Microsoft worstelt met zichzelf

Windows-leverancier herziet organisatie en ontwikkelprocedures

Veel bedrijven lopen tegen interne bureaucratie op naarmate ze groeien. Microsoft vormt hierop geen uitzondering. Het reorganiseert nu om flexibeler en sneller te worden.

Software-verzekering
Microsoft doet ook zijn best om zijn omstreden software-abonnement Software Assurance (SA) aantrekkelijker te maken. Zo heeft het een lichtere uitvoering van de virtualisatiesoftware Virtual PC toegevoegd aan de abonnementsconstructie voor grote bedrijven. Dit moet klanten helpen met oude applicatiesoftware die niet draait op nieuwere Windows-versies. Verder komt er van de volgende Windows-generatie (Vista) een Enterprise Edition, vergelijkbaar met de huidige Professional-uitvoering, die alleen beschikbaar is middels SA. Hetzelfde geldt voor de ultralichte uitvoering, genaamd Windows Foundation (codenaam Eiger), die bedoeld is voor oudere, relatief lichte pc's. Er verschijnen zeven uitvoeringen van Windows Vista, voor 32- en semi-64-bit processoren. En daarnaast nog een 32-bit ultralichte uitvoering en de door de Europese Commissie afgedwongen Mediaplayer-loze uitvoering.
De dertig jaar oude softwareleverancier erkent nu dat de ontwikkeling van Windows Vista (codenaam Longhorn) ver is uitgelopen. Daarnaast zijn andere grote pakketten ook uitgesteld, of is er functionaliteit geschrapt. Ceo Steve Ballmer zegt dat er met Vista iets geprobeerd is wat in de praktijk onhaalbaar bleek. "De productcyclus was daardoor langer dan had gemoeten." De midden vorige week aangekondigde reorganisatie moet dit verhelpen, samen met een aanstaande herziening van de ontwikkelprocedures. Dat gebeurt pas ná het verschijnen van de volgende Windows-versie (Vista), eind volgend jaar.
Eerst worden de zeven bedrijfsdivisies samengevoegd tot drie nieuwe. Dit zijn 'Platform Products & Services', 'Business' en 'Entertainment & Devices'. In de eerste vinden we Windows Client, Server and Tools en MSN terug. In 'Business' worden de divisies Information Worker en Business Solutions verenigd, en 'Entertainment & Devices' combineert 'Home and Entertainment' met 'Mobile and Embedded Devices'.
Chief technology officer Raymond Ozzie, het brein achter Lotus Notes, overziet de drie divisies. Deze verse Microsoft-baas is in huis gekomen met de overname van Groove Networks. Opvallend is dat Windows-topman Jim Allchin het veld ruimt, na de komst van Vista. Hij liet in een interview met The Wall Street Journal eind vorige week weten dat de ontwikkeling van Vista op een gegeven moment is ge-reset. De moloch was dermate uit de hand gelopen dat opnieuw begonnen moest worden, aldus Allchin.
De vertrekkende veteraan heeft lange tijd de leiding gehad over het marktdominante besturingssysteem, nu twintig jaar oud, en heeft ook veel gewerkt aan .Net. Vóór zijn loopbaan bij Microsoft, was Allchin werkzaam bij Banyan, waar hij de architect was achter het besturingssysteem Vines. Microsoft heeft voor Allchin ook al een opvolger genoemd, te weten Kevin Johnson. Verrassend, want Allchin is een echte techneut, terwijl Johnson een pure verkoper is. Analisten vragen zich dan ook af of dit wel een goede zet is. De twee topmannen zullen de leiding over de platformendivisie komend jaar al delen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.