Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Dan word ik toch gewoon een jongetje!

09 februari 2017 - 18:166 minuten leestijdOpinieCarrière
Marjo van Bergen
Marjo van Bergen

Talent leadership in the digital age, als titel voor een congres over women in tech, en women in tech leadership. Voor de tweede keer is het IT Diamonds event georganiseerd door Computer Futures met verschillende sprekers en inspirende workshops.

Het IT Diamonds event 2017, voor de tweede keer georganiseerd door Computer Futures, afgelopen 7 februari, heeft als titel Talent Leadership in de Digital Age. Bedoeld, zoals gezegd tijdens de opening, voor verdere ontwikkeling van Women in Tech en Women in (tech) Leadership.

Een flitsende opening met een filmpje met Cinderella in een roze koets zette mij in eerste instantie op het verkeerde been, maar ging heel mooi over naar het doorbreken van de vaste patronen, in ons man-vrouw hokjesdenken. Hoe moeilijk dat is om te doorbreken voor iedereen, dus mannen en vrouwen. Doel van dit congres was ‘Women and Tech belong together’, het openingsstatement van Sherry-Ann Sprock (let’s change the game). Ook zij ging in op de cijfers dat Nederland, Nederland en vrouwelijk leiderschap en met name in techniek en de it, nog steeds achterblijft bij de rest van de wereld.

Dit is al geruime tijd een gegeven, maar hoe veranderen we dat, en bij voorkeur snel?

Bias doorbreken

Janneke Niessen, cio van Improve Digital en muze voor het boek Prep, gaat verder in op ideeën waarom zoveel meisjes en jonge vrouwen niet kiezen voor technologie. Haar devies is om er voor te zorgen dat we het idee over technologie bij het vrouwelijk deel van onze jeugd gaan veranderen. Want als we met meisjes praten zoeken ze geen techniek of it, maar willen ze wel met zaken als Instragram, apps en Snapchat werken. Blijkbaar legt onze jeugd deze relatie nog niet, en zullen we ze daarbij moeten gaan helpen. Het zou goed geweest zijn om daar wat handvatten voor te krijgen, zodat we die bias kunnen doorbreken.

Ik moet dan altijd denken aan mijn eigen situatie van lang geleden, waarbij ik als zesjarige vol bewondering keek naar mijn neef die brandweerman zou worden. Bij gelegenheid gaf ik bij mijn moeder en tante aan dat ik ook brandweerman wilde worden, net zoals mijn neef Dick. Het antwoord was dat dit niet kon. De reden daarvoor was dat ik dan naar de LTS zou moeten en dat was alleen voor jongetjes. Na een moment van stilte mijnerzijds was mijn reactie: ‘dan word ik toch een jongetje!‘

Vooroordelen

En ik denk ook dat daar nu de discussie over zou moeten gaan (en nee, ik ben ook geen jongetje geworden). Dus hoe zorgen we dat het wel lukt om het hokjesdenken van mannen in de techniek, vrouwen in de zorg en mannen in de leidinggevende rollen en vrouwen in uitvoerende rollen te doorbreken? Je dromen nastreven, je niet laten belemmeren door vooroordelen, ook niet je eigen vooroordelen (want ook die hebben we genoeg). Dus hoe doen we dat? Daar had ik graag wat meer over gehoord en mee aan de slag gegaan op dit congres.

Verder zijn aspecten aangestipt over de kenmerken van leiderschap en ondernemerschap, over dynamiek van en met (divers samengestelde) teams, en persoonlijk leiderschap. Wat ik gehoord heb, lijkt het voor mannen en vrouwen niet veel anders. Hier en daar liggen wat accenten anders, de bekende zaken: heb zelfvertrouwen, je kunt het en stop met kijken naar de ander. Maar zaken als het vieren van successen, communiceer al je mogelijke successen, neem mensen aan die beter zijn dan jezelf, denk groot, zijn voor vrouwen en mannen in mijn optiek gelijk.

Mannenbolwerk

De reis van Frank van Nistelrooij, senior vise president Shell bij CGI, om meer vrouwen in het leadershipteam van CGI voor Shell te krijgen, is een reis met veel hobbels, die nog niet tot het gewenste gender balance team heeft geleid. Het vereist een verandering van onze mindset, namelijk dat it en chemische industrie nu niet meer een mannenbolwerk hoeven te zijn. Ook de presentatie van Dirk Hamaker, senior advisor opportunity in bedrijf bij D&I Company bevestigde met ‘Female bosses make firms more money’ het beeld over dat het bereiken van de balans niet eenvoudig is. Hij bracht de getalsmatige onderbouwing dat vrouwen na hun 35e levensjaar en leidinggevende posities een andere curve heeft dan bij de mannen. De spoeling van vrouwen in leiderschapsposities blijft ook daar nog te dun.

En ook bij deze presentaties, hoe zeer de sprekers denk ik ook gelijk hebben, zou ik graag willen weten, wat gaan we morgen anders doen? Hoe buigen we dit om? Hoe ‘changen we the game’? Wat gaan de vrouwen (maar zeker ook de mannen) anders doen, wat gaat het bedrijfsleven anders doen, wat ga ik anders doen? Zeker met al deze bewijzen dat het rendeert om te veranderen en meer vrouwen in leidende posities en technische functies te hebben.

Wellicht een antwoord wat we met zijn allen (nog) niet goed genoeg weten, maar laten we daar dan aan gaan werken en samen de schouders onder zetten, lessons learned en successen op dit front delen en vooral ook jong beginnen hiermee. Het goede nieuws is dat er wel een kleine stijging voor de vrouwelijke leidinggevende in de topposities te zien is.

Allerhoogste bereiken

Een verfrissende afwisseling door een stoere hockeydame. Meestal heb ik niets met hockeymeisjes (je weet wel, ik wilde brandweerman worden), totdat ik Kim Lammers gepassioneerd hoorde en zag spreken over leiderschap, teamrollen, overwinnen van zware teleurstellingen, samenwerken in teams, keihard vechten voor persoonlijke groei en een toppositie, teammotivatie en individuele motivatie, omgaan met succes. Wauw, wat een goed verhaal over leiderschap en wat een diversiteit en doorzettingsvermogen om het allerhoogste te bereiken wat een team of organisatie kan brengen. De afsluiting was erg leuk. Het Nederlandse team had een zeer succesvol toernooi gespeeld waarbij de stelling was dat vrouwen minstens net zo goed hockey konden spelen als mannen. En laten we dat nu dan ook voor it gaan doen.

Dit sloot mooi aan op de workshop van Simon Chilley met de titel ‘Because they want to’, waarbij hij op een ludieke en interactieve manier de motivatie testte. Heel subtiel, en het zette je direct aan het denken over de verschillen tussen leiden en invloed uitoefenen en wat je eigen rol daarin is.

Cheryl van Heyningen van Capgemini gaf de deelnemers in haar workshop een kijkje in de keuken van een echte vrouw in de it. Mirella Visser zette haar groep aan het werk met hun persoonlijke uitdagingen als veelal vrouwen in it, op weg naar de top.

Een middag waarbij leiderschap, teamrollen en ondernemerschap aan de orde kwamen. Het aspect ‘Women in Tech’ en ‘Tech in leadership’, en de oplossing van dit inmiddels bekende tekort of de succesverhalen om de juiste balans te bereiken kwamen helaas weinig aan bod. Wellicht onderwerpen voor het derde congres ?

En ik ben toch geen brandweerman geworden… Ik ben een woman in tech!

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    Saba, eiland, Caribisch
    ActueelCarrière

    Kort: Postcodes voor Caribisch Nederland, LAI uit Schiedam beste HPE-opleider, Gates fakkelt Musk af

    ActueelCarrière

    Groningers verkopen crypto-platform Deribit voor 2,9 miljard dollar

    OpinieCarrière

    Spoelstra Spreekt: Je baan verdwijnt

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    man kijkt naar het korte nieuwsoverzicht van Computable
    ActueelCarrière

    Kort: Aanvalsdetectie ai-agents, kenniskloof cio’s, overnames Wolters Kluwer, Esprit ICT en Main

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    4 reacties op “Dan word ik toch gewoon een jongetje!”

    1. Johan Duinkerken schreef:
      10 februari 2017 om 13:17

      Laat ik beginnen met te zeggen dat ik als IT’er graag vrouwelijke collega’s zie die met net zoveel plezier aan het werk zijn als ik. Heb er ook geen problemen mee als ze mijn manager zijn. En nu komt de maar.
      Dat er relatief minder vrouwen in de IT werken dan in de zorg heeft een reden. En dat heeft niets met vooroordelen te maken maar met de natuurlijke voorkeur van mensen.

      Op het sociale vlak is daar heel veel naar gekeken maar daar is nog geen consensus over omdat die onderzoeken vaak zoals bij alle niet exacte wetenschappen niet empirisch genoeg blijken te zijn. En het kijken in de samenleving is ook lastig want dat is ook veranderd sinds mij grootvader mijn moeder gebood om naar de huishoudschool te gaan terwijl ze toch iets liever met mode had willen doen.
      Nu kijkt er weinig mensen van op als een meisje verteld dat ze brandweerman wil worden of zelfs dat ze robots wil gaan programmeren. Dat is wat anders dan jongens te verbieden om met auto’s te spelen en ze aan de poppen te helpen om zo stereotypes te doorbreken.
      Het is belangrijk om de jeugd het zelf te laten kiezen wat goed voor hun voelt en als ze inspiratie nodig hebben om ze daar bij te staan. Dat daar IT vrouwen bij willen helpen is zeer lovenswaardig en houd alsjeblieft op om alle mannen over een kam te scheren alsof ze allemaal vooroordelen zouden hebben.

      Overigens geef je het zelf al aan door het gebruik van de combinatie stoer en hockeyvrouw. Die combinatie is min of meer al rolbevestigend an sich. Überhaupt is het apart dat de verhouding mannen vrouwen op de werkvloer evenredig zou moeten zijn maar op het hockeyveld je daar nog een scheiding tussen hebt. Dat heeft een reden omdat de meeste hockey vrouwen fysiek niet mee komen tussen hockey mannen. Bij korfbal heb je dat wel maar dat is geen olympische sport. Maar dat is zout op slakken leggen.

      En nog een laatste weetje is dat in de westerse wereld het percentage vrouwen dat zichzelf feminist noemt minder dan 25% is en in sommige landen zelfs minder dan 5% (VK). Dwz dat het overgrote merendeel van de vrouwen zich niet meer vereenzelvigd met het huidige feminisme.

      Login om te reageren
    2. René Civile schreef:
      13 februari 2017 om 09:25

      Prachtig stukje….. edoch

      Er is GEEN Bias anders dan de bias die mensen anderen willen laten zien. Er is hoegenaamd wel sprake bij de mannelijke zakenwereld van vooringenomenheid waar het vrouwen betreft in leidinggevende rol of positie.

      1. De vrouw als inzetbaar
      Ja, er is nog steeds het beeld dat een vrouw voor haar veertisgste zwanger kan worden iets dat een aanslag kan plegen op zakelijke continuiteit.

      2. Vrouw en ambitie
      Uitzonderingen daargelaten, vele surveys in de EU en Nederland wijzen dit al jaren uit, dat de meeste vrouwen gewoonweg kiezen voor geen carriere en deeltijd. Overigens, kunt u een punt van maken maar het is gewoon een keus en een gegeven.

      3. Vrouw en capaciteit
      Ik ken vrouwen met leidinggevende kwaliteiten die inderdaad tot een bepaald niveau de mogelijkheden krijgen om daarna te stagneren. Hier is gewoon sprake van sgeen lid zijn van het old boys network zoals je bijvoorbeeld in de politiek ziet.

      4. Talent en (H)Erkenning
      Naast bewezen leiderschap, zijn er vrijwel GEEN manieren vast te stellen of iemand al of niet leidinggevende kwaliteiten bezit. Dit in weerzin van al die pretenties en methodieken die roepen dat ‘zij’ het natuurlijk wel kunnen. 95% kan wat dat betreft gewoon op de belt omdat het kopie van en kopie van een kopie is van een systeem ooit eens door het Amerikaanse DoD bedacht en opgezet.

      Als men namelijk Talent echt inzichtelijk weet te maken en te herkennen, dan pas kan men stappen gaan zetten vrouwen met natuurlijke leidinggevende kwaliteiten, voor te bereiden op een carrierepad. En niet elke zichzelf noemende talent manager weet wat talent is laat staan hoe daar mee om te gaan net zoals niet elke vrouw met leidinggevende kwaliteiten in staat is talent te (H)Erkennen.

      Vergeet al die bias en dogma, ga terug naar de reken/tekentafel en …. kijk eerst eens naar een ‘proven’ concept wat Talent betreft. Ook hier geld namelijk de universele wetmatigheid dat slechts 1% van de 5% uiteindelijk het werkelijke Talent blijkt te zijn.

      Login om te reageren
    3. Mandy schreef:
      16 februari 2017 om 13:30

      Beste Rene,

      Beauty is in the eye of the beholder.. hetzelfde geldt voor Talent! Wat voor mij Talent is, hoeft dat niet voor jou te zijn.

      Login om te reageren
    4. Linda Bos schreef:
      27 februari 2017 om 16:32

      Ik kom net bij speeddate sessies vandaan met 4havo/5vwo meisjes, en daar bleek weer dat meiden streng zijn voor zichzelf! 4 voorzichtige vingers van de 24 op de vraag wie zichzelf goed vindt in wiskunde, tegen de helft op de vraag wie een voldoende staat voor wiskunde. Die bescheidenheid is niet nodig.
      Er zitten nog veel vooroordelen (bij mannen en vrouwen) over de IT-wereld en technische studies, o.a. dat deze richtingen (te) moeilijk zijn en weinig sociale aspecten hebben. Gelukkig heb ik vandaag 24 meiden mogen uitleggen dat dit niet waar is, je alle kanten op kan met een technische studie en dat ik ook niet perfect was met m’n 5 voor Engels. Ik sluit me helemaal aan bij je verhaal dat voorlichting en acties nog steeds nodig zijn om talent en IT-carrières samen te brengen voor vrouwen.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs