Oracle pompt flink bedrag in de ai- en cloudinfrastructuur van Nederland, de Caribische Federated Cloud gaat in de lucht, ECFG Ventures III gelooft in de slimme robots van Nipper, Odin Groep zet voet op Duitse grond, Cegeka verwelkomt ‘nieuwe ai-collega’ en Fujitsu helpt Japanse kunstschaatsers. Dit zijn de onderwerpen van het nieuwsoverzicht.
Oracle investeert fors in Nederlandse ai- en cloudinfrastructuur
Oracle is van plan om in de komende vijf jaar een miljard dollar te investeren om te voldoen aan de snelgroeiende vraag naar ai- en clouddiensten in Nederland. Meer precies betekent de operatie een versterking van Oracle Cloud Infrastructure (OCI) in Amsterdam. Ook maakt het innovatie met ai, data en analytics toegankelijker voor bedrijven, startups en overheden. Oracle ondersteunt sectoren als finance, logistiek en life sciences en biedt flexibele, veilige cloudoplossingen die voldoen aan Europese privacy- en soevereiniteitseisen, inclusief hybride en multi-cloud.
Caraïben krijgen regionale cloud: Caribische Federated Cloud
Blue NAP Americas, Cloud Carib, Caribbean Datacenter Association en Gaia-X lanceren de Caribbean Federated Cloud. Deze cloud-infrastructuur verbindt datacenters in het Caribisch gebied (waarvan een groot deel tot de Antillen behoort) met een gedecentraliseerd governance-model, waardoor data lokaal blijven en volgens regionale wetgeving worden beheerd. Het betekent een ferme stap richting digitale autonomie, met veilige, compliant en schaalbare cloudservices die lokale innovatie en economische groei stimuleren.
Gaia-X levert het open framework, Cloud Carib beheert interoperabiliteit en Blue NAP is verantwoordelijk voor de lokale hosting.
ECFG schaalt slimme robots van Nipper op
Investeringsfonds ECFG Ventures III heeft een minderheidsbelang genomen in Nipper, een hightech-scale-up gespecialiseerd in autonome mobiele robots en duurzame palletverpakkingssystemen. De robots van Nipper zijn in staat om in krappe, geconditioneerde omgevingen te opereren en worden om die reden al in ruim vijfentwintig landen ingezet.
De investering stelt Nipper in staat om productontwikkeling en internationale verkoop te versnellen. Voor ict’ers interessant: het gaat om technologische innovatie op het snijvlak van robotica, logistieke automatisering en industriële digitalisering, met duurzaamheid als speerpunt.
Odin Groep betreedt Duitsland met overname Digital Workspace (Orange Business)
Managedserviceprovider Odin Groep, moeder van Previder, neemt de Digital Workspace-divisie van Orange Business / Digital Services Europe over. Daarmee verwelkomt het circa honderd it-specialisten uit Amsterdam en Karlsruhe. De overname versterkt Odin Groeps positie als it-partner in Europa en betekent de eerste stap op de Duitse markt. De overgenomen teams zijn gespecialiseerd in moderne werkplekken en complexe it-trajecten, en sluiten qua expertise en klantgerichtheid aan op Previders kernactiviteiten en groeistrategie.
‘We bouwen aan een organisatie met internationale slagkracht, maar met lokale aanwezigheid. Deze collega’s brengen niet alleen relevante kennis en ervaring mee, maar ook een cultuur van betrokkenheid bij de klant en verantwoordelijkheid voor stabiele, toekomstgerichte oplossingen. Precies waar ons team van Previder Nederland ook voor staat’, hangt Arno Witvliet, ceo van Odin Groep, de vlag uit.
Cegeka lanceert ai-assistent

Cegeka heeft voor de ParaDigma-groep de ai-assistent Paradigmaatje ontwikkeld. De tool geeft ruim duizend medewerkers via natuurlijke taal direct toegang tot open data uit de centrale kennisbank, inclusief informatie over hr, ict, beleid en wetgeving. De assistent is gebouwd op Cegeka’s eigen ai-framework, dat snelle, veilige implementatie mogelijk maakt en voldoet aan actuele security-eisen. ‘Voorheen vergeten informatie wordt nu actief gebruikt’, zegt Joost Belonje, directeur shared services. De assistent versnelt zoekprocessen en verhoogt de efficiëntie binnen de negen bedrijven van de organisatie gericht op duurzame inzetbaarheid.
Fujitsu zet ai in voor bewegingsanalyse kunstschaatsers

Nog meer ai-nieuws. Nu is het Fujitsu dat met ai-technologie voor skeletherkenning de Japanse Schaatsfederatie te hulp schiet bij het verbeteren van kunstschaatstrainingen. De oplossing digitaliseert complexe 3d-bewegingen – zoals sprongen en pirouettes – met hoge nauwkeurigheid en realtime-feedback, iets waar conventionele en markerloze motion-capture tekortschiet. Ontwikkeld vanuit gymnastiek, maakt het systeem gebruik van zelfcorrigerende algoritmen en fotorealistische trainingsdata. Fujitsu onderzoekt inmiddels bredere toepassingen, zoals in maakindustrie, zorg en entertainment, onder de vlag van zijn Uvance-platform voor maatschappelijke impact via data en ai.