Palm kiest Windows voor Treo

Einde Palm OS lijkt weer een stap dichterbij

Na jarenlang trouw te zijn geweest aan het 'eigen' besturingssysteem Palm OS, heeft Palm besloten in zee te gaan met Microsoft. Er komt een Treo met Windows Mobile, maar voorlopig niet in Europa.

Bij de introductie van de eerste Treo koos Palm er welbewust voor om een gsm-model in de markt te zetten. Wereldwijd is gsm het meestgebruikte systeem en het heeft daardoor ook het grootste marktpotentieel. Met de nieuwe Treo, voorzien van Windows Mobile, heeft Palm voor cdma gekozen, in eerste instantie zelfs specifiek voor het netwerk van Verizon Mobile. Palm kiest daarmee uitdrukkelijk voor de Amerikaanse markt.
Het woordgebruik dat Palm bezigt in de aankondiging van een gsm-versie ('op zijn vroegst in de tweede helft van 2006'), doet vermoeden dat de prioriteiten daar niet liggen. Voor Palm is de 'Treo for Windows' het eerste 3G-product; het is geschikt voor het ev-do-netwerk (evolution-data only). Ev-do komt overeen met het Europese umts-netwerk, met snelheden tussen de 400 en 700 Kbps.
Met de keuze van Palm voor Windows Mobile rijst bovendien de vraag wat er met Palm OS gaat gebeuren. Veel gebeurtenissen in het verleden wijzen op een minder rooskleurige toekomst voor Palm OS, hoewel alle betrokkenen zeggen door te gaan met Palm OS.
Palm OS is in beheer van PalmSource, dat in 2003 werd afgesplitst van Palm. Vervolgens kocht PalmSource 'MobileSoft', een Chinese ontwikkelaar van een Linux-versie voor mobiele apparaten. Het kopen van een concurrerend besturingssysteem zorgde al voor de nodige vragen. Ook het overgaan van PalmSource in andere handen (het Japanse Access) was goed voor speculatie over de toekomst van Palm OS.
Zowel Access als Palm hebben gezegd door te gaan met het ontwikkelen voor Palm OS. Maar aangezien PalmSource een alternatief in de vorm van Linux aan het ontwikkelen is en Palm nu voor Windows Mobile kiest, lijkt het aannemelijk dat Palm OS geen lang leven meer beschoren is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z Ron Onrust
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.