Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Nokia Lumia 1520 is een groots toestel’

28 april 2014 - 09:015 minuten leestijdOpinieCloud & InfrastructuurNokia
Paul Wesselkamp
Paul Wesselkamp

De Lumia 1520 is in combinatie met het intuïtieve Windows Phone, de uitgebreide feature set en de uitstekende hardware echt een groots toestel. Het scherm steekt qua kwaliteit echt uit boven de rest, en is zelfs in vol zonlicht nog uitstekend af te lezen. In normaal dagelijks gebruik, maar zeker ook tijdens zakelijk gebruik zijn de beschikbare applicaties een echte toevoeging, al is de ingebouwde agenda echt wel toe aan een update.

Paul Wesselkamp
IT Infrastructure specialist EMEA
Arcadis Nederland
Cijfer: 9

Net als de meeste andere smartphones wordt de Lumia geleverd in een net klein doosje, waarop niet te missen is dat het om een Windows Phone gaat. Het doosje is wellicht aan de kleine kant is, de Lumia zelf met zijn Full HD 6 inch scherm is dat zeker niet. Het toestel is qua afmetingen (162,8×85,4×8,7) geen kleine vertoning, maar door de geringe dikte voelt het toestel toch slank aan. Ook het gewicht van 209 gram zorgt ervoor dat het toestel niet vervelend zwaar is, terwijl het toestel toch nog een grote accu heeft van maar liefst 3400mAh.

De afgeronde kanten geven het toestel de echte Lumia uitstraling, en zorgen ervoor dat het toestel niet vervelend hoekig aanvoelt. De scherpe vierkante hoeken daarentegen doen dat wel, en dat is soms toch wat minder prettig, zeker tijdens het dragen in een normale broekzak.

Door de afgeronde kanten, en de polycarbonaat achterkant heb ik niet het gevoel dat nou een toestel is wat snel zou kunnen beschadigen. Ook het Corning Gorilla Glass 2 heeft geen vervelende plakfolie nodig om krasvrij te blijven. De locaties van de knoppen, zeker die van de aan/uit knop halverwege het toestel, vind ik persoonlijk wat minder handig gekozen. De knoppen steken nauwelijks uit, en zijn daardoor niet altijd snel op de tast te vinden.

Installatie

Dat de Lumia niet alleen qua formaat ruim bemeten is valt al snel op tijdens het eerste gebruik. Met een intern geheugen van 2GB, en een quad core cpu is het toestel echt snel. De installatie verloopt vlekkeloos, en binnen een paar minuten heb ik alle essentiële zaken al aan de praat. De installatie is werkelijk een fluitje van een cent. Ook valt me eigenlijk direct weer op hoe intuïtief Windows Phone toch eigenlijk is. Zonder na te denken zoek en vind ik de apps die ik nodig heb, installeer ik ze, en geef ik ze de juiste plek op het startscherm.

Minder fraai is de lijst met alle geïnstalleerd apps. Zodra je wat meer geïnstalleerd hebt, ben je veel aan het vegen op het scherm. Zaak is dan ook om ervoor te zorgen dat de veel gebruikte applicaties een logisch plekje krijgen op het startscherm, waardoor het bladeren door een lange lijst niet nodig is. Positief verrast was ik over de grote hoeveelheid beschikbare apps in de store, maar minder blij werd ik van het feit dat je tijdens het zoeken niet kan zien of een bepaalde applicatie al geïnstalleerd is op je toestel.

Gebruik

Het toestel voelt aan als een kleine tablet waarmee je ook prima kan bellen. De noodzaak om met een tablet én een smartphone op stap te gaan is er niet meer. Aan te raden is wel om de meegeleverde headset in de buurt te houden, want zeker met wat kleinere handen en langere gesprekken is het vasthouden van het toestel geen pretje.

Het fijne grote scherm zorgt ervoor dat alles duidelijk zichtbaar is, zelfs in vol zonlicht, en de mobiele versies van de Microsoft office applicaties zorgen ervoor dat je het toestel naadloos in kan zetten binnen iedere willekeurige organisatie. Onenote is een voorbeeld van zo’n app die duidelijk profiteert van het fijne grote scherm, maar ook de andere office apps profiteren hier natuurlijk duidelijk van.

Applicaties als Lync en Yammer zorgen ervoor dat je altijd direct in contact bent met je organisatie, waardoor de productiviteit op de momenten dat je niet in kantoor bent echt op een hoger niveau komt te liggen. Het meegeleverde Beamer van Nokia zorgt ervoor het scherm gedeeld kan worden met een willekeurig ander scherm, waardoor het zelfs mogelijk is om te presenteren direct vanaf het toestel. De ruim bemeten accu zorgt ervoor dat je lang door kan gaan voordat het toestel weer aan de lader moet.

De ingebouwde agenda applicatie is echter een stuk minder handig in gebruik, het verticaal scrollen door de dagen voelt niet logisch, en ook de weekweergave ontbreekt volledig. Naar verluidt is dit één van de zaken die gewijzigd zal zijn in de komende update naar Windows Phone 8.1.

Wel een positief aspect is de security, en de mogelijkheid om het toestel op afstand te kunnen beheren. Organisaties kunnen hiervoor gebruik maken van InTune in combinatie met een recente versie van System Center Configuration Manager.

Mocht je op zoek zijn naar een grote smartphone, of een vervanger zoeken voor je tablet én smartphone, dan is de Lumia 1520 echt een aanrader. Het toestel scoort wat mij betreft een dikke 9!

Meer over

Telecom

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: WBSO populair bij ict-bedrijven, 6 cloudtrends Gartner, EU-alternatief voor CVE-database VS

    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Maak haast met investeringen in digitale infrastructuur’

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    14 reacties op “‘Nokia Lumia 1520 is een groots toestel’”

    Nieuwere reacties »
    1. Henri Koppen schreef:
      29 april 2014 om 08:59

      Ik heb vorige week mijn eerste Windows Phone 8 gekocht, een budget toestel (LUMIA 625) en ik ga nog een review over Windows Phone 8 schrijven, niet over het toestel, want die is verder ok.

      In reviews moet je een duidelijk onderscheid maken over *wat* je reviewed. Het toestel is iets anders dan het OS wat erop draait.

      En wat een draak is Windows Phone 8! Ik kom van IOS af en doe ook al wat met Android, maar intuïtief kan ik WP8 nu niet noemen! de back toets doet steeds iets anders, even schakelen tussen applicaties is mij nog niet (snel) gelukt. Overigens in je APP lijst heb je een Zoekfunctie, dat werkt beter dan vegen.

      Ik begin er nu aan te wennen en ik ben hard overgestapt, dus echt iPhone weg en geen weg terug. Overigens heb je dan allemaal uitdagingen zoals 2 factor authentication overzetten, contact overzetten, en dergelijke. Als je nog niet in het Microsoft eco systeem zit is overgang echt geen pretje. Ook is Google onderbelicht, vind ik de Telefoon app erg omslachtig en er geen ondersteuning voor andere browsers.

      APP Store heeft veel bagger en ik vind het *raar* dat andere apps inbreuk mogen maken op het icoon recht. Denk je dat je Facebook installeert, is het van een vreemd bedrijf die ook allemaal rechten op je telefoon vraagt. Dit is heel slecht weergegeven.

      Ook zaken als Spotify werken *niet* goed op een Windows Phone. Zo kun je de offline nummers NIET op een SD kaart opslaan en zit je dus heel erg vast aan het vaste geheugen terwijl het als “uitbreidbaar” wordt verkondigd.

      Ook heeft elke app zijn eigen eigenaardigheden waardoor het verre van consistent is. Misschien dat het door de tijd heen wel slijt, maar vooralsnog is WP8 echt nog niet zo ver als Android en IOS en lijkt het toestel hooguit een voordeel te hebben als je in het Microsoft eco systeem zit, of als je een goedkoop toestel wilt.

      Login om te reageren
    2. Henri Koppen schreef:
      29 april 2014 om 09:04

      Oja, nog een kleine uitbereiding…. ik heb 2 factor authentication aan staan op mijn Windows account….. daar kan WP8 niet mee overweg en zegt dat mijn wachtwoord fout is. Na uitzoeken bleek het dat je een APP token moet aanmaken en deze als wachtwoord op moet slaan. Ook met bepaalde andere diensten kan WP8 nog niet met 2 factor authentication omgaan.

      Natuurlijk snap ik dat er ook zonder dat een gebruik met het toestel werkt er wel data opgevraagd moet worden, maar geef dan de optie om het token een geldigheidsduur mee te geven en bij verversen dat je 2 factor token op moet geven. Als iemand het token ontfutseld wordt 2 factor dus omzeild.

      Overigens gaat dit ook op voor Google diensten…

      Login om te reageren
    3. Ruud Mulder schreef:
      29 april 2014 om 10:29

      Henri,

      Ik heb sinds kort ook een Nokia Lumia 625. En ik moet zeggen dat ik positief verbaasd ben. Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik niet meer doe dan email, agenda, whatsapp, lync en zo nu en dan een documentje editen / reviewen in Word. En aan die wensen voldoet het toestel perfect.

      Ik vind de 625 zijn geld ruimschoot waard. Het installeren van nieuwe apps vind ik zelf nog makkelijker dan op iPhone. Misschien is het nog even wennen voor je. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik als basis gebruiker al snel gewend was.

      Login om te reageren
    4. Vincent Lukken schreef:
      29 april 2014 om 11:26

      Hi Paul, mooie review! de 8.1 heeft meerdere features welke je wellicht interessant gaat vinden en ja de agenda is in 8.1 in één woord fantastisch! Je kunt 8.1 overigens zelf installeren 😉

      @Henri,

      voor two-factor authentication heeft Microsoft een handige app, waardoor je niet elke keer dat lange token hoeft in te vullen. De app heet authenticator en is te vinden op: http://www.windowsphone.com/nl-nl/store/app/authenticator/e7994dbc-2336-4950-91ba-ca22d653759b

      Login om te reageren
    5. Cesar schreef:
      29 april 2014 om 11:52

      Henri, om te schakelen tussen applicaties moet je de back knop lang inhouden en dan verschijnen open applicaties op het scherm. Hierna kun je naar rechts vegen en dan klik je op de gewenste applicatie.

      Ik vind het altijd een scheve vergelijking als mensen een toestel van 800 euro (lees een Iphone of Samsung Galaxy 4 of 5) vergelijken met een bijna entry model van Nokia(625).

      On topic: ik twijfel al een tijd over phablets. Echter na het lezen van dit stuk neig ik om toch wat positiever te zijn over deze phablet.

      Login om te reageren
    6. Henri Koppen schreef:
      29 april 2014 om 11:54

      Voor het switchen tussen apps moet ik de back-button inhouden, dat werkt redelijk.

      Ruud, het werkt wel en het (budget) toestel is zeer veel waar voor zijn geld, maar intuïtief is het in mijn ogen niet. Als je echt iets zoekt in de store vind ik dat niet geweldig, maar IOS doet dat overigens ook niet erg goed. Veel te weinig filters en semantisch ruk.

      Daarnet nog even een ervaring gehad met een hoog duh gehalte. Ik wilde de ABN amro app installeren. Dat ging niet. Ik zag alleen een knop “delen”. Dus ik checken of ik de app al niet geïnstalleerd had en zoek…. ABN… en vind niets. Blijkt de app “Mobiel bankieren” te heten… right. Alsof ik maar 1 bank heb. En zo heb ik nog een hele rij van issues.

      Niettemin, het werkt verder wel, maar er zitten veel ergenissen aan. Ok het bellen is zacht gezegd onhandig en het contacten verhaal is warrig als je meer dan de standaard gebruikt. Sterke punten zijn geheugen gebruik en prijs/kwaliteit verhouding.

      Vincent: Ik gebruik die app die je noemt voor 2 factor authenticatie en die werkt prima, maar je hebt een App-token nodig als wachtwoord en die omzeilt 2-factor authenticatie. Nu ga ik nog kijken of Microsoft “Token” aware is. Ik ga de token eens elders vanuit een ander land gebruiken om te kijken of de token verbonden is aan het apparaat (goed), of dat het token dus onbeperkt vanuit overal werkt (slecht).

      Sorry voor hijacking. Maar nuance is belangrijk als er heel positief wordt gepraat terwijl er nog veel kanttekeningen aanzitten zoals ik ook al opmerkte over Spotify.

      Login om te reageren
    7. Cesar schreef:
      29 april 2014 om 12:01

      Henri,

      Zoals Vincent al zei, Ik denk ook dat je met de 8.1 update tevreden zal zijn.

      In 8.1 bijvoorbeeld is wel te zien in de Marketplace of een app al geïnstalleerd is. 🙂

      Over de Spotify app, ben ik compleet met je eens. Ik heb begrepen dat een nieuwe in de maak is. Maar het duurt te lang.

      Login om te reageren
    8. Henri Koppen schreef:
      29 april 2014 om 12:41

      Cesar, dank.

      Ik had overigens twee redenen om Windows Phone aan te schaffen. Als “cloud guru” moet ik natuurlijk zoveel mogelijk systemen kennen en begrijpen.

      En App ontwikkelen op IOS en Android vind ik erg uitdagend en wil kijken of het me beter af gaat met .NET. Ik interesseer me niet in consumenten apps, maar als business apps echt makkelijker te ontwikkelen zijn in .NET (wat ik vermoed) dan is dit een sterke troef.

      Wel aardig is dat ik een iPhone 4s met 65 GB heb (/had hij gaat naar mijn vrouw) en die kostte uit mijn hoofd 800 euro. Lumia 625 kost daar maar 25% van en dat is ook indrukwekkend al is de resolutie natuurlijk veel minder en de ook de camera is niet te vergelijken.

      phablets hebben overigens niet mijn liefde en lijken een beetje op het Surface syndroom. Missen de essentie van een laptop en van een tablet.

      Login om te reageren
    9. Robert van Weersch schreef:
      29 april 2014 om 12:45

      Ik ben zelf gebruiker van Windows (op alle platforms) van het eerste uur, dus ook van Windows Phone en de voorlopers Windows Mobile en PocketPC. Toen ik zelf overstapte van WM6.5 naar WP7, werd ik in eerste instantie ook gek van alle onlogisch lijkende restricties. Totdat het kwartje valt, dan blijkt het OS opeens erg goed te werken, uitgezonderd enkele dingen die Henri ook al aankaart (zoals de agenda, die is zeer slecht). Het voordeel is dat WP7/8 op een telefoontje van 150 euro simpelweg super strak en stabiel loopt. Dat kun je bij Android wel vergeten bij dat budget. En een iPhone is er niet eens voor minder dan pakweg 450 euro.

      Ik lees twee mailaccounts op de telefoon, browse wat, houd de agenda bij, gebruik WhatsApp en FB Messenger, en enkele specieke apps zoals ANWB, ABNAMro en Flitsmeister. Het gros werkt gewoon prima. Daarnaast vind ik de contacten en telefoon juist uitstekend werken, vooral veel sneller te vinden en te bedienen dan de equivalenten onder Android en iOS. Ik heb juist het gevoel dat ik weer een “telefoon” heb i.p.v. een mobiele computer die ook een beetje kan bellen.

      @Henri: dat de app “Mobiel Bankieren” heet, is een fout van ABNAmro (metadata van de app niet goed gevuld) en niet van WP8.

      Login om te reageren
    10. Vincent Lukken schreef:
      29 april 2014 om 14:19

      Hi Henri,

      voor zover ik weet is de token verbonden aan het apparaat, maar ik ben dan geen security specialist 😉

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs