Red Hat verwerkt virtualisatie in kernel

Linux-distributeur plant nieuwe functionaliteit in Enterprise Server 5

Dit artikel delen:

Al duurt het nog ruim tot eind 2006 voordat de volgende versie van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) beschikbaar is, Red Hat denkt nu al volop na over wat daar allemaal in moet zitten.

"Mensen die van UNIX migreren naar Red Hat Enterprise Server moeten daar meer voor terug krijgen dan alleen maar een ander platform", zei Brian Stevens, cto van Red Hat tijdens een bijeenkomst in het toepasselijk gekozen theater de Rode Hoed in Amsterdam. Tot nu toe lag de nadruk bij Red Hat Enterprise Linux (RHEL) vooral op het aanbieden van traditionele services als opslag, beveiliging en een Directory service op het RHEL-platform.

Xen

In de volgende versie speelt RHEL nog steeds een belangrijke rol, maar dan binnen een door middel van de open source technologie Xen gevirtualiseerde omgeving. XEN zal er voor zorgen dat een server in de toekomst in het datacenter niet langer gebonden is aan een bepaalde machine, maar dat hij verplaatst kan worden naar de fysieke machine die er op dat moment de resources voor beschikbaar heeft. Hierdoor wordt de fouttolerantie binnen het datacenter optimaal.
Red Hat is hier overigens bepaald niet de eerste mee, ook diens grootste concurrent Novell is hard aan het werk deze technologie in het voorjaar van 2006 beschikbaar te stellen wanneer SUSE Linux Enterprise Server 10 uit moet komen. Daarnaast verricht ook VMware al jaren pionierswerk op dit gebied.

Stateless image

Een andere veelbelovende ontwikkeling waar Red Hat zich mee bezig houdt, is Stateless Linux. In dit concept wordt één algemeen Linux-image gebouwd dat onafhankelijk is van de hardware waarop het draait. Het voordeel is dat dat ene image centraal in een netwerk beheerd kan worden en vervolgens uitgerold kan worden naar elke willekeurige computer, zonder dat daarvoor apart drivers geladen hoeven worden.
Deze werkwijze kan vergeleken worden met die van populaire Linux Live-cd's als Knoppix die ook op nagenoeg elke computer goed werken en tijdens het laden zelf bepalen welke stuurprogramma's ze nodig hebben. Als Red Hat daar in slaagt, vereenvoudigt dat het beheer van Linux in een bedrijfsnetwerk sterk en dat kan er toe leiden dat de Linux desktop eindelijk geaccepteerd gaat worden.
Deze oplossing bestaat vooralsnog echter alleen op papier; Red Hat heeft nog het nodige te doen voordat het operationeel is. De Linux-distributeur zet zijn nieuwe strategie serieus in. Het toont dit aan met het in dienst nemen van wel achtentwintig nieuwe programmeurs die zich uitsluitend met nieuwe technologie bezighouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Sander van Vugt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.