Novell valt Windows aan

'Open source'-versie SUSE Linux 10 Professional moet markt veroveren

Toen SUSE Linux nog van SUSE was, moesten gebruikers voor de Professional-editie betalen. Met SUSE Linux 10 Professional slaat de nieuwe eigenaar Novell een andere weg in: het besturingssysteem is nu ook als oss (open source software) gratis te downloaden. Levert Novell hiermee een gedegen besturingssysteem voor gebruik in een zakelijke omgeving?

De oss-versie van SUSE Linux Professional speelt een nieuwe rol in het Linux-aanbod van Novell. Door het programma 'open source' te maken, hoopt Novell aan twee kanten te profiteren. Sonja Krause-Harder, programmamanager van het OpenSUSE Project waar SUSE Linux 10 Professional deel van uitmaakt: "Enerzijds zorgt het 'open source'-karakter ervoor dat we een beter product krijgen. Er zijn nog nooit zo veel 'bugreports' ingediend tijdens de bètafase. De kwaliteit ervan was ook uitstekend. Daardoor kunnen we een beter product maken. Anderzijds stimuleert het feit dat het programma gratis is mensen om het te gaan gebruiken."
Naast de gratis versie blijft een betaalde versie bestaan. "In de betaalde versie leveren we componenten mee die we om licentietechnische redenen niet als gratis download kunnen aanbieden", aldus Krause-Harder.

(Geen) ondersteuning

Uiteindelijk moet de gratis versie 10 van het besturingssysteem wel meer omzet opleveren. De strategie hierachter is te begrijpen als we Novells volledige Linux-aanbod bekijken. SUSE Linux 10 is een uitgebreide Linux-distributie met de allerlaatste technologie, maar zonder ondersteuning, terwijl het bedrijfsleven juist hecht aan dat laatste. Voor het bedrijfsleven heeft de leverancier Novell Linux Desktop: een distributie waarbij voor vijftig euro per jaar die ondersteuning wel is inbegrepen.
"Novell Linux Desktop bevat niet het nieuwste van het nieuwste, maar stabiele software met ondersteuning, iets waarvoor de zakelijke gebruiker bereid is te betalen. Voordat we daar iets in opnemen, wordt het uitgebreid getest, onder andere in SUSE Linux Professional", vertelt Nat Friedman, eindverantwoordelijke voor de desktopdistributie.
Daarnaast wordt SUSE Linux Enterprise Server afgeleid van de Professional-versie. Hiervoor geldt hetzelfde: de gebruiker betaalt niet voor de software, maar voor de ondersteuning en opwaarderingen ervan. Versie 10 van het besturingssysteem is dus als speeltuin voor de commerciële Linux-producten een cruciaal onderdeel in Novells Linux-productketen.

Inspraak

Om de Professional-versie als oss beschikbaar te stellen, heeft Novell het OpenSUSE Project opgericht. Doel van dat project is om van SUSE Linux de meest gebruikte en toegankelijkste Linux-versie te maken. Daarnaast is inspraak een belangrijk onderdeel: zowel gebruikers als ontwikkelaars kunnen op elk moment meedoen door de laatste versie te downloaden, bugs door te geven en eventueel hun eigen bijdragen te leveren.
Interessant is dat OpenSUSE een doorlopend proces is, waarbij altijd de huidige ontwikkelingsstatus van het product binnengehaald kan worden. De officiële release van de Professional-versie 10 had plaats op 8 oktober dit jaar. De eerste alfa van SUSE Linux 10.1 was al op 29 september voor download beschikbaar op http://www.opensuse.org.

Volledig overschreven

Vergeleken met voorgaande versies heeft versie 10 interessante vernieuwingen te bieden. De opvallendste is de verder verbeterde ondersteuning van draadloze netwerkkaarten. Veel kaarten worden nu tijdens de installatie gedetecteerd en zijn zonder ingewikkelde kunstgrepen in gebruik te nemen vanuit het beheerprogramma YaST.
Vanuit dat beheerprogramma zijn veel systeeminstellingen en programma's in te stellen. Dat moet bij veel andere Linux-distributies nog gebeuren door moeilijke configuratiebestanden te bewerken. YaST kan echter ook problemen geven, aldus Jeroen Huisman, vice-voorzitter van de NGN (Netwerk Gebruikersgroep Nederland) en in het dagelijkse leven veel bezig met consultancy.
"Het probleem is dat YaST zich overal mee bemoeit. Wanneer je als beheerder zelf een slimme configuratie verzint voor bijvoorbeeld een webserver en vervolgens YaST start, komt het voor dat je daarna ontdekt dat je eigen configuratie volledig overschreven is." Voor mensen die zich houden aan dat wat YaST te bieden heeft, maakt dit programma het werken met SUSE Linux wel een stuk eenvoudiger.

Mokerslag

Of SUSE Linux 10 nu onderdeel is van de mokerslag die Novell gaat uitdelen op de markt van desktopbesturingssystemen, is iets waar de onderneming zelf ook nog niet helemaal uit is. Aan de ene kant zegt ceo Jack Messman dat het uitkomen van Windows Vista volgend jaar een geweldige kans voor Linux op de desktop zal creëren. Aan de andere kant maakt David Patrick, eindverantwoordelijke bij Novell voor alles wat met Linux te maken heeft, tijdens zijn presentatie op de gebruikersconferentie BrainShare in Barcelona duidelijk dat de markt nog steeds niet rijp is om elke werkplek over te zetten naar Linux.
De visie van Red Hat daarop is ook interessant. "Wij achten op dit moment de tijd zeker nog niet rijp voor gebruik van Linux op de desktop en richten ons daarom vooral op Red Hat als besturingssysteem voor de server", zegt Dirk-Peter van Leeuwen, directeur van Red Hat Benelux. Volgens ons is SUSE Linux 10 niet het besturingssysteem dat eind dit jaar op de desktop van de meeste eindgebruikers draait. Wel vinden we het de eerste Linux-distributie die de concurrentie met Windows aankan.

 
Sander van Vugt

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Sander van Vugt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.