Windows ME krijgt slechts één levensjaar

Microsofts nieuwste consumentenbesturingssysteem heeft wat de leverancier betreft maar een jaar te leven. Het bedrijf wil in de tweede helft van volgend jaar de opwaardering (codenaam Whistler) voor alle uitvoeringen van Windows uitbrengen. Dit zegt Sander de Koster, productmanager voor Windows bij Microsoft Nederland.

Hij reageert op de geruchten die sinds vorige week de ronde doen op het web dat Whistler rond april volgend jaar al op de markt zou verschijnen. "Dat lijkt mij veel te voorbarig; de eerste béta-versie is nog niet eens uitgebracht. Bovendien ligt de complete feature-set nog niet vast. De verwachting is dat het in de tweede helft van 2001 uitkomt."
Daarmee krijgt Windows Millennium Edition (ME), de derde opwaardering voor Windows 98, toch al vrij snel een opvolger. De 98-versie kwam namelijk drie jaar na zijn voorganger en is sindsdien alleen bijgewerkt en niet vervangen. Ook de Millennium-uitvoering is nog gebaseerd op de hybride 16- én 32-bit 9x-kern. Whistler is gestoeld op de 32-bit kern van Windows NT, tegenwoordig 2000 geheten.

Speculatie

Microsoft streeft ernaar een eerste béta-versie van Whistler in oktober uit te brengen. Het bedrijf laat zich echter niet officieel vastpinnen op een datum. Ondertussen noemen de online-speculaties over de komst van Whistler - toegeschreven aan anonieme bronnen binnen Microsoft - een eerste béta begin oktober, gevolgd door de tweede begin december.
De Koster wijst ook dit van de hand. De precieze planning van het béta-traject is hem niet bekend, maar de genoemde datum voor de tweede béta acht hij te vroeg. "Een maand tussen de béta-versies is veel te kort. We moeten de cd's namelijk distribueren onder ontwikkelaars en béta-partners, waarna die ermee aan de slag gaan om dan hun ervaringen en wensen weer naar ons terug te koppelen", aldus de Microsoft-manager.
Wanneer de publieke proefversies wel precies verschijnen, kan De Koster nog niet zeggen. Ondertussen zijn er op verscheidene websites al afbeeldingen te vinden van vroege Whistler-uitvoeringen (builds 2250 en 2257) die de afgelopen maanden onder alpha-testers zijn gedistribueerd.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.