Aanhoudend misbruik marktdominantie Microsoft op desktop

EC-zaak duurt voort

Dit artikel delen:

Microsoft zegt het te betreuren dat het onderzoek van de Europese Commissie nu nog langer zal duren. Het antitrust-onderzoek leek zonder ophef op een snelle afronding af te stevenen, maar de EC verklaarde vorige week dat het Microsoft een boete en regels wil opleggen.

  
Eurocommissaris Mario Monti wil Microsoft beboeten en diens gedrag corrigeren om andere mediaspelers op Windows, waaronder Quicktime en Real, een toekomst te bieden.
De EC stelt in zijn derde Verklaring van bezwaren dat de softwareproducent nog altijd misbruik maakt van zijn monopoliepositie. "Deze verklaring bevat ook de op te leggen maatregelen en geeft Microsoft een laatste kans op een weerwoord voordat de Commissie haar onderzoek afsluit", aldus Eurocommissaris Mario Monti. De Windows-leverancier bestudeert de EC-documenten nu en beperkt zijn commentaar tot de standaardverklaring zo goed mogelijk te zullen meewerken.
Licentielokker
Microsoft biedt gebruikers van de standaarduitvoering van Office XP een lokkertje voor het aanstaande Office 2003, dat komende herfst op de markt komt. Grootgebruikers die een Volume License hebben middels het software-abonnement Software Assurance of voorloper Upgrade Advantage krijgen straks de nieuwe versie gratis. Daarmee is het overstappen zelf niet gratis, maar de programmatuur wel. Overigens omvat de standaarduitvoering van Office 2003 niet alle applicaties en bovendien ook niet alle XML-mogelijkheden. Daarvoor mogen klanten overstappen naar - en betalen voor - de Pro-uitvoering.
Juridisch directeur Horacio Gutierrez van Microsoft Midden-Oosten en Afrika: "Wij speculeren niet over mogelijke uitkomsten of de maatregelen die de EC voor ogen heeft. Wij blijven ons concentreren op onze reactie op de zorgen van de EC. Microsoft neemt dit onderzoek zeer serieus en werkt hard aan het onderhouden van de dialoog met de Commissie om een positieve oplossing te bereiken."

Media en server

Het Europese onderzoek richt zich enerzijds op distributie van media-afspeelsoftware via pc-besturingssysteem Windows en anderzijds op mogelijk illegale koppelingen tussen de desktop- en serveruitvoeringen van Windows. In beide gevallen is volgens de EC sprake van misbruik van de marktdominantie van de desktop-uitvoering.
De geplande maatregelen omvatten wijzigingen voor de distributie van Windows Media Player. Daarnaast kan de EC Microsoft bevelen de code van zijn serverprogrammatuur open te stellen voor andere bedrijven. De Windows-leverancier zegt dit reeds te doen naar aanleiding van de schikking in de Amerikaanse antitrust-zaak. Dat beschikbaar stellen van de code geschiedt echter onder licentievoorwaarden én tegen betaling. Onder meer het Amerikaanse ministerie van Justitie, die de schikking met Microsoft sloot, maakt zich openlijk zorgen over die constructie.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.