Linux consolideert

Tweedeling in consument en bedrijf wordt sterker zichtbaar

De diverse Linux-distributies convergeren met sprongen naar twee hoofdgebieden: desktop en zakelijk. De eerste categorie is vooral gericht op gebruiksgemak en consumenten. De uitkoop van Lycoris door Mandriva (voorheen Mandrakesoft) betekende verdere consolidatie binnen deze categorie. De bedrijfscategorie heeft eerder al veel consolidatie doorgemaakt

Een van de tekenen van consolidatie in de zakelijke categorie was Red Hats besluit om zijn reguliere desktopdistributie af te stoten in de Fedora-distributie. Daarnaast was er Novells aankoop van Suse. Verder steunt de inmenging van serverleveranciers als IBM, HP en Sun Microsystems de bedrijfskant van Linux. Novell en Sun bieden ook een taakgerichte Linux-desktop voor beheerde zakelijke omgevingen.
De reguliere desktopkant van Linux is nu aan de beurt met Mandriva's aankoop van delen en bezittingen van Lycoris. Die gebruiksvriendelijke desktopdistributie is opgezet door voormalig Linuxcare- en Microsoft-medewerker Joseph Cheek. Hij stapt nu over naar Mandriva om daar een gebruiksvriendelijke desktop voor eindgebruikers op te zetten.

Samensmelting

De nieuwe desktop moet een combinatie worden van Mandriva's Discovery-uitvoering en Lycoris' Desktop/LX. Mandriva zegt daarmee op zowel thuis- als bedrijfsgebruikers te mikken. De consumentendistributie Linspire (voorheen Lindows) zegt ook op de zakelijke markt te mikken en komt daarvoor dit jaar nog met beheerhulpmiddelen. Het is nog niet bekend wanneer het gecombineerde Mandriva-product gereed moet zijn.
Lycoris heeft twintigduizend betalende gebruikers en claimt enkele honderdduizenden gebruikers in totaal, op basis van aantallen downloads. De Amerikaanse grootgrutter Walmart levert Linux-pc's voor consumenten met Lycoris als één van de keuzes. Lycoris concurreerde ook enige tijd met Eazel, maar die gebruiksvriendelijke Linux-distributie, opgezet door oud-ontwikkelaars van het Mac OS, is financieel ten onder gegaan.

Koopdrift

Mandriva nam in februari al de Zuid-Amerikaanse distributie Connectiva over. Het nu ingelijfde Lycoris is afgeleid van de distributie van Caldera. Caldera kocht Unix-leverancier SCO, nam vervolgens die naam aan en bestreed uiteindelijk Linux. Het was onder de SCO-vlag één van de oprichters van het United Linux-initiatief waar Connectiva ook lid van was, evenals het later door Novell overgenomen Suse.
United Linux moest een uniforme distributie voor het bedrijfsleven opleveren. De uniformiteit moest het voor computerproducenten, applicatieontwikkelaars en systeembeheerders makkelijk en dus aantrekkelijk maken om hun producten en omgevingen te testen en te certificeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.