De ketting in datacommunicatie is net zo sterk als de zwakste schakel. Connectivity is een van de belangrijkste schakels, maar wordt nogal eens veronachtzaamd. Dit is het vierde deel van een serie blogs over connectivity en enterprise computing. De ontwikkeling van connectivity binnen datacentric computing kent drie maturity fasen, in lijn met it in het algemeen: zelf doen, uitbesteden en als een kant-en-klare service afnemen (cloud).

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat de ene sla niet de andere is en welke vraag je dient te stellen om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt bij de keuze van een connectivity provider. Ik ga nu verder in op de eerste fase van datacenter computing: alles zelf doen.
Om 5-negen beschikbaarheid materieel te kunnen bieden, moet alles dubbel zijn uitgevoerd: redundante en gescheiden stroomvoorziening per device (A- en B-feed), dubbele paden, gescheiden paden, redundante koeling. Met alle kosten voor aanschaf, beheer, onderhoud en vernieuwing van dien. En dat op twee of meer plaatsen, afhankelijk van het aantal datacenters dat gekoppeld dient te worden.
Ook de connectivity tussen de datacenters moet op basis van 99,999 procent beschikbaarheid geregeld worden. Zeker bij grensoverschrijdende verbindingen is er nagenoeg geen enkele provider die end-to-end-verbindingen kan bieden. Het bouwen van een netwerk is dan altijd het samenstellen van een mix van providers met hun verbindingen en hunslaA’s. Dat moet allemaal worden aangestuurd en gemanaged. Dit is voor veel cio’s onbekende materie die veel specialisme vergt.
Het mag duidelijk zijn dat het zelf doen voor veel enterprises te ver gaat. Het zelf bouwen van connectivity met 99,999 procent beschikbaarheid is een bijna onmogelijke opgave. Natuurlijk zijn er organisaties, met name in de financiële en de overheidssfeer, die uit strategische of juridische overwegingen alles in eigen hand willen houden, maar voor het gros van de ondernemingen is deze aanpak inefficiënt. Uitbesteden ligt dan voor de hand.
In mijn volgende blogs zal ik ingaan op de volgende twee fasen van maturity. Stay tuned!
Voor een groot deel ben ik het wel met deze stelling(en) eens. 99.99 uptime is op zich niet zo heel erg moeilijk en met een beetje ‘common sense’ kun je al een heel eind komen. Het venijn zite hem een beetje in de ‘bottlenecks’ die er zijn.
Vij recentelijk zijn er duizenden huishoudens n Deventer verstoken gebleven van internet en telefonie doordat een aannemer ergens een kabel met graven kapottrok. Een keer houd natuurlijk redundancy, heel begrijpelijk overigens, op. Je kunt dus je datacenter redundent uitvoeren en je voorbereiden op eventuealiteiten, als klant heb je daar uiteindelijk maar beperkt iets aan natuurlijk.
Ik denk dat dat altijd de boodschap zal moeten zijn naar de klant toe.