Citrix geeft fout met interpretatie Linux toe

Verbeterde url, software en documentatie in de maak

Citrix, fabrikant van software voor netwerk- en servertoegang, geeft toe dat het fouten maakte met de Linux-licentie. Het verbeterde de afgelopen week de documentatie, werkte de ftp-site bij en stelde daar tevens meer software beschikbaar.

Het bedrijf uit Florida levert een op Linux gebaseerde ssl vpn (secure sockets layer, virtual private network). De toegangspoort is een onderdeel van de allernieuwste productsuite. Dit hardwareonderdeel kreeg Citrix eind vorig jaar in bezit, met de overname van Net6.
De afgelopen maand wisten de Amerikanen niet goed raad met vragen over enkele softwareonderdelen uit de gateway. Deze software, waaronder een Linux-kernel, enkele bedieningsprogramma's afkomstig uit de Gnome-desktopomgeving en een pdf-leesprogramma, zijn publiekelijk beschikbaar middels de open-sourcelicentie GPL (General Public License).

Geen grove fout

Citrix geeft nu toe dat het zich niet helemaal heeft gehouden aan de eisen uit deze licentie. Het bedrijf maakte daarbij geen grove fouten, maar heeft de uitvoering van de gateway wel iets aangepast om aan de GPL te voldoen.
Gordon Payne, vice-president marketing van Citrix Gateways en afkomstig van Net6, meldt dat onder meer de url waar de GPL-software beschikbaar is, is aangepast. Op die ftp-server (ftp://ftp.citrix.com/gateways/source/) staat nu niet alleen de GPL-code die Citrix (Net6) had aangepast, maar zijn ook de oorspronkelijke versies geplaatst (een eis van de GPL). Ook is de documentatie die wordt meegeleverd met de hardware iets aangepast, zodat een gebruiker van de gateway deze ftp-server kan vinden.
Met dat laatste voldoet het aan een andere eis van de GPL, te weten dat de software enkele jaren beschikbaar moet worden gesteld. Een van de critici die de afgelopen weken de GPL-verrichtingen van Citrix onder de loep namen: "Het lijkt erop dat ze het nu snappen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.