IBM versnelt serverbladen

Unix-variant AIX draait nu ook op ultradunne Power-machines

IBM rust zijn serverbladen uit met snellere Power-processoren en zijn Unix-variant AIX. Tot op heden deden de ultradunne insteekservers het met Linux en Windows op respectievelijk de eigen Power PC 970- en de Xeon-processoren van Intel.

  
IBM's serverbladen zijn opvallend korter dan die van de concurrentie. De producent heeft de voeding en koeling achterin het chassis zitten.
De computerfabrikant voorziet zijn Power-model (JS20) nu van de opgevoerde Power PC 970FX-processor, die draait op een kloksnelheid van 2,2 GHz. De non-FX voorganger draait op 1,6 GHz en is dezelfde chip als in Apple's G5 Machintosh-computers. Directeur Tim Dougherty, verantwoordelijk voor de Bladecenter-serverbladen, zegt dat de nieuwe processor een prestatiewinst van 50 procent oplevert.

Linux en HPC

IBM had zijn eerste Power-bladen oorspronkelijk in maart dit jaar willen lanceren, maar leed vertraging vanwege problemen met de geheugenchips. Daarnaast waren er problemen met de productie van de 970-processoren, wat ook afnemer Apple parten heeft gespeeld. De JS20-machines kwamen in juni uit en waren - mede doordat ze alleen Linux draaien - vooral bedoeld voor zware rekentaken (High Performance Computing).

Openstellen
Vorige maand heeft IBM samen met Intel zijn serverbladen open gesteld voor andere hardwareleveranciers. Die mogen eigen insteekproducten compatibel laten zijn met IBM's bladen. Daar hangt geen prijskaartje bij. Processorproducent Intel is mede-verantwoordelijk voor het ontwerp van IBM's bladen. De twee hopen van het platform een marktstandaard te maken. Het systeemchassis is en blijft echter afgeschermd voor imitatie.
De verbeterde uitvoering, met de 970FX-chips en AIX als optie, komt eind oktober op de markt en mikt op een breder toepassingsgebied. De nieuwe JS20-servers draaien naast Linux aanvankelijk versie 5.2 van IBM's Unix-variant AIX. Eind dit jaar volgt versie 5.3, zegt topman Dougherty toe.
De nieuwe JS20-uitvoering is concurrentie voor de lichtere Power-servers, zoals de p610 en p615, aldus Dougherty. Nadeel van de serverbladen ten opzichte van reguliere servers is dat ze in een chassis gehuisvest moeten zijn. IBM biedt zijn Bladecenter-machines in een chassis dat maximaal veertien stuks kan huisvesten.
"Begin 2005 komen we met het Bladecenter E, dat 3U hoog is en vier serverbladen kan bevatten", zegt xSeries-specialist Cornel Heijkoop van IBM Nederland. "Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor vestigingen; een server wordt dan op het
  
IBM kan momenteel maximaal veertien serverbladen kwijt in één chassis. Specialisten als RLX bieden al geruime tijd een hogere dichtheid. IBM gaat echter ook de andere kant op met een kleiner chassis waarin maximaal vier bladen passen.
hoofdkantoor of datacentrum geheel geprepareerd en dan opgestuurd, waarna iemand het blad gewoon insteekt in het chassis en de server draait."

Xeon en Scsi

Komende maand ververst IBM zijn serverbladen met Intel-processoren. Dit zijn dan modellen met de nieuwe 3,6 GHz Xeon-processoren, gebaseerd op de Nocona-chipkern. Die Xeons zijn voorzien van 64-bit extensies van de instructieset, in navolging van AMD's Opteron-processoren. Hierdoor kunnen deze chips standaard meer dan 4 GB geheugen aanspreken.
Een andere hardware-vernieuwing voor IBM's Intel-serverbladen is de toevoeging van Scsi voor de harde schijven. Tot op heden waren de dunne insteekservers aangewezen op 2,5 inch ide-schijven of er was een speciale Scsi-insteekmodule nodig in het bladenchassis. Die module neemt echter zeven van de veertien insteekposities in. De producent zegt toe dat de Power-bladen binnen een jaar ook Scsi krijgen.
"Ide is goed voor relatief lichte toepassingen; webservers en dergelijke. Voor overige toepassingen is Scsi nodig", zegt Heijkoop. "De opkomst van serieel Scsi duurde wat langer dan we hadden gedacht", bekent hij. "Scsi komt nu in oktober, serieel Scsi volgt in 2005." Heijkoop kan geen specifieke datum of kwartaal noemen.
De toekomstplannen voor Bladecenter omvatten ook ondersteuning voor Infiniband en Intels 64-bit Itanium-processoren, vertelt Heijkoop. Daarnaast staat een serverblad met iScsi op stapel, waarvan er maximaal twee in een chassis kunnen. Tot slot maakt de IBM-specialist ook gewag van plannen om bladen als desktops in te zetten. "Dat is dan geen Citrix-omgeving."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.