Microsoft ziet toch brood in abonnement

Softwareleverancier hoopt op gebruikers van oudere versies

Microsoft ziet toch mogelijkheden voor meer afzet van zijn omstreden software-abonnement, ondanks eerdere uitlatingen van ceo Steve Ballmer tegenover financieel analisten. Bovendien laten grote opwaarderingen nog wel even op zich wachten.

  
Financieel directeur John Connors van Microsoft weerspreekt met optimisme eerdere voorzichtigheid van ceo Steve Ballmer.
De Windows-producent gelooft dat er goede kansen zijn om klanten over te krijgen van Windows NT of 2000 naar het nieuwe Windows Server 2003 en van Windows 98 en 2000 Workstation naar Windows XP. Laatstgenoemde zou vooral gebeuren na de komst van het langverwachte tweede Service Pack. Microsoft komt met een breed marketingoffensief zodra SP2 gereed is, naar verwachting deze zomer.
"Het overgrote merendeel van onze klanten gebruikt niet onze nieuwste producten. We hebben dus enorme kansen, ook aan de serverkant", liet financieel directeur John Connors weten aan Wall Street-analisten. In februari schetste ceo Steve Ballmer aan diezelfde analistengemeenschap echter een bescheiden plaatje voor de financiële toekomst op de korte termijn. Hij waarschuwde dat de groei van omzet en winst niet in het huidige tempo doorgaat, juist vanwege een verwachte terugval in gegadigden voor het software-abonnement.

Eerste verlopen

De eerste contracten voor dat zogeheten Software Assurance (SA) verlopen deze zomer. Dit zijn klanten die eerst een Upgrade Advantage-contract hadden waarbij ze korting kregen op softwareprijzen wanneer zij opwaardeerden. SA biedt klanten voor een vaste prijs toegang tot alle nieuwe Microsoft-software die verschijnt gedurende de looptijd van dat contract.
Veel UA-klanten gingen in 2002 over naar SA om te besparen op - al dan niet reeds geplande - opwaarderingen van Windows 98 en Office 97 naar Windows 2000 of XP en Office XP. SA biedt echter geen garanties voor nieuwe software tijdens de looptijd van twee of drie jaar.
Bovendien heeft Microsoft recent enkele grote projecten opgeschort. Enerzijds lijken huidige SA-klanten hierdoor buiten de boot te vallen voor de volgende versies van producten als SQL Server (codenaam Yukon) en Visual Studio (codenaam Whidbey), die pas in de eerste helft van 2005 uitkomen. Anderzijds lijkt er niet veel in zicht voor nieuwe SA-klanten, aangezien de volgende generatie Windows (codenaam Longhorn) en veel bijbehorende applicaties niet voor 2006 verwacht worden.
Toch zegt Microsoft het niet somber in te zien. Voor het boekjaar 2005, dat in juli begint, voorziet het 37,8- tot 38,2 miljard dollar omzet. De winst ligt naar verwachting tussen de 15,9- en 16,3 miljard. Cfo Connors kondigde wel een winstdaling aan van 39 procent, naar 1,31 miljard, voor het afgelopen kwartaal. Die daling is grotendeels te wijten aan juridische kosten, waaronder de schikking met Sun Microsystems. De omzet steeg in die periode 17 procent naar 9,17 miljard.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.