Ook de doorontwikkeling van het politie-communicatienetwerk C2000 lijkt op een fiasco uit te draaien. Het systeem waarmee agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel contact houden met de meldkamer, viel met Oud en Nieuw in het heetst van de uiterst rumoerig verlopen nacht volledig uit. [Update] De oorzaak zou zitten in een capaciteitsprobleem.
Deze urenlange storing is de zoveelste teleurstelling voor de politie, nu de laatste fase van de doorontwikkeling waaraan sinds 2016 is gewerkt allerminst een succes blijkt. Na het spraakgedeelte (T2000) en het pagingdeel (P2000) is het radiobediensysteem als laatste vernieuwd.
De kinderziekten, als gevolg van de migratie van meldkamers naar het nieuwe radiobediensysteem eOCS, hadden al lang uit het systeem moeten zijn. Want juist om eventuele technische of uitvoeringsproblemen te kunnen aanpakken was een jaar geleden gekozen voor een zeer geleidelijke migratie. Van de dertien meldkamers werkten ultimo 2023 vier meldkamers succesvol op het nieuwe systeem, aldus het ministerie van Justitie. Begin april 2024 moest de rest zijn gemigreerd; elke week een meldkamer. Nu negen maanden later klapte het hele systeem eruit tijdens de eerste grote vuurdoop van nieuwjaarsnacht.
Leverancier van de eurofunk Operations Center Suite (eOCS) is Eurofunk. Dit Oostenrijkse familiebedrijf had speciaal voor het C2000-project een vestiging in Maarsbergen geopend om beter met de politie en andere projectdeelnemers te kunnen communiceren. Eurofunk gaat prat op een crisisbestendige infrastructuur en 360 graden aanpak. Bij de vernieuwing van C2000 werken de Oostenrijkers samen met 2Way en het Chinese Hytera Mobilfunk. Als redmiddel bij C2000-storingen heeft de politie een push-to-talk-app die via het mobiele net werkt. Deze app kent echter beperkingen. Bovendien moeten de agenten hiervoor hun oorbeschermers afzetten, wat hen kwetsbaar maakt voor vuurwerk.
Eerdere problemen met C2000 hingen samen met het intensief gebruik van radiofrequenties. In oktober legde de Arbeidsinspectie de politie een dwangsom op vanwege het niet goed werkende communicatienetwerk voor de zwaailichtensector.
Update (02-02-2025, 12:15)
Volgens een woordvoerder van de korpsleiding moet de oorzaak van de storing worden gevonden in een capaciteitsprobleem. Samen met Eurofunk wordt nog nader onderzoek gedaan naar de reden van de overbelasting. De politie bevestigt dat zich eerder problemen met eOCS hebben voorgedaan. De leverancier heeft naderhand verklaard dat het euvel was verholpen. De moeilijkheden met de communicatie begonnen in Oost-Nederland, waarna de problemen geleidelijk aan zich over het hele land verspreidden. Eurofunk heeft nog niet gereageerd op vragen.
Lees weinig over de mogelijke oorzaken want prat gaan op een crisisbestendige infrastructuur en Nederlandse zuinigheid als het om de capaciteit van een netwerk gaat levert wel vaker problemen op. Hetzelfde geldt voor de afhankelijkheid want 28 augustus was er ook al een flinke verstoring door software fouten in het netwerk bij Defensie waardoor plan B van de back-up de robuustheid vergroot. Niet alles in één mandje geldt trouwens ook de plannen voor GrIT maar wijsheid komt met de jaren.
“zoveelste teleurstelling voor de politie”
maar geen probleem hoor, het is wederzijds.
Waarschijnlijk hebben ze al honderden keren gemeld
en kregen ze als antwoord dat er even geen prio is maar dat ze vooral moeten blijven klagen.
soort verlate milleniumbug
eigenlijk gewoon stress test.
en wat blijkt ? doet het vooral goed als je het niet gebruikt.
Gelukkig is er work around : Er is een onbekende fout opgetreden, probeer het later nogmaals.
“Eurofunk gaat prat op een crisisbestendige infrastructuur en 360 graden aanpak”.
Bij UWV gaan ze er vandoor met verandermotor, de fatbike van de IT.
Je weet wel, dat ongedisciplineerde devops team-tuig.
Wijsheid komt met de jaren 😉
Wijsheid Dino gaat om het herkennen van de knelpunten want [update] kwam na een melding van 10:51 op 2 januari. Ongedisciplineerd versus gecoördineerd gaat om communicatie welke essentieel wordt in een commandostructuur die top-down georganiseerd is. Want in het advies van acICT oktober 2023 over C2000 staat letterlijk dat als gebruiksafspraken niet worden nageleefd dit leidt tot incidenten.
Ten onrechte naar het systeem wijzen om alle organisatorische oorzaken met de meldkamers onbenoemd te laten deze problemen niet oplossen. Want volgens advies moeten we doormodderen met Oostenrijkse tamtam tot 2030 terwijl het contract maar tot mei 2025 loopt. Regeren is vooruitzien want verder is C2000 netwerk niet toekomstbestendig door een voortschrijdende technologie omdat je de oorbeschermers niet af hoeft zetten om met de bodycam te kunnen blijven kijken.
Van meldkamer naar regiekamer voor een 360 graden benadering gaat dus vooral om wat organisatorische veranderingen in zoiets als een commandostructuur. Want op dit moment leidt de lamme de blinde volgens acICT terwijl omringende landen al het wiel uitgevonden hebben.
Het geven van een reactie is altijd weer een beetje mosterd na de maaltijd doorgaans. Als we naar het verhaal ‘an sich’ kijken, moet je je wel afvragen of er in de opzet en strategie al niet het e.e.a. is misgegaan en daarvoor moet je dan vervolgens weer naar het begin van het verhaal.
In 2002 was het namelijk de toenmalige minister van Justitie Piet Hein Donner, die de scepter zwaaide over dit traject. Van Donner was bekend dat hij het niet zo ophad met ‘al die technische frivoliteiten’, “Geef mij maar ambachtelijk pen en papier ….”
Dat vanaf het begin er al sprake was van grote uitdagingen, die zich meteen vertaalde in financiële overschrijdingen waar zelfs een uitgebreide rapportage van de rekenkamer op volgde. Dat had al een signaal moeten zijn het traject meteen te bevriezen en te kijken waar die overschrijdingen vandaan kwamen. Ook in technische zin liepen toen al de vertragingen en ‘uitdagingen’ al flink op.
Zoals het de politiek betaamt, ga je dan gewoon door op de ingeslagen weg. Niemand die zich iets afvraagt, ook politiek eigen, ten tijde van ene Jan Peter Balkenende, stelde je geen vragen maar ging gewoon door op de ingeslagen weg. De controle mechanismen ten tijde van Balkenende waren vooral partij en coalitie genoten dus kon men ongegeneerd doorgaan met dit soort faaltrajecten.
Keten consequenties en gevolgen
Ook uit dit artikel wordt eens te meer weer duidelijk dat mensen zich niet houden aan de meest basale regels en principes die een rol moeten spelen bij ontwikkeltrajecten. Ik durf zelfs te zeggen dat alle betrokkenen, naast een hele povere communicatie, zeker een aantal vaste regels, niet eens in acht hebben genomen. Zeer benieuwd naar de volgende berichtgeving.
C2000… de nieuwe versie is in aantocht onder de werktitel VMX, maar ook dat schiet niet erg op! Het hele C2000-gebeuren is al 30 jaar een soap die alleen maar ‘weggemanaged’ wordt, in plaats van opgelost.
Voor wie nog ‘verlof’ heeft en het binge-watchen zat is, hier een 10-delige bloemlezing van een selectie artikelen over C2000 op Computable.nl die aan dit artikel vooraf gingen. Leuk(?) om even doorheen te bladeren:
https://www.computable.nl/2001/03/01/totale-kosten-netwerk-zwaailichtsector-komen-op-12-miljard-gulden/
https://www.computable.nl/2002/11/14/sirenes/
https://www.computable.nl/2003/06/19/c2000-dure-soap/
https://www.computable.nl/2003/06/26/te-weinig-testen-achilleshiel-c2000/
https://www.computable.nl/2010/09/22/problemen-c2000-worden-versneld-opgelost/
https://www.computable.nl/2016/01/26/ministerie-vj-past-migratieplan-c2000-aan/
https://www.computable.nl/2017/07/24/invoering-nieuw-c2000-systeem-weer-vertraagd/
https://www.computable.nl/2018/05/17/jv-wilde-c2000-omdopen-tot-m-a-x-i-m-a/
https://www.computable.nl/2020/06/04/nieuwe-softwarerelease-c2000-teruggedraaid/
https://www.computable.nl/2023/07/28/arbeidsinspectie-tikt-politie-op-de-vingers-om-c2000/