Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Jan Honig

10GBASE-T staat klaar voor brede uitrol

06 juni 2012 - 13:344 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

Wie de overstap van 1 naar 10 Gigabit Ethernet maakt, krijgt daar niet alleen tien keer meer snelheid voor terug maar ook veel meer mogelijkheden. Bijkomende voordelen van een dergelijk netwerkmodel zijn dat de schaalbaarheid van het netwerk door middel van virtualisatie uitgebreid kan worden en dat gebruikers hun netwerk kunnen vereenvoudigen. Kortom: meer keus en flexibiliteit dan ooit tevoren.

10GBASE-T is de standaardtechnologie waarmee 10 Gigabit Ethernet over koperbekabeling gerealiseerd kan worden, inclusief Categorie 6A afgeschermde en niet-afgeschermde kabels. Door zijn 100 meter-bereik zorgt 10GBASE-T voor meer flexibiliteit in het netwerkontwerp. Belangrijker nog misschien is dat 10GBASE-T achterwaarts compatibel met eerdere Ethernettechnologieën. Daardoor kunnen de meeste gebruikers moeiteloos hun 10/100/1000 Mbps-netwerken opwaarderen naar de 10 Gbps-variant. Het is dan ook niet vreemd dat analisten een snelle groei van 10 Gigabit Ethernet voorspellen. De laatste gegevens tonen bovendien aan dat de prijs van technologie rap aan het dalen is, waardoor de vraag logischerwijs zal toenemen. Er zijn inmiddels flink wat aanbieders van 10GBASE-T-apparatuur. Dit betreft vaste en modulaire switches, netwerkinterfacekaarten, iSCSI storage-arrays en bekabeling. In de nabije toekomst komen 10GBASE-T LAN-op-moederbord (LoM) en switches met hogere poortdichtheden beschikbaar, en ook hierdoor zal de vraag toenemen.

Dan zijn er nog de datacenters. Die hebben vooral behoefte aan netwerksegmenten met een bereik van 18 tot 46 meter. In deze gevallen blijkt 10GBASE-T in combinatie met de juiste bekabeling de meest economische én flexibele oplossing te zijn. En omdat de technologie gebruik maakt van de welbekende RJ-45 bekabeling en compatibel is met 1 Gbps-netwerken, zullen veel datacenters ervoor kiezen hun servers met 10GBASE-T-verbindingen uit te rusten. Dit migratiepad is volledig transparant en kosteneffectief.

Kosten en stroomverbruik

De prijs van 10GBASE-T is sinds de introductie in 2008 ongeveer 70 procent gedaald en de komende jaren zal de prijs nog verder dalen. Interessant is dat 10GBASE-T al veel goedkoper is dan 1000BASE-T op een Gbps-per-poort basis en dit prijsverschil zal de komende tijd in stand blijven.

Ook het stroomverbruik van 10GBASE-T is de laatste jaren sterk afgenomen en bedraagt nu nog slechts 20 procent van het stroomverbruik op het moment van introductie van deze technologie. Over het algemeen verbruikt een 10GBASE-T PHY (fysieke laag) 6,5 Watt of minder per poort in het 'full-reach' bereik (honderd meter). In de 'short-reach' modus (tot dertig meter) wordt nog eens 60 procent minder stroom verbruikt. Merk op dat 10GBASE-T veel minder stroom verbruikt op een Gbps-per-poort basis dan 1000BASE-T, de nieuwe technologie is dus beduidend energie-efficiënter. Dit, in combinatie met de betere warmteafvoer, zorgt ervoor dat 10GBASE-T PHY hogere poortdichtheden in switches en LoM's toelaat. Zeer interessant voor datacenters dus.

Latency

De huidige 10GBASE-T PHY's hebben een back-to-back latency van ongeveer 2,5 microseconde in de full-reach modus. In de short-reach modus (ook wel datacentermodus genoemd) bedraagt deze nog slechts 1,5 microseconde. De meeste 'gewone' (niet-wetenschappelijke) applicaties zijn niet gevoelig voor dergelijke vertragingen.

Zo'n 56 procent van de bekabelingssystemen (channels) in datacenters zijn tussen de achttien en 46 meter lang. 34 procent is achttien meter of korter, terwijl 95 procent korter is dan 55 meter. Passieve direct-attach Twinax-kabels zoals SFP+ DAC kunnen niet worden gebruikt in het 18-46 meter bereik. De actieve variant van direct-attach Twinax kan deze afstand op papier wel overbruggen, maar het is zeer lastig om deze kabels te trekken over een afstand van meer dan een paar meter. OM3/OM4 multimode glasvezel kan wel voor dit bereik gebruikt worden, maar dit is beduidend duurder dan Categorie 6A-bekabeling. Dit betekent dus dat 10GBASE-T in combinatie met Cat6A-bekabeling voor de meeste datacenters de meest economische oplossing is.

Conclusie

10GBASE-T biedt de volgende voordelen:
• Achterwaarts compatibel met 10/100/1000 Mbps Ethernet-netwerken, die wereldwijd veruit de populairste zijn.
• Flexibel met betrekking tot ontwerp en toepassing: 10GBASE-T netwerken kunnen volgens verschillende modellen worden ingericht, waaronder de zone-distributie kabelarchitectuur.
• De standaard testprocedures kunnen worden gebruikt.
• De eenvoud van Ethernet met tien maal de snelheid.

De dalende prijzen, technische verbeteringen (sterk verminderd stoomverbruik!), geschikte applicaties en steeds meer beschikbare producten zorgen ervoor dat 10GBASE-T gereed is om nu breed uit te rollen.

FLEX-LOM’s in aantocht

De traditionele LoM (LAN on Motherboard) zit vastgesoldeerd op het moederbord. Maar met de recente verversing van Intels serverlijn in het eerste kwartaal van 2012 krijgen oem's de mogelijkheid om 10GBASE-T naast de gesoldeerde versie ook als open netwerk-socket op het moederbord aan te bieden. Deze 'flexibele' LoM of FLEX-LOM geeft klanten veel meer keuzemogelijkheden, omdat ze hierdoor zelf kunnen bepalen met welke netwerkaanbieder ze in zee willen gaan en hoeveel poorten en welke snelheden ze willen.

Meer over

EthernetNetwerken

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    5 reacties op “10GBASE-T staat klaar voor brede uitrol”

    1. Maarten Oberman schreef:
      27 juni 2012 om 08:59

      10Gbit/s is voor 95% van de werkplekken niet interessant, het zal bij die werkplekken (KA toepassingen) op applicatieniveau geen performance verbetering aanbrengen. Op de werkplekken waar het wel ingezet zal gaan worden zal er ook een herdimensionering van de backbone moeten gebeuren. Een netwerktoegangssnelheid en een backbonesnelheid die gelijk is zal niet “lekker” werken.

      Er wordt gesproken over een prijsverlaging van de 10 Gbit middelen, dat zal evenredig of wellicht sterker gebeuren voor de 1 Gbit/s middelen.

      Daarnaast veel van de 10 Gbit/s zal pas effectief zijn als de bekabeling zo ver is.
      Dat kan direct gelden voor renovatie en nieuwbouw, maar gemiddeld gaat een bekabelingsinfrastructuur 10 tot 12 jaar mee.

      Login om te reageren
    2. Ruud Mulder schreef:
      27 juni 2012 om 09:33

      @ Maarten,

      Je bent mij net voor. Ik kan mij perfect vinden in je reactie. Top!

      Even een kleine toevoeging met name op het gebied van Storage.

      Voor de backbone is 10 GB natuurlijk wel interessant. 10 GB ontsluiting naar je storage omgeving is natuurlijk erg prettig. En 10 GB naar je endusers ( CIFS/NFS) is natuurlijk ook niet verkeerd.

      Maar dan hebben we het puur over de ontsluiting en mogelijk ook de replicatie tussen 2 locaties. Maar dat laatste is natuurlijk nog onbetaalbaar. Al zal dat wel erg prettig zijn met het oog op de RPO/RTO discussie/uitdagingen die er vaak spelen.

      Echter blijft bij storage nog vaak de snelheid van de disk de grote spelbreker. En ook in het geval van 10 Gb zal dit waarschijnlijk weer het geval zijn. Een disk moet natuurlijk niet de vertragende factor gaan zijn. En dat laatste gebeurt nog te vaak. Tot nu toe kan alleen SSD technologie hier nog goed mee omgaan.

      Login om te reageren
    3. Maarten Oberman schreef:
      27 juni 2012 om 09:50

      @ Ruud,

      mijn nederige dank, hoewel en ondanks dat storage wat meer buiten mijn vakgebied (communicatietoepassingen en communicatie-infrastructuren) zit ben ik het ook geheel met je eens!

      Login om te reageren
    4. willem oorschot schreef:
      2 juli 2012 om 07:47

      Ik ben het met Ruud en Maarten eens en daarbij denk ik ook dat 1 Gb/s naar de werkplek al een overkill zal zijn, laat staan 10 Gb/s.

      in het datacenter is 10 Gb/s al gauw een bottleneck. Fysieke servers met 2-10 of meer gevirtualiseerde servers kunnen al aardig wat data verwerken en hebben 10 Gb/s en meer in de praktijk al nodig. Natuurlijk kan je meervoudig 10 Gb/s aansluiten, maar 40 of 100 Gb/s lijkt mij iets ok rekening mee te houden als je nu een datacenter gaat bouwen.
      In het datacenter toch nog maar even alles op glas ontwerpen?

      Login om te reageren
    5. Jan Honig schreef:
      3 juli 2012 om 15:49

      Hoewel ik niet tegenspreek dat je vandaag als ‘gewone’ gebruiker niet snel 10Gbps over je netwerk gaat versturen, is het verbazend hoe snel we vergeten dat we in slechts 10 jaar tijd geëvolueerd zijn van 10Mbps naar 1Gbps. Hoewel niemand ooit de volledige bandbreedte van de kabel gebruikt, zou niemand nog aanvaarden om met een 10Mbps verbinding te werken. Niet op het werk en ook thuis niet. Zelfs de wireless access points kunnen al makkelijk 300Mbps aan en verwachten een zeer goede throughput van de bekabeling. Vandaag kan dit nog met een 1Gbps verbinding maar ook daar staat de ontwikkeling niet stil en wenst men hogere snelheden te bereiken met de wireless verbindingen.
      We vergeten ook graag dat het een infrastructuur is die niet makkelijk te vervangen is in een gebouw. Het vernieuwen van bekabeling is namelijk een dure onderneming die ook behoorlijk ingrijpend kan zijn. Bovendien gaan we ook meer en meer verwachten van de databekabeling. Niet alleen dataverkeer wordt verzonden, maar we voorzien via de bekabeling ook tientallen devices van stroom. Ook daar wordt rekening mee gehouden bij de nieuwe types kabels.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs