Systeembeheer is geldverspilling

Onderzoek naar IT en waardecreatie in accountancybranche

Dit artikel delen:

Een investering in personeel voor systeembeheer is vaak weggegooid geld. Dat blijkt uit een afstudeeronderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Investeer het ict-budget liever in hard- en software. Dat is de boodschap.

Investeringen in menskracht voor systeembeheer hebben (in ieder geval in de accountancy) geen positief effect op de EBITDA/Omzetverhouding (de operationele winst waarbij afschrijvingen, interest, belastingen en amortisatie nog niet zijn meegerekend, red.). Dat geldt voor intern systeembeheer, maar ook voor systeembeheer dat aan derden is uitbesteed. Tot die conclusie komt Lev Matzig, inmiddels werkzaam als business analist bij financieel/strategisch adviesbureau Milk Strategy & Finance, in zijn afstudeeronderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Investeringen in uitbesteed systeembeheer leveren zelfs nog minder rendement op, omdat de kosten daar wat hoger liggen. "Natuurlijk moet er een minimumkwaliteit van systeembeheer binnen een organisatie aanwezig zijn", zegt Matzig. "Maar als je dat punt eenmaal hebt bereikt, loont het niet om nog extra te investeren, want dan ga je juist weer waarde vernietigen. Elke euro die je dan extra investeert is bijna 100 procent weggegooid geld. Dat is pure geldverspilling." Eindgebruikers zouden er beter aan doen om geld te besteden aan hard- en/of software, want dat levert volgens het onderzoek wel rendement op.
Het onderzoek spitst zich toe op de accountancybranche. Of de resultaten ook van toepassing zijn op andere marktsectoren is natuurlijk de vraag. Matzig: "Waarschijnlijk wel als het gaat om andere kennisintensieve branches, zoals de advocatuur, maar productiebedrijven vormen bijvoorbeeld weer een geheel andere discipline. De resultaten kun je daar dus niet direct doorzetten."
Eindgebruikers zouden er beter aan doen om hun 'additionele' investeringen in it te reserveren voor het aankopen van hardware of software. Matzig: "Een investering in hardware betaalt zich in principe nog hetzelfde jaar terug. Welke verklaring daarvoor is? Een nieuwe server met meer capaciteit, dat merk je meteen. En door een laptop naast een vaste computer te gebruiken kunnen medewerkers productiever werken. Een investering in software laat pas een jaar na dato de grootste effecten zien. Dat is ook wel te verklaren. Het eerste jaar moeten mensen wennen, er zitten wat foutjes in. Na een jaar is iedereen ermee vertrouwd en dan pas levert de investering rendement op."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-09T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.