Microsofts vice-president Andrew Lees over servers en hulpmiddelen

'Integreren en optimaliseren, niet vastbinden'

Microsoft heeft een aantal grote projecten op stapel staan, nog los van de volgende Windows-versie, codenaam Longhorn. Zo ondergaat het huidige Windows Server 2003 veel veranderingen met het komende Service Pack 1. Computable sprak met vice-president Andrew Lees, verantwoordelijk voor servers en hulpmiddelen, waaronder ook ontwikkelomgeving Visual Studio.

Is 'servers' en 'ontwikkelhulpmiddelen' geen vreemde functiecombinatie?
"Nee, het Windows Server System is meer dan alleen een naam. Het gaat om algemene criteria en aansluiting daarop. Het gebruik van een databank gebeurt in toenemende mate via het applicatieraamwerk, dus is er interactie met andere software. Microsoft ziet ontwikkelhulpmiddelen als een differentiërende factor voor ons platform."
 
Wil Microsoft dan zoveel mogelijk integreren in zijn producten?
"Dat is afhankelijk van de mate van terugwaartse compatibiliteit, die is namelijk heel belangrijk voor Microsoft. Neem SQL Server; je kunt drie versies daarvan draaien op één Windows, voor de compatibiliteit. Vaak is het wel zo dat nieuwe applicaties draaien op een nieuwe SQL-versie en een nieuwe Windows; dat vormt dan de complete oplossing. Het merendeel van de ict-leveranciers en -gebruikers volgt die aanpak. En voor het overige deel van de markt bieden wij compatibiliteit."
 
Hoe staat het met Service Pack 1 voor Windows Server 2003?
"Dat is laatst uitgesteld met enkele maanden, een marge die groot genoeg is. Het uitstel is overigens geen groot probleem voor de klant. Die wil transparantie en kwaliteit. Om een exacte datum wordt ons niet vaak gevraagd, klanten vragen vooral naar thema's, meer strategische zaken zoals webdiensten, integratie, ons Dynamic Systems Initiative. Ik ben eigenlijk telkens nogal verbaasd over de ophef rondom verschijningsdata en uitstel daarvan."
 
Wanneer verschijnt SP1 dan?
"We brengen het pas uit wanneer het klaar is, hoewel we intern wel een datum hanteren. Service Pack 2 voor Windows XP heeft namelijk veel werk gekost, en deelt code met Service Pack 1 voor Windows Server 2003. Het Service Pack omvat naast lapmiddelen ook veel beveiligingsverbeteringen."
"De chronologie is als volgt: eerst Windows XP, toen Service Pack 1 daarvoor - met relatief weinig veranderingen. Toen kwam '2003' met veel veranderingen, vervolgens XP SP2 dat veel meer is dichtgetimmerd; dan volgt 2003 SP1. Zodra die er is, zijn client en server weer gelijkgeschakeld, qua functionaliteit en beveiliging."
 
Bevat SP1 voor Windows 2003 ook het gewijzigde geheugenbeheer van XP SP2?
"Ja. Op zich levert het voorkomen van bufferoverloop geen compatibiliteitsproblemen op, maar we voeren toch veel testen uit. We maken dat echter niet zo formeel door er een certificeringsprogramma met bijbehorend logo aan te koppelen."
 
Vanwaar het tegelijk onthulde uitstel voor de semi-64-bit uitvoeringen van Windows?
"Windows Server 2003 voor 64-bit extended systems is al gelijk gebouwd op SP1. Ook Windows XP voor die nieuwe hardware draagt meteen de nieuwste technologie, SP2, in zich. Het prestatieniveau van die twee besturingssystemen is erg goed, ook voor 32-bit applicaties; wij zien verbeteringen van twintig tot vijfentwintig procent. En die 64 bit 'extended' processoren, van zowel AMD als Intel, zijn goede concurrenten met betrekking tot de prijs. Ik verwacht dus een snelle acceptatie; het zou me niet verbazen als ze binnen twee of drie jaar wijdverbreid gebruikt worden."
 
Is dat slecht nieuws voor Intels 64-bit Itanium-processor?
"Het Itanium-platform is nog steeds belangrijk, voor het omhoog schalen van systemen en applicaties. Wij blijven onze besturingssystemen (naast serveruitvoeringen ook Windows XP voor Itanium-werkstations - red.) en applicaties ondersteunen voor die processor. Dat omvat niet alle applicaties, maar in ieder geval SQL Server. We bekijken van geval tot geval welke applicaties echt nut en meerwaarde hebben op Itanium."
 
Hoe snel kan Microsoft software overzetten naar Itanium?
"Ik kan geen exacte tijd geven voor poorten, dat is afhankelijk van het ontwerp en de mate van fijnafstelling van de applicatie. SQL bijvoorbeeld is enorm geoptimaliseerd voor de onderliggende hardware."
 
Is het dan niet aantrekkelijk om SQL vast te binden aan 'voorkeurshardware'?
"Nee, dat zullen we echt niet doen. De efficiëntie is namelijk afhankelijk van de toepassing. Kijk maar naar microsoft.com, dat is de op vier na meest bezochte site ter wereld. Daar gebruiken we veel SQL, maar op 32-bit systemen, want de site is een scale out-architectuur. Een erp-installatie van bijvoorbeeld SAP kan juist scale up vereisen, dan is een Itanium-server beter geschikt. Aan de andere kant kunnen niet alle applicaties uitschalen."
 
Wat staat er voor jou nu allemaal op de planning?
"We zijn nu bezig aan Windows voor 64-bit extended systems, SQL Server, dat in 2005 uitkomt, MOM (Microsoft Operations Manager) en Virtual Server 2004, dat dit jaar nog uitkomt. Virtual Server is een los product, we willen dat niet integreren in het besturingssysteem. Het is bedoeld voor het draaien van legacy-software, zoals een NT 4-applicatie. Daarnaast dient het voor serverconsolidatie, vooral legacy-servers. Tot slot heeft het nog veel nut voor het ontwikkelen en testen van software. We bieden ontwikkelaars al via de Microsoft Technet-site inlogmogelijkheden op een virtuele machine."
"En daarna is er de weg naar Longhorn, wat ook een golf aan applicaties omvat naast het besturingssysteem. De serveruitvoering daarvan verschijnt een paar maanden na de client."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.