Twijfel of Windows XP herstel pc-markt inluidt

Wachten op goed nieuws

De markt voor pc's blijft voorlopig in het dal waar ze de laatste maanden is ingegleden. In het afgelopen derde kwartaal is de verkoop verder gedaald. De lancering van Microsofts nieuwe besturingssysteem moest uitkomst bieden. De economische dip lijkt dat te verhinderen.

De pc-malaise, begonnen in de VS, is definitief doorgedrongen tot de rest van de wereld. De verkoop in de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) is in het derde kwartaal 9,5 procent gezakt, aldus onderzoeksbureau IDC. West-Europa deed het slechter; daar zakte de verkoop 12 procent. In het tweede kwartaal beleefde West-Europa al de eerste daling ooit in dat kwartaal vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren.
Verscheidene pc-leveranciers hebben dan ook verliezen geleden en - op Dell na -hun marktaandelen zien krimpen. De verwachtingen voor het vierde kwartaal, traditioneel een oppepper door Sinterklaas en Kerstmis, zijn hooggespannen. Analisten voorspellen voor het vierde kwartaal dat de wereldwijde pc-verkoop 13 procent afneemt.

Niet keren

Microsoft laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. President Steve Ballmer riep het lanceringevenement voor Windows XP uit tot branche-evenement. Deze claim werd gesteund door de aanwezigheid van topmensen van de grote pc-producenten. HP-topvrouw Carly Fiorina zegt echter openlijk dat de nieuwe software alleen niet voldoende is om de pc-industrie weer op stoom te krijgen.
"XP zal het economische tij niet keren", aldus Fiorina tijdens het lanceringfestijn. Zij meent wel dat de nieuwe Windows-versie de verkoop van randapparatuur zal bevorderen. Ook president Ted Waitt van pc-producent Gateway - die in september begon aan een terugtocht naar de Amerikaanse thuismarkt - ziet nog geen herstel.
Microsoft-topman Bill Gates is wel positief gestemd. Hij noemt de hoogtijdagen van vorig en eervorig jaar overspannen. "We gingen toen door een manische periode. De mentaliteit van snelle verrijking overheerste. Nu zijn mensen bijna depressief, maar ik ben veel optimistischer dan de meesten." De softwareproducent heeft dan ook het budget voor onderzoek en ontwikkeling verhoogt.

Hoop elders

Europees president Jean-Philippe Courtois van Microsoft is meer bezig met de online-dienstenstrategie .Net dan met Windows XP. "De groei van de pc-markt neemt toch af, dus je moet dat ergens anders compenseren. Wij proberen sneller te groeien in de servermarkt."
Michael Dell, oprichter en president van de gelijknamige pc-leverancier, ziet het net als Gates niet zo somber in. Overigens is zijn bedrijf de enige die de laatste maanden zowel omzet als marktaandeel wist te vergroten. Toch richt Dell zijn optimisme met name op de consumentenmarkt. "Daar zal XP direct een hit zijn."
De vraag is of deze positieve verwachtingen niet geboren zijn uit alleen hoop. De bestedingen aan duurzame goederen - ook door consumenten - dalen. Bovendien hanteren bedrijven opwaarderingcycli voor pc's en zijn vele nog bezig met het invoeren van Windows 2000. Snel herstel voor de pc-markt zal dan ook uit de consumentenhoek moeten komen.
 
 
Nederlandse introductie
De aantrekkingskracht van Windows XP lijkt - door de aard van de nieuwe eigenschappen - groter voor de consumentenmarkt dan voor het bedrijfsleven. De introductie van het nieuwe pc-besturingssysteem vorige week donderdag in Nederlandse winkels is goed verlopen. Bij grootgrutter Dixons was diezelfde dag al de voorraad bij de helft van de filialen uitverkocht. Ook winkelketens Dynabyte en Vobis beleefden een goede verkoop.
HP stuntte één dag: twee nieuwe machines met Windows XP voor de helft van de prijs. In het actie-etmaal zijn 2500 computers verkocht, onder meer via website Buyitdirect.com die hierdoor een dagomzet van één miljoen gulden behaalde. HP had gerekend op verkoop van vijf- tot zevenhonderd pc's en zag dan ook zijn website platgaan.
De Nederlandse pc-markt is - in lijn met de wereldwijde situatie - in slechte conditie. De verkoop aan consumenten lag in het derde kwartaal dit jaar op 52 duizend pc's, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog 100.800 stuks was. De terugval is met name gevoeld in bruin- en witgoedsector. De verkoop aan bedrijven is ongeveer gelijk gebleven met 183 duizend pc's in het derde kwartaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.