Novell hervindt identiteit

Linux-leverancier legt hernieuwde nadruk op Directory

Novell benadrukt naast Linux nu ook het belang van identiteitsbeheer, onder meer voor webdiensten en beveiliging. De softwareleverancier stelt dat gebruikers niet moeten wachten tot id-standaarden geformaliseerd zijn.

  
Technisch directeur Alan Nugent kondigt aan dat de volgende versie van Novells serverbesturingssysteem, met een Netware- en een Linux-kernel, begin volgend jaar op de markt verschijnt.
Deze boodschap droeg Novell vorige week uit op de Europese versie van zijn Brainshare-bijeenkomst. Op de Amerikaanse bijeenkomst begin dit jaar legde de Netware-leverancier al de nadruk op Linux en open source-software. Nu voegt het identiteitsbeheer toe aan zijn boodschap. Analisten zien hierin een gedeeltelijke terugkeer naar Novells aloude sterke punt: de beheeromgeving NDS (Novell Directory Services), tegenwoordig e-Directory geheten.

Korte en langere termijn

President Jack Messman voorziet dat de Linux-activiteiten van zijn bedrijf op korte termijn flink zullen groeien. Voor de langere termijn verwacht hij juist een aanzwellende groei uit de producten voor identiteitsbeheer en - daarmee - beveiliging. "We zijn nu halverwege de transitie van ons bedrijf. Als we daarmee klaar zijn, draaien al onze producten om twee dingen: Linux en identiteit."
Messman haalt cijfers aan van onderzoeksbureau IDC: het aantal Linux-leveringen is in 2003 al vijftig procent gegroeid, ten opzichte van 2002. IDC voorspelt dat Linux tegen 2007 goed is voor 30 procent van de verkochte servers. Op de desktop zal dat echter slechts enkele procenten zijn, geeft de Novell-topman toe. Vandaar ook dat het desktop-initiatief van zijn

Inruilactie
Hewlett-Packard en Novell hebben begin deze week op Brainshare een gezamenlijke inruilactie onthuld voor Europa en het Midden-Oosten. Gebruikers kunnen oude servers met een oud besturingssysteem, ongeacht merk of type, inleveren tegen korting op een nieuwe Proliant-server met Netware 6.5.
Eva Beck, Linux-bedrijfsmanager bij HP, geeft toe dat deze actie mede is gericht op het vergemakkelijken van een eventuele migratie van Netware naar Novells aanstaande Open Enterprise Server (OES). Volgens analisten schuilt hierin natuurlijk ook een verkapte aanval op serverconcurrenten Sun Microsystems en IBM. Overigens onthulde Novell op Brainshare ook zijn Linux-relatie met IBM nu naar Europa te brengen. Het betreft een uitgebreid partner-programma voor wederverkopers en integrators. Daarnaast heeft Novell een oem-overeenkomst gesloten met serverproducent Bull.
bedrijf in eerste instantie is gericht op specifieke toepassingen en markten, zoals callcenters, elektronische kassasystemen (point of sales-terminals), de overheidssector en de onderwijswereld.

Taakgerichte desktop

Dit doet sterk denken aan de opzet van Sun Microsystems' desktop-strategie (codenaam Mad Hatter), die ondanks de naam Java Desktop draait op Linux. Sun biedt daarmee ook een bescheiden, taakgerichte desktop. Novells vice-president onderzoek en ontwikkeling Nat Friedman, afkomstig van het overgenomen Ximian, is kort over die concurrent: "Zij halen hun desktop bij ons. Bovendien is Sun geen softwarebedrijf."
Friedman legt uit dat Novells nieuwe desktop-distributie niet concurreert met de Suse Linux Workstation-distributie. "Workstation is voor techneuten. We leveren dan ook zo'n vierduizend applicaties mee zodat mensen keuzes hebben. Bij de Novell Linux Desktop zijn dat er maar achthonderd, die is dus veel meer gericht. Daarbij ondersteunt Novell de hele software-stapel, alles boven de hardware dus ook drivers."
Dit doet het bedrijf in samenwerking met hardwareleveranciers. Ontwikkelaar Friedman vertelt ook enthousiast over het werk aan een hardware-abstractielaag voor Linux, Project Utopia. Dat wordt volgens de huidige planning opgenomen in de volgende versie van Novells desktop-distributie die in de loop van volgend jaar verschijnt. "Wij willen een x86-effect hebben op de desktop." Hij verwijst daarmee naar de prijserosie en egalisering die x86-processoren hebben veroorzaakt in de computerindustrie.

Serversoftware

Novell zet ondanks de ruime aandacht voor de desktop zijn kaarten sterker in op de server. De volgende versie van zijn serverbesturingssysteem, opvolger van Netware én Suse Enterprise Linux, moet begin volgend jaar op de markt verschijnen. Een openbare béta van die Open Enterprise Server (OES) komt midden november, vertelt technisch directeur Alan Nugent.
De leverancier hanteert de Linux-kernel voor de diverse hardwareplatformen, zoals Intels 64-bit Itanium en AMD's semi-64-bit processoren. Plannen en projecten die Novell had voor de ontwikkeling van zijn eigen Netware-kernel zijn inmiddels geschrapt, bevestigt Angie Anderson, vice-president verantwoordelijk voor Novells platformenstrategie.

  
De Europese uitvoering van de Brainshare-bijeenkomst stond in het teken van identiteitsbeheer - naast Novells eerder geuite nadruk op Linux.
"De 64-bit toekomst ligt bij Linux", stelt zij. Anderson legt uit dat de Netware-kernel, samen met de Linux-kernel aanwezig in OES, wel draait op hedendaagse 32-bit processoren inclusief die met 64-bit extensies van AMD en Intel. Netware kan dan alleen geen gebruik maken van die uitbreidingen.
De ontwikkeling van Novells eigen kernel is nu teruggebracht tot enkele hardware-zaken, zoals efficiënter geheugenbeheer. "Dat is ongeveer zeven tot tien procent van ons ontwikkelwerk", schat de topvrouw. "De rest van het ontwikkelteam concentreert zich op de diensten, zoals de Java Virtual Machine, die bovenop beide kernels draaien."
Naast een besturingssysteem voor servers werkt Novell natuurlijk ook aan zijn applicaties voor die zware machine. In de derde week van oktober komt het met de open béta van zijn beheeromgeving e-Directory versie 8.8. Technisch directeur Nugent zegt dat er opmerkelijk veel gebruikers belangstelling hebben voor de béta-uitvoeringen van het aanstaande OES en e-Directory. Die gebruikers zijn voor een groot deel geen Novell-klanten, aldus de topman.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.