Snelheid dwingt HP tot samenwerking

'Trucluster werkt in de labs, maar de laatste 20 procent kost tijd'

HP schrapt het overzetten van zijn eigen clusteringtechnologie ten gunste van clusteringsoftware van Veritas. HP-topman Ken Surplice, productmarketingmanager voor servers, legt uit waarom de nalatenschap van Digital (DEC) het onderspit delft.

  
Het Sierra-cluster van het supercomputercentrum (CHPC) van de Universiteit van Utah, bestaande uit acht servers, draait Compaqs clustersoftware en kan daarmee uit één enkel server-image bestaan. Die functionaliteit ontbreekt vooralsnog in Veritas' software.
"Toen 'het nieuwe HP' rond was, hebben we duidelijk gezegd dat HP-UX de Unix-weg voorwaarts is en dat we de Trucluster-technologie van Tru64 zouden 'overzettenn'. Daar komen we nu op terug", geeft Surplice volmondig toe. "Deze oem-overeenkomst is geheel ingegeven door timing." De oem-relatie verloopt overigens in één richting; HP krijgt de clusteringsoftware van Veritas, zonder dat die softwareproducent clusteringkennis en -technologie van de serverfabrikant krijgt.
Het overzetten van de Compaq-software (oorspronkelijk van Digital) was al vergevorderd. "Trucluster werkt in de laboratoria, maar de laatste 20 procent ontwikkelwerk kost relatief veel tijd. Dat zou tot ongeveer midden 2006 hebben geduurd. Ondertussen staat de markt niet stil; de ontwikkelingen gaan door. Midden 2006 zou de clusteringwereld al veel verder zijn", zegt de HP-marketingmanager.

Virtualisatie

De noodzaak voor snelheid is volgens hem nog wat dringender door de gang naar virtualisatie. "Dat is nu een brede trend: het gaat niet meer alleen om harde schijven." Surplice zegt dat HP - en daarvoor Compaq - zich jaren heeft onderscheiden door zich te concentreren op clustering. "Nu wil de klant 'plots' breder; virtualisatie, wat meer is dan één systeem clusteren."
Terwijl de Trucluster-software diep in de Unix-kern (kernel) ingrijpt, zit de Veritas-clustering wat hoger. "De Trucluster-technologie is héél elegant, maar het overzetten zou ons vertraging opleveren. Het is namelijk erg geïntegreerd in het besturingssysteem. Veritas is ook geïntegreerd alleen iets minder diep, middeldiep zeg maar."
Een ander, niet onbelangrijk verschil is volgens de HP-marketingmanager dat Trucluster een pull-benadering heeft, terwijl Veritas-clustering een push-aanpak heeft. "Daarmee kun je een kopie van een besturingssysteem 'uitzenden', inclusief verschillen in de instellingen." Dat moet autonoom uitbreiden bij toenemende systeembelasting mogelijk maken, ofwel ict als nutsmiddel. "Dat is een groot pluspunt. Een minpunt van de keuze voor Veritas is dat we daarmee niet een enkel systeem-image voor clusters bieden."
Het open-source-besturingssysteem Linux krijgt al deze functionaliteit, van Veritas, ongeveer een jaar later. "Trucluster zou eerst niet naar Linux komen. Juist vanwege het feit dat het in de kernel zit. Die aanpak hebben de Trucluster-ontwikkelaars afgekeken van het OpenVMS-team dat een verdieping hoger zat in het gebouw."

Meer overstaptijd

"De Veritas-overeenkomst is geen verandering van de roadmap voor Alphaservers (met onder meer Tru64 - red.). De overstap, naar Integrity-servers met HP-UX, zou eerst vanaf eind 2006, begin 2007 mogelijk zijn. Dat kan nu eind 2005 al." Surplice benadrukt dat klanten dan zeker niet over hoeven en dat ze hierdoor simpelweg meer tijd hebben.
Daarnaast wijst hij op voordelen voor softwareproducenten (isv's) die nu een breder standaardplatform hebben voor clustering, namelijk Veritas. Hij ontkent dat het besluit nu voor Veritas' software te kiezen uit noodzaak is geboren. "Het is zinnig, ook voor klanten (Compaq- en DEC-gebruikers - red.) die hier emotioneel over zijn. Voor HP-UX klanten is dit nieuwe functionaliteit en goed nieuws."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.