'Meer aandacht voor beveiliging'

Nederlandse winnaar Gatekeeper Test optimistisch

Dit artikel delen:

Volgens systeembeheerder Michiel Klomp is er steeds meer aandacht voor beveiliging. Vooral over patchbeheer wordt beter nagedacht. De 24-jarige Klomp heeft in Nederland de Gatekeeper Test gewonnen.

Mini-league NGN
In ons land organiseerde de Netwerk Gebruikersgroep Nederland gelijktijdig een 'mini-competitie' voor haar leden. Daar mag Frank Korpershoek zich de beste noemen. Hij geeft toe wel een paar keer te hebben gegokt bij de beantwoording; vooral bij vragen over specifieke Microsoft-producten. Korpershoek is immers gespecialiseerd in dat andere platform: Novell. "Dat ik desondanks heb gewonnen, komt omdat de 'webstrijd' toch wel algemene beveiligingsvraagstukken aan de orde stelt", aldus de consultant. Hij vindt het wel jammer dat de vragen in het Nederlands waren. "Bij de puntentelling ging het erom zo snel mogelijk te antwoorden. Maar ik ben gewend alles in het Engels te lezen; dus moest ik eerst de Nederlandse termen vertalen. Dat kostte tijd."
De Gatekeeper Test is een initiatief van Microsoft Nederland, waarbij professionals hun kennis van computerbeveiliging kunnen testen en tegelijkertijd kunnen aanscherpen. "Zo werkt het ook wel", reageert Klomp, "want na elke vraag ben ik toch wel de boeken ingedoken of internet opgegaan om het fijne ervan te weten."
Dit jaar (bij de derde editie) deden voor het eerst negentien andere Europese landen mee. Aanvankelijk was het systeem daar niet op berekend en moest de 'webstrijd' worden stilgelegd. Bij de tweede poging ging het wel goed. In Nederland waren er 2600 deelnemers. In totaal deden er ruim 25.000 mensen mee.
De hoofdprijs ging overigens naar de Poolse student Adrian Kaczmarczyk. Verder kreeg in elk deelnemend land de winnaar een prijs. In de top tien van winnaars staat Klomp op nummer acht.

Patchen

Klomp werkt vier jaar bij Sylis, een detacheringsbureau dat enkele jaren geleden heeft gekozen voor het Microsoft-platform. Hij vindt Windows Server Update Services (Wsus) een sterke verbetering ten opzichte van Software Update Services (SUS). "Je kunt nu tenminste een server apart patchen. Sommige staan namelijk in productie en wil je meteen patchen, terwijl je bij andere tijd hebt om eerst een testomgeving te maken."
Hoewel hij geen beveiligingsexpert is, ligt het onderwerp hem na aan het hart. "Het heeft mijn interesse. Ik vind het een uitdaging om de juiste oplossingen te vinden. Ik lees er dan ook veel over. En ik heb bij personeelszaken al aangegeven dat ik meer deze kant op wil. Dat ik nu de prijs heb gewonnen, helpt natuurlijk wel."
Ernst Fuld, directeur van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland, kwam erachter dat Klomp geen lid is van de club en bood hem een jaar gratis lidmaatschap aan. "Dat is fijn, want ik ben geen lid omdat ik het te duur vindt", aldus Klomp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-22T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.