De techniek achter een te bouwen ai-assistent om in strafzaken getuigen te verhoren, verkeert in een vergaand stadium. Het is een ambitieus plan dat voor de uitvoer evenwel om een lang traject vraagt. Initiatiefnemers Capgemini, Scotty AI en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) willen dan ook voorkomen dat naderhand ergens een rechter de implementatie van AIWitness blokkeert waardoor het hele project tevergeefs is ondernomen.
Frederik Peters, principal consultant van Capgemini, benadrukt dat de drie initiatiefnemers niet overhaast te werk willen gaan. Gekozen is voor een stapsgewijze aanpak waarbij zorgvuldigheid vooropstaat. Vooral de juridische en ethische aspecten vragen daar om.
Reiner Bruns, oprichter en cto van Scotty AI, acht het technisch heel wel realiseerbaar om zo’n app te ontwikkelen. Post.nl gebruikte de technologie van zijn bedrijf om Charlie, een digitale ai-aangedreven recruiter, tot leven te brengen. De pakjesvervoerder kon daardoor bijna zestig procent op de wervingskosten besparen. Ook bij klantcontacten hebben ai-chatbots hun waarde bewezen. Bruns noemt het belangrijk dat de app open vragen stelt en ook over bepaalde details doorvraagt, zonder sturend te zijn. De gebruiker moet het gevoel hebben vrijuit te kunnen praten.
Als de app is ontwikkeld, starten proeven met vrijwilligers in een Living Lab. Dan wordt gekeken of de reacties op zo’n virtuele agent anders zijn dan op een fysieke persoon. Vooralsnog beperken de experimenten zich tot kleinere strafzaken zoals fietsendiefstallen, tasjesroven en ongelukjes. Moorden en zedenmisdrijven komen beslist niet in aanmerking.
Vroeg stadium
Technisch werkt Scotty AI samen met Capgemini, de dienstverlener die veel klanten heeft in de wereld van justitie, politie en veiligheidsdiensten. Het is de bedoeling al in een vroeg stadium deze partijen nauw bij het project te betrekken.
Peters denkt dat de eerste fase waarbij het Living Lab centraal staat, wel twee jaar kan duren. Op de langere termijn moet dan een app volgen die juridisch bij de rechter standhoudt. Volgens Laura Peters, universitair hoofddocent bij de RUG, gaat de universiteit de rol van een kritische partner vervullen. Terwijl de RUG primair het verder ontwikkelen van wetenschappelijke kennis over ai tot doel heeft, houden Scotty AI en Capgemini de commerciële mogelijkheden in het achterhoofd. Want die zijn groot. ‘Maar financieel voordeel is niet het eerste doel’, benadrukt Peters.
Wel zal Capgemini als eerste de vruchten plukken, want andere it-dienstverleners kunnen pas aanhaken als die een toegevoegde waarde leveren. En de drie initiatiefnemers bepalen of dat het geval is. Of het project later opensource wordt, valt nog niet te zeggen. Het intellectueel eigendom ligt bij de drie partners.