Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Windows’ terugkeer naar gebundelde Microsoft-programma’s.
Apple is niet de enige die voorgeïnstalleerde en onverwijderbare apps meelevert op zijn besturingssysteem. Microsoft heeft het jarenlang ook gedaan en is daarvoor ook in de antitrustproblemen gekomen. Inmiddels zijn de Amerikaanse en Europese rechtszaken allang afgewikkeld en de sancties verlopen. Windows 10 brengt verplichte apps weer terug. Goed, nu Windows niet meer zo marktdominant is? Of fout, want dit remt innovatie? Wat vind jij?
Als de apps toegevoegde waarde hebben en relevant zijn voor het besturingssysteem is dat geen probleem
Als het is om gegevens te verzamelen moet dat aangegeven worden met de mogelijkheid deze uit te schakelen
De wereld is een beetje veranderd sinds 1995. In die tijd was een PC met vooraf geïnstalleerde Windows een halffabricaat: je was nog tijden bezig met het installeren van drivers voor printers en CD branders, en software voor zelfs de meest basale zaken.
Nu wil je dat een computer, net uit de doos, meteen gebruiksklaar is. Taal Nederlands aanklikken, wifi wachtwoord intikken, mailadres plus wachtwoord ingeven, en klaar!
Een computer moet dus haast wel compleet met browser, mailprogramma en een paar andere applicaties geleverd worden, anders levert dat ontevreden kopers op.
Maar een complete computer houdt niet in dat je geen keuze hebt. Je kunt nog steeds een andere browser (FireFox, Chrome) installeren, of een mediaspeler (VLC), of …
Met andere woorden: standaard meegeleverde applicaties zijn geen probleem, als je maar de default applicaties aan kunt passen.
Goed punt, Frank. Mijns inziens zouden de standaard meegeleverde en voor de gebruiker onnodige applicaties niet alleen uitgezet moeten kunnen worden, maar ook helemaal verwijderd.
MS is nog niet het grootste probleem. Koop je een PC van HP of Lenovo dan krijg je een partij bloatware waar je u tegen zegt.
Dat met verstand verwijderen kost minstens 1 tot 2 uur, waarbij Lenovo het wel erg bont gemaakt heeft met een verborgen “call-home”-programma.
Proefversies voor MS-Office etc. moet je afwijzen tenzij je dat per se wilt hebben.
Bij MS kun je bijna alles de-installeren wat je niet wilt via de systeeminstellingen, dat is eenvoudig en gaat vlot.
Frank heeft wel gelijk dat de gebruiker hier zelf om gevraagd heeft uit pure gemakzucht.
@Rilo: mee eens. Alhoewel Windows zelf ok de HTML engine van IE in andere programma’s gebruikt. Dus lukraak wissen is niet slim.
@Jan: Er is een groot verschil tussen min of meer noodzakelijke software (browser, mailprogramma, mediaspeler) en bloatware dan wel testversies!
Testversies van Office, maar vooral antiviruspakketten, zijn zinloos en moeilijk te verwijderen zonder dat dat consequenties voor de stabiliteit heeft.