Systeembeheerders testen SP2

Installatie van pakket lapmiddelen pas na onderzoek

Dit artikel delen:

De systeembeheerders in Nederland peinzen er niet over om Microsofts pakket lapmiddelen voor besturingssysteem XP te installeren. SP2 eerst uitgebreid testen, luidt het devies.

'SP2 is opwaardering naar .Net'
Het opwaarderen van besturingssysteem XP met SP2 is volgens sommige softwarelevaranciers een verkapte poging het gebruik van Activex te ontmoedigen en in plaats daarvan .Net te stimuleren.
Zo vreest online-spelletjesfabrikant Wildtangent dat de standaardwaarschuwingen van Microsoft betreffende het downloaden van Activex-plugins klanten afschrikt. "Schakel ik voor mijn spelletjes over naar .Net en bijbehorende C#, dan krijgen gebruikers die waarschuwingen niet te zien", vertelt oprichter Alex St. John tegenover nieuwsdienst Cnet.
Softwaremaker Macromedia (onder meer bekend van de multimedia flash-plugins) en Apple (fabrikant van multimedia-speler Quicktime) stellen dat hun software geen hinder ondervindt van SP2. De opwaardering schakelt standaard wel de Real-player (van Realnetworks) uit. Volgens Microsoft is het echter niet onmogelijk om de instellingsopties te vinden die deze software weer inschaktelt. Realnetworks wil niet reageren op SP2, het bedrijf is verwikkeld in een antitrust-rechtszaak tegen Microsoft.
Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs bedrijven die XP als computermotor inzetten. "Service Pack 2 is door systeembeheer uitgebreid bekeken en beoordeeld. Het is absoluut oninteressant om het nu te installeren." Volgens Klaas Bloemhof, hoofd afdeling Belastingen, Interne Zaken & Automatisering van de gemeente Staphorst, blijken veel programma's na de opwaardering niet langer te werken. De gemeente is een van de XP-referenties van Microsoft Nederland.
"We wachten eerst de reacties van de markt af en ook de informatie van Microsoft over SP2. Normaal zijn we vrij vooruitstrevend, ook gezien de complete overgang onlangs van NT naar XP, maar nu is de noodzaak niet aanwezig. Alles werkt nog naar behoren, de kritische gaten hebben we zelf gedicht."
Uiteindelijk zullen de 120 werkstations bij de gemeente Staphorst er aan moeten geloven, denkt Bloemhof. "De Service Packs worden niet voor niets ontwikkeld, er zullen verbeteringen in zitten die ook voor ons goed zijn."

Applicatielaag instabiel

Ook bij een tweede XP-referentie, het Rode Kruis, staat de opwaardering nog niet op de agenda. De Nederlandse afdeling heeft op verschillende kantoren tachtig XP-clients, en staat aan de vooravond van de installatie van XP op zo'n tweehonderd andere desktops, allemaal in het hoofdkantoor. Wilmer Ceton, hoofd van de it-afdeling: "We zullen eerst moeten testen, om te zien of de kantoorapplicaties en de koppeling naar de Oracle-toepassingen in orde blijven. Voorlopig beginnen we niet aan SP2."

Probleemgevallen
Microsoft biedt bedrijven een hulpmiddel om de installatie van het pakket lapmiddelen tegen te houden. Na installatie van dat hulpmiddel wordt SP2 vier maanden geblokkeerd, terwijl reguliere opwaarderingen wel doorgelaten worden. Dit uitstel moet it-afdelingen de tijd geven hun applicaties en omgevingen te testen in combinatie met het pakket.
Microsoft maakte eerder al een lijst met probleemgevallen bekend. Dit omvat versies van Autocad, Symantec Antivirus Corporate Edition, Ghost Server Corporate Edition, Microsoft Systems Management Server en de client van BMC Patrol voor Windows 2000. In de meeste gevallen is het struikelblok de Windows-firewall die met SP2 standaard aanstaat. Het openen van specifieke poorten zou het euvel met veel applicaties oplossen.
Ict-adviesbureau Comsec in Utrecht peinst er evenmin over om SP2 al in te voeren. Henk van der Heijden, directeur: "Het is zo'n zwaar pakket, het is eigenlijk een opwaardering van het besturingssysteem. Dat moet dus op een testomgeving uitgeprobeerd worden." Uit de eerste proeven van Comsec blijkt dat SP2 de applicatielaag instabiel maakt, zo meldt een van de testers.
Marcel Henriquez is algemeen directeur van it-dienstverlener Omnit in Den Haag. Dit bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor het beheer van XP-desktops van reisbureau Baobab. "Wij wachten altijd een maand met het uitrollen van de service packs van Microsoft. Dat bedrijf heeft de reputatie dat het dingen iets te vroeg op de markt brengt, daar anticiperen we op deze manier op."
"Van Microsoft-gecertificeerde collega's begrijp ik dat het uitrollen van deze service pack in 80 procent van de gevallen misgaat. Als eerste zetten we daarom de automatische software-update uit bij alle klanten waar we XP-desktops beheren. We zullen de opwaardering bij iedere klant apart moeten testen en dan naar vervolgstappen kijken. Touroperator Baobab draait enkele zeer specifieke applicaties, zoals die waarmee het tickets bestelt. Wij zullen op een rustig moment een van die machines in Amsterdam opwaarderen. Het is net als bij de patches voor SQL-server. Die willen nogal eens onvermoede gevolgen hebben; wat je niet wilt is dat bijvoorbeeld het reserveringsysteem of de website er twee uur uit ligt. Dan zijn we nog niet jarig."< BR> 
Beschikbaarheid Windows XP service pack 2 NL-versie
  • 6 september: Downloaden via het Microsoft Download Center (http://www.microsoft.com/netherlands/ en daarna klikken op Downloads)
  • 14 september: Beschikbaar via Windows Update als 'critical update' (Inschakelen van de Windows Update functie door de gebruikers zelf; maximaal 2,5 miljoen downloads per dag)
  • 14 september: Eerste dag dat de gratis cd besteld kan worden op http://www.microsoft.nl/beveiliging; levering circa 22 dagen daarna
  • 21 september: Start distributie als 'critical update' via Automatic Update (maximaal 2,5 miljoen downloads per dag)
* Windows XP gebruikers die eerder geen updates hebben geïnstalleerd en Service Pack 2 via internet willen downloaden moeten rekening houden met een bestandsomvang die kan oplopen tot 250 MB.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Jasper (e.a.) Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.