Veritas helpt HP met clustering

Compaq- en DEC-technologie delven onderspit

Veritas reikt HP de helpende hand met diens reeds uitgestippelde clusteringfunctionaliteit voor Unix-variant HP-UX 11i. Unix-leverancier HP brengt de geavanceerde clustering eerder uit dan gepland en wel door Veritas-software te leveren.

  
HP voorziet zijn Unix-servers, waaronder de Superdome, van de clusteringtechnologie van Veritas, waarmee het een oem-overeenkomst
heeft gesloten.
HP biedt de 'Storage Foundation'-software van Veritas middels een oem-overeenkomst. Woordvoerder Jos Baltes van HP benadrukt dat het bedrijf de geavanceerde clustering hiermee eerder uitbrengt. Hij spreekt tegen dat HP het zelf niet afkan en daarom Veritas in de arm neemt. "Hun clustering van bestandsdiensten is nu veel beter dan wat ze eerst hadden."
De serverfabrikant zegt ongeveer een jaar voor te lopen op het eerder uiteengezette schema. Daarbij zou HP de Trucluster-software en het Advanced File System (AdvFS) van Compaqs Unix-variant Tru64, voorheen Digital Unix van DEC, overzetten naar versie 3 van HP-UX.
In november vorig jaar werd bekend dat die versie van het besturingssysteem in de tweede helft van 2005 zou verschijnen en niet in 2004, zoals eerder gepland. Versie 3 zou ook het debuut markeren van Trucluster en AdvFS in HP's Unix-variant. De toenmalige vertraging is deels veroorzaakt doordat HP dynamische partitionering (vPars) toevoegt aan HP-UX.
De serverproducent vertrouwt voor clusteringtechnologie nu op Veritas. HP was al enige tijd bezig Compaqs Trucluster-software en AdvFS over te zetten naar HP-UX. Baltes geeft aan dat HP de Veritas-software niet gebruikt als tijdelijke oplossing, maar dat het overzetten van de Compaq-software geheel wordt geschrapt.

Aansluiting en integratie

Veritas en HP hebben al een relatie en breiden die nu flink uit. De 'Storage Foundation'-software is voortaan de voorkeursoplossing voor bestandssystemen en het beheer van volumes op servers met HP-UX. Daarbij sluit de Veritas-programmatuur aan op HP's eigen Serviceguard en de functionaliteit die reeds is ingebouwd in HP-UX.
De twee werken ook samen aan integratie. Dit omvat het koppelen van het clusterbestandssysteem van Veritas en diens Storage Foundation for Oracle RAC aan HP's Serviceguard. Die software houdt applicaties en systemen in de gaten om ze voor fouten en problemen te behoeden. De koppeling met Veritas moet automatische balancering van systeembelasting mogelijk maken, alsook verspreiding en delen van bestanden over meerdere servers.
HP vat de geïntegreerde software, die in het derde kwartaal komend jaar uitkomt, onder zijn Virtual Server Environment (VSE) voor versie 2 van HP-UX 11i. De virtualisatie-omgeving biedt automatische capaciteitsuitbreiding bij toenemende systeembelasting en vormt dus een stap op weg naar ict als nutsmiddel (utility computing).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.