Opfrisbeurt Windows Server nabij

2003-opwaardering is beperkter dan gepland

Windows Server 2003 krijgt komend jaar een opfrisbeurt, bestaande uit eerst Service Pack 1 (SP1) en dan opwaardering Release 2 (R2). SP1 komt uit in de eerste helft van 2005 en R2 in de tweede. Microsoft beperkt echter de eerder geplande functionaliteit voor R2.

De leverancier zelf noemt 2005 een sleuteljaar voor zijn serverbesturingssysteem. De functionaliteit in SP1 komt voor een groot deel overeen met die in SP2 voor desktopbesturingssysteem Windows XP. Dit verklaart ook het recente uitstel van SP1; dat borduurt immers voort op het eerder uitgestelde SP2 van XP.
Het sleutelwoord is beveiliging. SP1 bevat bijvoorbeeld een 'security configuration wizard' om een server in te stellen, waarna die instellingen te distribueren zijn naar andere servers met gelijke functies. De eerste proefversie (release candidate) komt eind dit jaar nog uit. SP1 moet in de eerste helft van komend jaar op de markt verschijnen, zegt algemeen directeur Bob Kelly van de Windows-serverdivisie.

Beter beheer

In de tweede helft volgt R2, dat vooral verbeteringen biedt op het gebied van beheer van servers op andere vestigingen en van opslag. De beheerfunctionaliteit voor netwerken wordt echter beperkt: beschermingsfunctie Network Access Protection (NAP) is opgeschort. Eerder viel al een opwaardering, codenaam Bear Paw, van Terminal Services van de R2-kaart. Analisten stellen dat Microsoft zijn ambities terugschroeft om de planning te halen, zoals het eerder al deed bij Longhorn.
Kelly meldde het uitstel van NAP vorige week bij de aankondiging van een samenwerking met Cisco op dit gebied. Deze functie moet ongeautoriseerde of onveilige client-pc's in quarantaine plaatsen binnen het lokale netwerk. Cisco ontwikkelt een soortgelijke technologie onder de naam Network Access Control (NAC).
"Toen we onze Windows Server-plannen eerder deze zomer (in mei, red.) aankondigden, was NAP een van de besproken mogelijkheden. Dat initiatief omvat 25 samenwerkingsverbanden met industriepartners", aldus Kelly. "Klanten hebben ons laten weten dat we een gat hebben in onze strategie: Cisco." Microsoft sluit zich nu aan bij die netwerkleverancier.

Pas in Longhorn

NAP verschijnt net als Bear Paw pas in de volgende generatie Windows, codenaam Longhorn. Dat besturingssysteem verschijnt, net als SP2 voor Server 2003, volgens de leverancier in 2006. Ceo Steve Ballmer grapte vorige maand op de Technet-bijeenkomst in Den Haag nog dat dit wel eind december zal betekenen. Analisten schatten dat Longhorn pas in 2007 op de markt komt.
Tot die tijd levert Microsoft een beperkte quarantainefunctie, VPN Quarantine. Dat lichtere NAP-alternatief biedt ook de mogelijkheid systemen, vooral laptops, te inspecteren alvorens ze het lokale netwerk op mogen. Dit functioneert ook in samenwerking met de nieuwe 2004-versie van Microsofts proxy- en firewallsoftware ISA Server.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.