Bomen over it uit de kraan

Virtuele servers moeten it-capaciteit in balans brengen

Vorige week organiseerde Interex, de gebruikersvereniging van producten en diensten van HP, een bijeenkomst over 'virtualisatie'. Breed inzetbare blade servers bieden een eerste blik op een toekomst waarin betaald wordt per verbruikte it-eenheid.

Reorganisatie HP
Hoe kijkt de pas aangestelde HP-directeur Hans Daniels aan tegen de ontslagen bij het bedrijf? "Pijnlijk is het natuurlijk wel. Maar ik heb in de jaren hiervoor wel genoeg meegemaakt om te weten wat ik in zo'n situatie moet doen." Daniels startte 17 jaar geleden bij Compaq, dat enkele jaren terug door HP overgenomen is.
Om de stemming in het zaaltje in Aalsmeer erin te brengen wordt tijdens de opening aangekondigd dat er op het einde van de dag onder meer een Itanium-server wordt verloot. Een gegrinnik stijgt op uit de zaal. "Die raken ze anders zeker niet kwijt", merkt iemand op. In zijn keynote geeft de algemeen directeur van HP Nederland Hans Daniels een overzicht van de stand van zaken binnen HP, en de trends in de sector. "Van een technologisch gestuurde innovatie moeten we meer gaan naar exploitatiegestuurde innovatie".
Daniels noemt het onderwerp van de dag - virtualisatie - in zijn toespraak niet. Daarnaar gevraagd zegt hij: "Virtualisatie past in een toekomst waarin wordt betaald per it-eenheid. Als klanten hun it-behoeften op die manier ingevuld krijgen, kan HP sneller aan de vraag voldoen." Als voorbeeld geeft hij een animatiestudio, die bij het maken van een film tijdens de renderingfase een grote piek in de rekencapaciteit kent. In de verre toekomst ziet hij een zelfde afrekeningsmechanisme voor it als voor stroom. Dit gaat volgens Daniels verder dan outsourcing doordat het doelmatiger is. "IT wordt in deze opzet echt een nutsmiddel. De tijdelijke overcapaciteit bij de ene klant voorziet in de vraag bij de andere. Daardoor wordt beveiliging erg belangrijk", meent Daniels.

Aanpak virtualisatie

In de rest van de lezingen komt vooral de technische aanpak van virtualisatie aan bod. Projectleider Roger Gerardts, betrokken bij de centralisering van 2.500 applicaties en 1.400 servers bij Rijkswaterstaat, schetst de opzet van dit technisch uitdagende project waarbij de infrastructuur straks locatieonafhankelijk centraal ondergebracht wordt. De nieuwe apparatuur bestaat uit 96 blade servers die met VMware 150 tot 200 virtuele servers kunnen draaien. Een fysieke server wordt uiteindelijk in staat geacht drie tot vier virtuele servers te behuizen. Blade servers zullen de komende jaren een substantiële groei doormaken.
Gevraagd naar de mening over de dag, noemt Theo Verkerk van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het 'leerzaam'. "Zoals overal hebben ook wij servers die te weinig doen en servers die te veel doen. Virtuele omgevingen met blade servers kunnen daarvoor een oplossing bieden en daarover heb ik vandaag genoeg gehoord." Verkerk staat als projectleider voor een vernieuwing van de server-, netwerk- en opslag-infrastructuur, dus hij kan wel wat input gebruiken. "Het was een goede kennismaking met de materie", zegt hij.
Patrick Stigter is beheerder bij Lucent Technologies en vond naast de virtualisatiesessies ook de lezingen over beveiliging erg interessant: "HP was toonaangevend aanwezig op deze dag. Er was wel enige diversiteit van producten en leveranciers, maar ik had ook graag iets gehoord van Sun." Gerrit Jan Ritman, gespecialiseerd in mkb-automatisering, zegt dat hij ook nog waardevolle netwerkcontacten heeft opgedaan: "Daar komt nog wel wat uit."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-21T00:00:00.000Z Ron Onrust
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.