Unisys kiest ook voor Linux

Naast Windows op Intel-mainframe

Unisys levert nu ook Linux op zijn zware ES7000-servers met Intels Itanium- en Xeon-processoren. Het betreft de distributies van Red Hat en Novell (Suse), waarbij laatstgenoemde de 2.4- en de zwaardere 2.6-kernel aanbiedt.

  
Unisys gebruikt de ES7000-servers ook zelf in zijn hosting-centrum te Schiphol-Rijk.
Dit maakte Unisys bekend op de Linuxworld-bijeenkomst die vorige week plaatsvond in San Francisco. Daar onthulde het bedrijf ook dynamische partitionering voor Linux op zijn zware servers. De ES7000 kan die functionaliteit autonoom - en dus automatisch - inzetten, bijvoorbeeld in het geval van een sterk toenemende applicatiebelasting binnen een van de partities.
Dynamische partitionering is mogelijk door het gebruik van Linux-kernel 2.6, die Novell sinds vorige week in zijn Enterprise-distributie biedt. Red Hat neemt die nieuwe kernel pas in het eerste kwartaal van 2005 op in zijn bedrijfsproduct. "Daardoor is Red Hat nu beperkt tot een maximum van zestien processoren voor één systeem-image", bevestigt vice-president Steve Rawsthorn, verantwoordelijk voor verkoop en marketing van systemen en technologie bij Unisys. De ES7000 kan vier tot 32 Xeon- of Itanium-processoren bevatten.

Eerder met SCO

De serverfabrikant bood in maart vorig jaar al de Linux-distributie van SCO, voorheen Caldera, op zijn ES7000-reeks. Unisys had een samenwerking opgezet met SCO, dat kort daarna zijn omstreden juridische kruistocht tegen Linux begon en in mei zijn Linux-uitvoering liet vallen. De relatie met SCO bestaat formeel nog wel. "We hebben nog enkele Unixware-klanten, niet voor de ES7000 maar voor onze oudere standaardservers."
Unisys liet de grotere Linux-distributies Red Hat en Suse tot voor kort echter links liggen. De oud-mainframefabrikant hield het dan ook bij de zware Enterprise- en Datacenter-uitvoeringen van Windows. In de praktijk waren er al wel klanten die Linux met kernel 2.4 gebruikten.
"Wij leverden dat niet, maar gaven klanten wel ondersteuning en wat drivers", aldus Rawsthorn. Dit waren klanten in de overheids- en financiële sector, naast gebruikers die zware rekentaken uitvoeren. Unisys mikt nu met Linux op die klanten, en op Unix-gebruikers met Risc-systemen. "Als een klant bijvoorbeeld veel Unix-kennis in huis heeft, is Microsoft een moeilijke keuze", legt Rawsthorn uit. "Linux vertegenwoordigt voor ons een aanvullende markt."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.