Open source Solaris loopt vertraging op

De open-source-uitvoering van Solaris 10 komt later uit dan verwacht. Sun Microsystems lanceerde versie 10 van zijn Unix-variant deze week, maar maakt de code pas begin komend jaar open source.

  
President Jonathan Schwarz van Sun Microsystems toont de dozen met Solaris 10.
De officiële lancering op 15 november luidde dan ook niet de komst van de software zelf in, maar van de prijsschema's en informatie over de technologische vernieuwingen. Veel daarvan zijn deels reeds uitgebracht middels Suns enterprise-programma. Dit betreft niet bèta-software, maar code die gereed is.
Het besturingssysteem zelf en de open-source-licentie volgen een nog onbekend aantal weken na de lancering. Vice-president Glenn Weinberg houdt de mogelijkheid open dat dit pas begin volgend jaar is. Sun had eerder verklaard dat Solaris 10 dit jaar nog als open-source-software zou verschijnen.

Zorgvuldig

Het uitstel is veroorzaakt door de lopende gesprekken tussen de serverleverancier en de open-source-gemeenschap. Sun benadrukt dat het zorgvuldig te werk wil gaan bij het openstellen van de broncode van Solaris 10. Hierbij praat de serverproducent met open-source-ontwikkelaars en -instanties.
President en operationeel directeur (coo) Jonathan Schwartz zegt dat zijn bedrijf aan open-source-ontwikkelaars vraagt wat de juiste manier is om met ze om te gaan. "Hoe kunnen we met jullie een relatie met een hoge integriteit opbouwen?" Open-source-voorvechter Eric Raymond laat echter weten dat het Open Source Initiative, waarvan hij voorzitter is, tot op heden niet formeel is benaderd door Sun.
Schwartz haalt nog uit naar Linux-leverancier Red Hat: "Velen in de open source-gemeenschap voelen zich gemarginaliseerd door Red Hat, omdat die aan de haal is gegaan met hun werk. Dat willen wij absoluut voorkomen." De Sun-concurrent slaat terug met de opmerking dat marginalisering vooral plaatsvindt wanneer een bedrijf met bedrijfseigen producten open source adopteert puur en alleen vanwege de marketingwaarde ervan.

Mac-marketingman

Verder heeft Sun vorige maand een oud-topman teruggelokt van Apple. Tom Goguen is Suns nieuwe vice-president marketing voor Solaris. Hij was bij Apple verantwoordelijk voor de marketing van Mac OS X, wat gebaseerd is op de Unix-variant FreeBSD en gedeeltelijk open source is. Goguen werkte in de jaren negentig al bij Sun aan Solaris en zat daarna bij Eazel. Dat bedrijf maakte een gebruiksvriendelijke desktopuitvoering van Linux, maar is ten onder gegaan.< BR> 
Solaris 10 ook gratis
Sun biedt de sterk verbeterde versie 10 van zijn Unix-variant Solaris gratis aan, net zoals voorgangers 8 en 9. Lapmiddelen voor beveiligingsgaten zullen ook gratis zijn, maar lapmiddelen voor fouten en ondersteuning van het besturingssysteem vallen onder een abonnementsconstructie met looptijden vanaf een jaar.
Nieuw is verder dat de broncode van Solaris 10 binnen twee tot drie maanden openlijk beschikbaar komt. Het is nog onbekend welke licentie Sun hiervoor zal hanteren, maar niet de 'pure open source-licentie' GPL. Het begin deze week gelanceerde besturingssysteem is te downloaden van Suns website. Dit betreft beide uitvoeringen: voor Suns eigen Risc-processor Ultrasparc en voor x86-processoren, waaronder AMD's semi-64-bit Opteron-chips.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.