwassen? Verbreek die betovering en wake up in the real world en noem man en paard als je over onvolwassen spreekt.