Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
sales directeur Igel

Oude PC blijft zijn waarde houden

16 april 2015 - 08:003 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

Producenten van pc’s en notebooks lijken doorgaans meer belang te hechten aan omzet dan aan duurzaamheid. De levensduur mag dus niet te lang zijn, dat staat de omzet maar in de weg. Een computer gaat gemiddeld zo’n vier jaar mee. Dan is hij in de ogen van fabrikanten én gebruikers verouderd en moet hij vervangen worden. In het beste geval krijgt hij nog een tweede leven als afdankertje voor een nerdig neefje of wordt hij gerecycled.

Die korte levensduur wordt mede veroorzaakt doordat de snelheid waarmee de technologie zich ontwikkelt extreem hoog is. Volgens de wet van Moore verdubbelt de computerkracht iedere twee jaar. Daar valt niet tegenop te boksen. De klant is het kind van de rekening. Is daar werkelijk niets aan te doen? Moeten we onze trouwe metgezel echt na vier jaar al naar het kerkhof dragen?

Nee, dat hoeft helemaal niet. Er bestaat namelijk een oplossing die de levensduur van een pc of notebook met zeker drie jaar verlengt. Deze oplossing houdt in dat de computer wordt voorzien van een thin client-besturingssysteem, zodat hij verder als software-thin client door het leven kan. De specificaties doen er in dat geval minder toe.

De thin client betrekt zijn capaciteit immers van een server uit het datacenter. Het is een aantrekkelijk alternatief, dat niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Door de levensduur van een PC of notebook te verlengen, dalen zowel het global warming potential (gwp) als de total cost of ownership (tco). Het gwp met 60 procent, de tco met 47 procent. Zo wijst recent onderzoek door het Fraunhofer Institut für Umwelt-, Sicherheits und Energietechnik (UMSICHT) uit.

Simpel sommetje

Hoe heeft het Duitse onderzoeksinstituut dit berekend? Om te beginnen, de winst voor het klimaat. Wanneer een bestaande pc als software-thin client in gebruik blijft en er geen nieuwe gekocht wordt, daalt de gwp – de uitstoot van broeikasgassen – met 198,8 kg CO2 per werkstation, dit wil zeggen met een factor 2,5. Als er honderd pc’s tot thin clients omgebouwd worden, loopt dit op tot bijna twintig ton CO2. Dat scheelt een flinke slok op een borrel.

Iets vergelijkbaars zien we aan de kostenkant. Waar een nieuwe pc circa 2165 euro kost, kost een ouder model dat als software-thin client ingezet wordt ongeveer 1157 euro: een verschil van ruim duizend eur. Wanneer een bedrijf honderd pc’s in thin clients verandert en geen nieuwe devices aanschaft, levert dat een besparing op van meer dan een ton! Kortom, er is wel degelijk leven na de dood. En dat is nog lucratief ook.

Meer over

LaptopsTCO

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Groningse doorbraak bij 3d-printtechniek voor robotjes

    Ontslagen
    ActueelCarrière

    ASML ontslaat it-manager om dubbelrol, IFS brengt ai-agent naar fabrieksvloer (en meer)

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Overname E-Storage is voor PQR strategische zet in bescherming klantdata

    ActueelSecurity & Awareness

    Kort: PQR lijft E-Storage in, Fox-IT en Xerox it-partners van de Navo-top (en meer)

    ActueelCarrière

    Kort: Wagenaar wint Microsoft Power Women Award, Deense investeerder neemt Aimms over (en meer)

    Satelliet
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Nederland en Europa te kwetsbaar in de ruimte, Huizen ruilt OGD in voor DSC (en meer)

    18 reacties op “Oude PC blijft zijn waarde houden”

    Nieuwere reacties »
    1. Will Moonen schreef:
      17 april 2015 om 15:17

      Aardige insteek!

      Alhoewel… de kostenkant lijkt me toch niet helemaal te kloppen.
      Ik zou verwachten dat het budget voor reparaties verhoogt wordt. Al was het maar om de kosten af te dekken van een voorraadje aan onderdelen.
      Daarnaast zijn er migratiekosten van een conventioneel OS naar een thin client OS.

      Login om te reageren
    2. Ewoud D. schreef:
      17 april 2015 om 17:06

      In grote lijnen ben ik het eens, waarom iets vervangen wat nog prima werkt?

      Zo heb ik een PC die al bijna 10 jaar oud is – met Windows XP – maar nog steeds gebruikt wordt. Reden hiervoor is de randapparatuur, lastig op te lossen met thin client concept.

      Of rekensommetje aangaande milieu klopt weet ik niet maar opgenomen vermogen PC, server en netwerk moet natuurlijk ook meegenomen worden. En de investering in server-based computing software moet ook niet vergeten worden.

      Login om te reageren
    3. Willem Beekhuis schreef:
      17 april 2015 om 17:42

      Recycling van herbruikbare materialen is ook een oplossing. Ook de accessoires verdienen aandacht. Bij ieder nieuw model van bijna ieder merk en model komen er weer nieuwe stekkertjes net als bij de telefoons. Er is ook hier behoefte aan dwingende wetgeving waardoor de voedingsadapter universeel kan worden gemaakt. Het standaardiseren van de voedingspoort zal daarbij een oplossing kunnen zijn met een verwisselbaar snoer tussen adapter en pc.

      Login om te reageren
    4. Jaap van Belkum schreef:
      17 april 2015 om 20:11

      Een oude PC kan veelal voldoende mogelijkheden bieden om professioneel gebruikt te worden, zelfs na 10 jaar, als de hardware maar goed is. Een goed merk levert 3 jaar standaardgarantie. Extra garantie bijkopen is vaak te duur. Gelukkig zijn onderdelen van een standaard-PC eenvoudig te verkrijgen (meestal hoe goedkoper de PC is, des te gemakkelijker zijn de onderdelen te vinden). Je hoeft als bedrijf geen grote voorraad aan onderdelen te hebben om oude PC’s in de lucht te houden.
      Notebooks e.d. gaan eerder kapot dan PC’s, hebben daarom een kortere garantieperiode, zijn lastiger te repareren en hebben vaak heel specifiek gevormde onderdelen nodig. Notebooks kan je meestal beter vervangen.

      Een PC maken kost energie en levert dus veel CO2 op. Gelukkig gebruiken nieuwe devices, zoals notebooks en servers minder energie, maar dat geldt niet voor PC’s. Een nieuwe videokaart alleen gebruikt soms meer energie dan een hele oude PC. Er zijn voor niets power supply units voor PC’s van meer dan 1000 Watt, ondanks dat de efficiëntie van 60% naar 90% is gegaan.

      Thin client is een optie. Maar die zou ik alleen inzetten als die in het beheerconcept past, of zelfs noodzakelijk is.

      Login om te reageren
    5. Jan van Leeuwen schreef:
      17 april 2015 om 21:20

      Met de groei van de tablets zijn is o.a. Windows minder resourcen gaan gebruiken, dus met 8, 8,1 en straks 10 krijgen we niet weer het vista-effekt dat veel krachtigere hardware vroeg.

      Overigens is het ook mogelijk met een lichtere Linuxversie de meeste “cloud”-oplossingen en webapplikaties te gebruiken. Die 4 jaar komt mij wat overdreven voor, bij mij draait een systeem meestal (minimaal) 6 jaar.

      De stelling dat je met goedkope PC’s makkelijker onderdelen vindt wordt inmiddels door HP weerlegd, die gebruiken een eigen-niet-standaard voeding, als je geluk hebt gaat die net in de garantie kapot anders wordt het relatief duur.

      Samen met mijn hardware-leverancier stellen we PC’s samen uit standaard komponenten voor mijn klanten, die hebben ook garantie en ik kan snel een onderdeel vervangen als de nood aan de man/vrouw komt bijv. na onweer.

      En al vindt Ewout dat vreemd, ik verbouw mijn systeem zelf, nieuw moederbord/cpu/memory etc. omdat ik nog steeds een SCSI-aansluiting nodig heb voor een speciale filmscanner. Over 2 a 3 jaar zal dat wel lastig worden.

      Login om te reageren
    6. Krommenhoek Metals schreef:
      18 april 2015 om 04:58

      De computer hoeft ook niet naar het kerkhof, maar kan hoogwaardig gerecycled worden. Zie http://www.kh-metals.nl. Even doorklikken naar computerschroot en de nieuwspagina. Daarin artikel over demontage door sociale werkplaats.

      Login om te reageren
    7. Q schreef:
      18 april 2015 om 15:06

      Het ‘forklift’ business model kan ook doorbroken worden met Open-Source software + hardware.

      Een voorbeeld dat dit bewijst is te vinden op http://www.fsf.org/news/libreboot-x200-laptop-now-fsf-certified-to-respect-your-freedom

      Login om te reageren
    8. Willem Beekhuis schreef:
      19 april 2015 om 10:22

      Bij de aanschaf iets meer investeren in meer intern geheugen en processorcaciteit. Hierdoor kan de PC of Notebook een veel langere levenscyclus van het operatiegebied systeem en applicaties aan. Wees terughoudend met niet direct noodzakelijke updates van bijv complete MS-Office pakketten. Meestal levert de huidige versie ook al een overkill aan ongebruikte functionaliteit.
      In mijn situatie heb ik al twee keer 7 tot 8 jaar plezier gehad van dezelfde notebook. Slechts eenmaal een upgrade gedaan met intern geheugen van 4 naar 8 Gb.

      Login om te reageren
    9. Ewoud D. schreef:
      19 april 2015 om 11:20

      @Jan
      In een eerdere opinie introduceerde ik ISO 7-lagen model van communicatie, problemen met de databus zitten namelijk niet alleen in het ijzer maar ook de drivers. Met name in industrieële processen worden dan ook nog protocollen gebruikt die ouder zijn dan de gemiddelde PC beheerder zoals bleek uit de reacties op ‘Licht uit, spot aan!’ Niets is mij vreemd want ik kom nog regelmatig ‘kunst & vliegwerk’ tegen in datacentra door dit soort legacy problematiek.

      Idee van KVM emulatie met server-based computing levert helaas dus nog de nodige uitdagingen op met het aansturen van allerlei apparatuur. Ontwikkelingen van IoT met MODBUS (level 2 OSI) via een Raspberry Pi, Arduino of Intel Galileo zijn hier interessant. Laten we zeggen dat hier de Theory of Contraints van toepassing is want in de eerdere opinie Release- of Relatiemanagement (2011) ging ik trouwens al in op het belang van configuratie management, er zit nu eenmaal nog een verschil tussen automatiseren en digitaliseren.

      Login om te reageren
    10. Willem Gravesande schreef:
      20 april 2015 om 06:30

      @Q, 18-04-2015 17:06: ‘Het ‘forklift’ business model kan ook doorbroken worden met Open-Source software + hardware.’

      Op cbc.ca/news/world/e-waste-worst-offenders-include-u-s-china-says-un-report-1.3039416 is hier gisteren nog een interessant rapport van verschenen. Wanneer we de hardware zo maken dat deze langer mee gaat en beter gerecycled kan worden dan scheelt dit erg veel. ICT-Hardware en Software producenten moeten van het lineaire forklift model naar het circulaire model. En Apple geeft daarbij een heel slecht voorbeeld.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs