Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Zoekend Microsoft verbreedt horizon

11 april 2014 - 11:515 minuten leestijdOpinieSoftware & Development

Microsoft is al vele jaren één van de bedrijven die de technology bepaalt. Als we de laatste 25 jaar bekijken, is Microsoft waarschijnlijk het meest bepalende technologie bedrijf in de wereld. Daarmee is het merk Microsoft in de ict praktisch onverwoestbaar. Microsoft’s business model is gebaseerd op vendor lock-in, wie een keer heeft gekozen voor het Windows platform en Microsoft Office kan eigenlijk niet anders dan Microsoft volgen.

Microsoft’s gepatendeerde standaarden en tactische overnames heeft de concurrentie altijd op veilige afstand kunnen houden (Nokia, Skype, Netscape, Novell, Realplayer, Wordperfect, Winzip). Naast een enorme user-base kan Microsoft ook bouwen op een enorme developer-base. De lock-in is nergens sterker als bij de development-tools en met Microsoft’s eigen talen is het praktisch alleen mogelijk software te ontwikkelen voor het Windows platform.

Boot gemist

In de meer recente geschiedenis heeft Microsoft een aantal keren de boot gemist omdat ze geen passend antwoord hadden op de bedrijfsmodellen van Apple (hardware lock-in) en Google (service lock-in). Waar Microsoft altijd had geleid, moest het opeens gaan concurreren, met weinig succes (Zune, Bing, Windowsmobile). Hoewel Microsoft heer en meester blijft in de kantoorautomatisering dient zich een paradigmaverschuiving aan waar het huidige business model van Microsoft geen antwoord op heeft. Het aantal mobiele devices (Smartphones en tablets) groeit zo snel dat omstreeks 2017 nog slechts 20 procent van alle op de wereld verkochte devices een Windows besturingssysteem heeft.

De dominantie van linux en linux-based operating systems is niet langer te ontkennen of te beconcurreren (iOS, Android, Wii, Tomtom, Nintendo, Blackberry, Smarttv). De lock-in die Microsoft groot heeft gemaakt begint tegen het bedrijf te werken en Microsoft zal heel snel een nieuwe strategie moeten uitrollen om in het nieuwe speelveld een speler van betekenis te blijven. Microsoft kan niet anders dan de lock-in op het Window platform los te laten. Daarbij zal het heel lastig worden om de huidige developer base te behouden. Pikant detail in deze is dat Windows RT, het besturingssysteem (OS) voor Microsoft tablet en de telefoon, al niet langer gebruik maakt van het standaard .NET framework.

Ander verdien-model

Microsoft is een sterk en betrouwbaar merk. Microsoft zal de kernwaarden in stand moeten houden als zij omzichtig gaan migreren naar een ander verdien-model. Dat Microsoft geen vergezichten in de toekomst schetst op technologie gebied is niet meer dan begrijpelijk. Wie snel door de onderwerpen van de Techdays scant, zal moeten bekennen dat er weinig nieuws is in de Microsoft community. Toch worden de contouren van het nieuwe Microsoft zichtbaar sinds de nieuwe ceo is aangetreden.

Satya Nadella

Ten eerste is de keuze voor Satya Nadella opvallend, Nadella is de projectleider van het Azure project waarin ook Office365 en Outlook.com (het voormalig hotmail) zijn ondergebracht. Nadella is de internetman die meer in services (pay-per-use) denkt dan in software op een cd (pay-per-seat). Nadella maakt een aantal opvallende keuzes. Zo zijn Azure en alle Azure services niet langer gebonden aan Microsoft Internet Explorer. Sterker nog, de cross-compatibiliteit met andere browsers is beter als de backward-compatibility met oudere versies van de eigen Internet Explorer. Het is recent mogelijk om niet-Windows te hosten in Azure, met zelfs specifieke ondersteuning voor linux.

Nokia (inmiddels 100 procent eigendom van Microsoft) komt met een aantal Android Phones (AOSP).  Microsoft zet duidelijk in op zijn eigen clouddiensten en lijkt bereid te zijn de eigen Windows en .NET technology meer en meer los te laten. ‘Windows Azure’ is recentelijk zelfs omgedoopt tot ‘Azure’.

Microsoft gaat ongetwijfeld met een aantal diensten en producten komen die het heel gemakkelijk maken om te ontwikkelen voor de cloud. Maar bestaande applicaties zullen binnenkort eenvoudig over te zetten zijn naar Azure. De geruchten dat Windows 10 een cloud-OS zal worden, worden intussen steeds sterker.

Dominantie voorbij

Wat dit betekent voor jouw onderneming is lastig te zeggen. De feiten zijn dat de markt van mobile devices explosief groeit en dat de dominantie van Windows voorbij is. Wat Microsoft gaat doen, is onduidelijk. Toch is het mogelijk over de schouder van Microsoft heen in de toekomst te kijken.

Mijn advies voor bedrijven die met Microsoft software werken, is om met open vizier te kijken naar de mogelijkheden van de cloud en deze met hun Microsoft-partner te bespreken. Als bedrijf heb je kansen op de  middellange en lange termijn:

●             Microsoft zal flink inzetten om van Azure het cloudplatform van de toekomst te maken. Een Microsoft-partner moet investeren in Azure en de ontwikkelingen op de voet volgen is. Dat is een must.

●             Als je bedrijf applicaties omzet naar web-applicaties is de  compatibiliteit met platformen en browsers gewaarborgd.

●             Overdracht tussen verschillende web-applicaties zal in de nabije toekomst een grote vlucht nemen, zeker als deze toepassingen in de cloud gehost zijn. Het realtime kunnen uitwisselen van data,  via een service bus, is een must voor toekomstbestendige cloudoplossing.

●             De markt van de mobile apps zal in de toekomst niet meer zo snel groeien als dat de mobile markt groeit. De noodzaak om software te installeren, neemt af omdat internet steeds algemener beschikbaar is en de rekenkracht van devices steeds verdertoeneemt. Daarnaast is het aantal apps dat echt gebruik maakt van de onboard hardware zeer beperkt. Dankzij responsive design en mobile frameworks kan er ookveel flexibeler ontwikkeld worden.

Bavo Janss, senior softwareontwikkelaar bij Senet de applicatiebouwers 

Meer over

BesturingssystemenSoftwarebeheer

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Resultaatgericht Samenwerken (RGS).

    RGS is een gestructureerde methode die vastgoedprofessionals direct ondersteunt bij kwaliteitsverbetering, kostenefficiëntie en verduurzaming.

    Computable.nl

    De principes van cloud-native techniek

    Cloud-native technologieën voegen flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging toe en verlagen de operationele kosten voor de IT-omgeving. Hoe dragen Kubernetes, KEDA en AKS hieraan bij?

    Meer lezen

    AchtergrondData & AI

    Een stortvloed aan ai-tools; ServiceNow drinkt zijn eigen champagne

    ActueelOverheid

    Dictu sluit applicatiecontract met CGI, IBM, Sogeti, Sopra Steria, TCS en Circle8

    OpinieSoftware & Development

    SAM: jouw bondgenoot tegen shelfware

    ActueelOverheid

    Ministerie BZK negeert advies AcICT over stilleggen Digipoort

    man kijkt naar het korte nieuwsoverzicht van Computable
    ActueelCarrière

    Kort: Aanvalsdetectie ai-agents, kenniskloof cio’s, overnames Wolters Kluwer, Esprit ICT en Main

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    11 reacties op “Zoekend Microsoft verbreedt horizon”

    Nieuwere reacties »
    1. Ad Gerrits schreef:
      15 april 2014 om 10:18

      Zo. Er staan nogal wat uitspraken met een hoog ‘van-dik-hout-zaagt-men-planken ‘ kaliber. De strekking is helder: ook Microsoft moet flink aan de bak om op termijn een grote speler te blijven. Wat ze volgens mij trouwens wel degelijk al langere tijd volop aan het doen zijn.
      Of het er toe leidt dat “Windows 10” een cloud-os wordt lijkt me een mooi onderwerp voor een ICT-trends wedkantoor. In het artikel waar je naar verwijst staat “The technology for a full cloud OS is certainly there, but it definitely needs a bit of work before Microsoft can make it a mainstream product.” We zullen zien of tegen de tijd dat W10 het leven ziet dat ‘bit of work’ is gedaan.

      Login om te reageren
    2. Rob Koelmans schreef:
      15 april 2014 om 11:07

      Citaat uit het artikel: “De lock-in is nergens sterker als bij de development-tools en met Microsoft’s eigen talen is het praktisch alleen mogelijk software te ontwikkelen voor het Windows platform”. Klopt dit wel? Ik heb altijd begrepen dat Visual Studio als Integrated Development Environment ook buiten het Microsoft platform verweg het meest gebruikte ontwikkelplatform is. Met name voor een keur aan ‘embedded’ en ‘dedicated’ systemen.

      Ander citaat: “Microsoft’s gepatendeerde standaarden en tactische overnames heeft de concurrentie altijd op veilige afstand kunnen houden” Hiervan hoef ik niet te vragen of het wel klopt. Dit soort uitspraken kun je op geen enkele manier onderbouwen en is dus gegarandeerd tendentieuze kletspraat. Waar baseer je dat in godsnaam op?

      Login om te reageren
    3. Reza Sarshar schreef:
      15 april 2014 om 12:20

      Bavo,
      Wat je in je analyse vergeet is het blokje van “innovatie”
      MS had de innovatieboot gemist en daardoor flink links en rechts door zijn concurrenten ingehaald. Lees maar wat ik gezegd heb onder het kopje “Windows 8 komt te laat” in : https://www.computable.nl/artikel/opinie/management/4704821/2379250/ictinnovatie-redt-de-business-niet.html

      MS had behoefte aan een leider met duidelijke visie, passie, geloof in zijn product en inlevingsvermogen (om zijn klanten en concurrenten te begrijpen). Deze eigenschappen zie je terug in Nadella.

      Microsoft komt weer terug! ( https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4758452/2379248/comeback-van-microsoft.html)
      Ze zijn op alle fronten aan het vernieuwen en innoveren. Ze gaan hun verdienmodel ook aanpassen. Ze gaan zoals Apple vendor lock-in op hardware zetten dan (alleen) software. Ik verwacht dat ze tegen die tijd de OS gratis weggeven en dat terugverdienen aan hardware (want je moet de OS op hun hardware draaien) Ze zijn ook op alle cloud-fronten goed bezig. Dit maakt hun dienstverleningspakket compleet (hardware, software, cloud etc etc)
      Daarom denk ik dat het een kwestie van tijd is, dan zijn ze er weer sterk terug.
      Omzetten van je traditionele business applicaties in web-applicaties is makkelijk gezegd dan gedaan. Hiervoor moet je veel dingen in je infrastructuur veranderen. Ik ben zelf ook een fan van dit voorstel. Als je kijkt dan zie je dat Google ook een tijd bezig is met het omzetten van zijn diensten in HTML-5 (voor Chrome OS??)

      Het probleem van App is dat een bedrijf zijn diensten voor verschillende onderliggende OS`s waar die Appjes op draaien moet geschikt maken. Dat is best een gedoe als je maar weet dat er steeds meer exotische varianten van Linux en opensource op mobile devices komen draaien. In dat geval ga je of naar 1x framework waarin alle app`s draaien of naar web-based waardoor je afhankelijkheid van de onderliggende OS-laag weg kan halen.

      Login om te reageren
    4. Ewoud D. schreef:
      15 april 2014 om 12:22

      @Rob
      Een standaard moet je hier dus vooral zien als meest gebruikt, gepatenteerd of vrij van rechten maakt niet veel uit. Strategische overnames waarover hier gesproken wordt gaan om het verkrijgen van specifiek intellectueel eigendom welke aanvullend en versterkend zijn. Daarvan zijn er nogal wat te vinden in de suites van Microsoft hoewel anderen (Oracle?) zich hier ook schuldig aan maken. Onderbouwing kun je gewoon vinden door het nieuws een beetje te volgen. Microsoft heeft zijn vendor-lock wel degelijk versterkt middels development tools, het hele .NET framework is gewoon een trojaans paard;-)

      Login om te reageren
    5. Rob Koelmans schreef:
      15 april 2014 om 13:24

      @Ewout, aanvullend en versterkend is heel wat anders dan claimen dat dàt hetgeen was wat de concurrentie op afstand heeft gehouden. Overigens zou zoiets ontkennen net zulke onzin zijn. Het zijn gewoon volstrekt niet te onderbouwen speculaties. Zelfs al zou je op basis van dit soort beschouwingen je aan voorspellingen wagen, weet je zelfs als het uitkomt nog niet wat zo’n voorspelling waard is (mijn slechte voorspelling dat de kans 90% is dat ik zes gooi met een dobbelsteen blijft even belabberd als ik inderdaad 6 gooi).

      .Net Framework was in 1999 een onontkoombare migratie naar ‘managed code’, JIT-compilatie en het naar het platform trekken van wat gezamenlijk was voor alle programmeertalen (de migratie naar personalities). Dat was noodzakelijk omdat je niet eeuwig alleen maar de oudste en karigste van een processorfamilie kon blijven ondersteunen en omdat applicaties een te grote invloed hadden op de stabiliteit en de robuustheid van het platform. Hadden ze dat allemaal links moeten laten liggen?

      Login om te reageren
    6. ICT-er schreef:
      15 april 2014 om 16:42

      @Rob, over welke niet-MS ‘embedded’ en ‘dedicated’ systemen heb je het?
      En wat moet je met een applicatie die alleen met .NET framework werkt op Linux, BSD, OS X, enz?
      MS is groot geworden toen bijna alle grotere leveranciers aan vendor lock-in deden. Dat was in zekere zin hun sterke kant, maar nu ook hun zwakke kant.

      Login om te reageren
    7. Bavo Janss schreef:
      15 april 2014 om 21:07

      @rob
      Microsoft is in de VS in 20 staten veroordeeld voor het misbruiken van zijn monopoly positie in de ICT markt. http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_v._Microsoft_Corp.
      In een aantal andere zaken is Microsoft veroordeeld tot het betalen van extreme boetes voor het niet toelaten van concurrentie. In een aantal zaken van andere bedrijven tegen Microsoft werd er door Microsoft geschikt of afgekocht. http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_litigation

      Visual Studio is ongetwijfeld de best verkochte IDE. Over gebruik van IDE’s kan ik geen cijfers vinden, maar ik houdt me aanbevolen. Dat er buiten de Microsoft wereld veel van Visual Studio gebruik wordt gemaakt lijkt me onwaarschijnlijk, simpel omdat de populaire talen buiten de Microsoft familie (PHP, JAVA, Python, Objective-C, (native) C) niet door Visual Studio ondersteund worden. http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/

      Login om te reageren
    8. Willem Oorschot schreef:
      16 april 2014 om 07:45

      Bavo, prima artikel met een visie die ik ondersteun. Microsoft is bezig met een achterhoede gevecht omdat het verdienmodel niet meer aansluit bij de vraag uit de markt. Nu is het handig om office als service voor 100 euro per jaar te verkopen, met ondersteuning van IOS en Android platforms. Daarvoor betaalde je eenmalig voor office een bedrag per 3-4 jaar.
      Operatings systems, Android en IOS, OSX en Linux zijn gratis en Microsoft wil hier met Windows nog steeds geld aan verdienen, Dit zal in de toekomst moeten veranderen, er worden minder PC’s verkocht en de PC-leveranciers willen af van de gebondenheid. Daarnaast ontstaan en “near bare metal” applicaties. Applicaties die met een zeer kleine OS footprint kunnen functioneren en geen boodschap meer hebben aan 30 GB windows software die voortdurend moet worden gepatched, beveiliging issues kent en nog steeds ernstige fouten bevat. Daar heeft Microsoft visieloos geopereerd en is blijven voortborduren op een achterhaalt concept, windows 10 zal niet alleen leaner moeten worden, maar zeker anders in de markt worden gezet.
      Voor de mensen die goed opletten zie je dat Microsoft een zeer sterke Azure strategie heeft. De belangrijkste applicatie Office, maar ook het platform daaronder wordt steeds sterker als dienst gepromoot en veel minder als applicatie.
      Deze aanpak is voor Satya Nadella ook noodzakelijk om de nadruk te leggen op wat klanten functioneel willen en niet meer het technoteam dat probeert de markt te dicteren. Daar zal echt een omslag in moeten worden gemaakt. Je vraagt je telkens af waarom microsoft in de software 3 keer moet checken of je echt iets wilt en waarom je bij nieuwe patches, updates en applicaties minstens 2 keer je gegevens in moet vullen, oh ja en dan ook nog moet herstarten, patchen, etc. IOS en OSX doet dit tegenwoordig allemaal in de achtergrond en vraagt na een aanpassing alleen om de autorisatie. Niemand had verwacht dat Blackberry zou worden gedecimeerd, toch is het 5 jaar later bijna weg. De microsoft desktop gaat dezelfde kant op, gebruikers die niet upgraden van oude systemen en het nieuwe windows 8 heeft nog geen 10 % marktaandeel. Windows 7 end of mainstream support is op 12 januari 2015, dit zal nog wel worden verlengd, maar Windows 8 zal niet de dominantie van XP of Windows 7 evenaren.
      De overgang naar web applicaties is al meer dan 15 jaar aan de gang, ik zou meer inzetten op app-based functionaliteit, aangevuld met lightweight webbased back-end services. App stores in de Enterprise, iedereen mag laden wat hij/zij wil en de autorisatie regelt de toegang tot het netwerk en de data, de app de jip en janneke interface tot de functionaliteit. En daar heb je geen windows meer voor nodig.

      Login om te reageren
    9. Rob Koelmans schreef:
      16 april 2014 om 11:20

      @Bavo: Visual Studio is volkomen onafhankelijk van .Net Framework. Het ondersteunt Python, Java en Native-c al jaren. PHP wordt ook al een paar jaar ondersteund.

      Hoewel het vaak om kleine en relatief onbekende partijen gaat, gebruiken duizenden partijen het JIT- en In Line-compileren, single-steppen/debuggen, emuleren van VS en zetten vervolgens de binary over naar de ’target’-apparatuur. In bladen als Dr. Dobbs en andere developers magazines ben ik regelmatig artikelen daarover tegengekomen waarbij soms zelfs gesteld werd dat het project zelfs onmogelijk af te ronden was geweest zonder Visual Studio.

      Ondanks alle verhalen weet ik uit eigen ervaring dat Microsoft in haar hele bestaan nooit aan vendor lock-in als beleidsuitgangspunt heeft gedaan. Integendeel, hun grootste kracht is altijd geweest dat ze met producten van alles en iedereen integreerden. Dat vendor lock-in soms ontstond, is een andere discussie. In de meeste gevallen waar veel mensen dat vonden, was het ook klinkklare onzin. De beschuldigingen van de rechtzaken van de 37 Amerikaanse staten en de Europese Unie waren ook aantoonbaar onzin. MS bevond zich in een positie waarbij voor hen nadelig zou zijn uitgepakt als ze gedaan hadden waar ze van beschuldigd werden. Microsoft is zich altijd terdege bewust geweest van die positie (waarin meer markt voor anderen altijd een groter positief effect had op hun eigen resultaten/ontwikkeling dan minder markt van anderen.

      Maar ja, deze discussie is volkomen oeverloos en zinloos. Ik gaf je aan dat – wat je in artikel beweerde – absoluut niet te onderbouwen is. Daarvan lijk je je totaal niet bewust en daar reageer je verder ook niet op. Oude koek van 20 staten als argument erbij halen, vind ik daarop althans geen reactie.

      Login om te reageren
    10. Jan van Leeuwen schreef:
      16 april 2014 om 12:50

      Reza, wat bedoel je met:
      “als je maar weet dat er steeds meer exotische varianten van Linux en opensource op mobile devices komen draaien”

      Aardig artikel over een moloch die nu weer kleiner wordt, ik heb ze zien komen en gaan.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs