Sun gokt op Linux-applicaties

Solaris 10 op x86-processoren krijgt vertaallaag

Sun Microsystems maakt software waarmee zijn Unix-variant Solaris Linux-applicaties kan draaien. Deze Wine-achtige aanpak, Project Janus genaamd, is alleen bestemd voor Solaris 10 op x86-processoren.

  
Sun geeft Solaris 10 de mogelijkheid Linux-applicaties te draaien. Dit maakte vice-president Ann Wettersten vorige week bekend.
Wine (Wine Is Not an Emulator) is een project van de 'open source' gemeenschap om Linux te voorzien van de api's (application program interface) van Windows. Door Wine 'denken' Windows-applicaties dan dat ze op Microsofts besturingssysteem draaien.
Sun volgt dit voorbeeld, laat vice-president Ann Wettersten weten. Janus vangt de communicatie tussen de applicatie en het niet aanwezige Linux op en 'vertaalt' dat voor Solaris. De topvrouw onthulde deze plannen gisteren op het Sun-hoofdkwartier in San Francisco. In die stad vond vorige week ook de Linuxworld-conferentie plaats.
Dergelijke platformcompatibiliteit is al eerder bewerkstelligd. IBM zorgde er in 1995 voor dat zijn pc-besturingssysteem OS/2 in staat was Windows 3-applicaties te draaien. SCO deed in 2000 hetzelfde als Sun nu voor zijn x86-besturingssysteem Unixware. SCO gebruikte daarvoor zijn 'Linux Personality Kit', die inmiddels is komen te vervallen in het kader van SCO's juridische kruistocht tegen Linux.

Niet Ultrasparc

Serverfabrikant Sun brengt de Linux-compatibiliteit vooralsnog niet naar Solaris op zijn eigen Ultrasparc Risc-processoren, maar voor x86-chips. Applicatie-ontwikkeling voor Linux vindt namelijk vooral op dát platform plaats. Technisch gezien zou de vertaallaag ook op Ultrasparc kunnen draaien, maar Sun ondersteunt dat dan niet.
De vertaallaag voor Solaris x86 draait op zowel Intels 32-bit Xeon-processoren als de semi-64-bit Opteron-chips van AMD. Daarmee is dus ook Intels nieuwste Xeon, codenaam Nocona, die is voorzien van 64-bit uitbreidingen van de 32-bit instructieset, ondersteund. Die uitbreidingen zijn compatibel met die van AMD's Opteron.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.