BLOG – Organisaties struikelen over samenwerkingsvormen en concentreren zich vaak meer op techniek. Zeker wanneer er agile gewerkt wordt, zien ze snel struikelblokken. Relaties tussen de mensen die samenwerken, is daarom belangrijk, ook als ze in agile teams zitten maar op verschillende locaties.
Vanuit architectuurperspectief is er altijd een mix nodig van methodologie, strategische vooruitziendheid en een diepe betrokkenheid bij medewerkers. Samenwerken gaat altijd over menselijke relaties. Als er geen gelijke frequentie is tussen klant of het team, dan zal succes een moeilijke stap zijn.
De relatie moet gebaseerd zijn op onderling vertrouwen en op gelijkwaardig niveau. In een agile organisatie met een product-eigenaar, een devops-team en een architect acteren alle rollen als een partner van elkaar met één doel: het vervullen van de missie. Het team kan vanuit elk vlak ideeën brengen en discussiëren over wat een betere oplossing is. Als je een leverancier-klantrelatie hebt of concurreert met je collega, is het moeilijk om succesvol te zijn.
Resources
In de wereld van vandaag is er een grote spreiding van resources over locaties en landen. Er wordt vaak beweerd dat devops-teams op dezelfde locatie moeten zijn om goed samen te werken. Dit is geen vaststaand en bewezen feit. Een agile approach heeft genoeg handvaten, zoals reflectie- en planningmomenten en virtuele samenwerkingsvormen. Een goede scrummaster kan dit faciliteren.
Saamhorigheid en gelijkwaardigheid zijn heel belangrijk. Kennis is in near-shore-landen op hetzelfde niveau of zelfs hoger dan in de zogenaamde on-shore-landen. De kosten van near-shore resources is beduidend lager. Tevens brengt het een andere dimensie als er diversiteit van culturen in het team is.
De huidige geopolitieke situatie speelt ook geen belangrijke rol. Het draait immers om de relatie tussen de medewerkers en niet per se de geografische locatie of de organisatie zelf waar men werkt.
We bevinden ons in spannende tijden waarin technologie een grotere rol speelt dan voorheen. Het hebben van goede relaties wordt de sleutel tot succes. Nieuwe techniek kan ons daar ook weer helpen, zoals een KanBan-dashboard en het hebben van een devops-tool om epics, features en user stories te definiëren. De rol van een architect is daarin essentieel. Deze zal de lijm zijn tussen de verschillende disciplines. De architect kan dus een brug zijn die multidisciplinaire teams, onafhankelijk van de geografische locatie en organisatie en locatie bijeen brengen en laten samenwerken in een team.
Ruud Pieterse, enterprise-architect DXC Technology

zeker meer dan alleen techniek.
je moet ook goed kunnen babbelen.
Als bla dan “zal succes een moeilijke stap zijn”
wie praat nou zo 😉
Ik lees iets over agile en vaststaande en bewezen feiten.
Zo zou eenzelfde locatie geen voorwaarde hoeven te zijn, want nergens bewezen.
Dwz bewezen dat succes een eenvoudige stap zou zijn, ofzoiets. denk ik dan.
Alleen volgens mij is dat hele agile gewoon een wanhoopspoging omdat waterval
ook niet lukte. IT is niet zo wetenschappelijk.
Saamhorigheid, gelijkwaardigheid, goede relaties.
Bla bla maar daar heb ik ook weinig berekeningen van tegengekomen.
Automatisering is meer van de user stories.
over off,on en near gesjor met die diensten.
En dan het einde van het artikel waarin de architect zichzelf adviseert,
klinkt eerder epic dan zuiver.
Jammer dat je het zo negatief er tegen aankijkt. Ik schrijf dit artikel vanuit de praktijk, en maak het dagelijks mee. Ik probeer hier dan ook de vooroordelen te mitigeren. Denk eens positief, er zal een wereld voor je open gaan.