Ruim twee jaar na de opschudding over het wegraken van zakelijke appjes van toenmalig premier Mark Rutte worstelt de rijksoverheid nog steeds met de oplossing. Het lukt de ministeries niet goed om relevante berichten op een handige en efficiënte manier te bewaren en veilig te stellen.
Bijna elk ministerie doet dat weer anders. Uit antwoorden van staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitale Zaken en Koninkrijksrelaties) op Kamervragen van Glimina Chakor en Barbara Kathmann (beiden GroenLinks-PvdA) blijkt dat menig departement zelf het wiel is gaan uitvinden. Ambtenaren zeggen dat ze hiertoe waren gedwongen omdat de tijdsdruk groot was. Volgens hen maakte de spoed om zakelijke chatgesprekken veilig te stellen het onmogelijk om te wachten op een uniforme oplossing voor alle departementen. En nu kost het weer veel tijd om alles op één lijn te brengen.
Om verschillen in naleving te verminderen, zijn verdere harmonisatieslagen nodig. Een landelijke voorziening zal hierbij helpen. Afgelopen augustus is besloten om te bekijken of speciaal voor bewindslieden en hoge ambtenaren een speciale chat-app is te ontwikkelen op basis van het Franse Tchap. De Franse overheid heeft deze versleutelde opensource-app gelanceerd om vertrouwelijke informatie veilig uit te wisselen binnen overheidsdiensten.
Complexer
De eventuele inzet van de Franse voorziening bij de Nederlandse (rijks)overheid is een complexer traject dan het inzetten van nu al beschikbare technische oplossingen, stelt Szabó. Dit jaar is er een technische pilot uitgevoerd met software die zakelijke chatgesprekken veilig stelt. Op basis van deze succesvolle pilot heeft de Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding de opdracht gekregen om tussentijds een Rijksbrede voorziening te realiseren op basis van interoperabele technieken uit de markt die het zakelijke chatverkeer van bewindspersonen en geselecteerde Rijksambtenaren afvangen en archiveren.