SQL Server 2000 met SP4 klaar voor 64-bit

Meer snelheid en functionaliteit

Microsoft geeft met de uitgifte van Service Pack 4 (SP4) een laatste grote poetsbeurt aan haar huidige SQL-versie, SQL Server 2000. Het maken van nieuwe functionaliteit en verbeteringen op het gebied van SQL concentreert zich op SQL Server 2005, dat in bèta is en rond de jaarwisseling wordt verwacht.

Voor gebruikers van SQL Server 2000 heeft SP4 aardig wat te bieden. Afhankelijk van het gebruik van SQL is er een goede kans op prestatieverbeteringen, en SP4 maakt SQL Server 2000 bewust van 64-bit. Dit geeft gebruikers de vrijheid over te stappen naar 64-bits hardware waarop SQL Server 2000 nu goed samenwerkt met een van de recent geïntroduceerde 64-bits besturingssystemen van Microsoft.

Fixes

SP4 bevat alle patches en fixes uit SP1, SP2 and SP3a en bevat daarnaast ook de meer dan tweehonderd fixes die Microsoft heeft ontwikkeld na het laatste servicepack (versie 3a). De lijst fixes die deel uitmaken van SP4 is erg uitgebreid. Behalve verholpen bugs die tot een ongewenst resultaat of foutmelding kunnen leiden, zijn er verbeteringen van andere aard; zo zijn er bugs verholpen die leiden tot een verkeerde inschatting van optimalisatie, wat weer leidt tot een onnodig trage uitvoering.
Opvallend is dat er erg veel van deze fixes betrekking hebben op SP3. Kennelijk is men daar iets te voortvarend geweest in het aanpassen van SQL. Een aardige fix betreft een verbetering in geheugengebruik rond TEMPDB, wat de prestaties van dit onderdeel verhoogt. TEMPDB is een interne voorziening die gebruikt wordt voor tijdelijke tabellen, cursors, order by, group by, en interne hashes. Potentieel geeft dit over de hele linie een generieke verbetering in de prestaties van SQL Server 2000. Ook is het gebruik van AWE-geheugen (Advanced Windowing Extensions) verbeterd en zijn er lekken gedicht. AWE komt in werking als meer dan 4 Gigabyte op het 32-bits platform wordt gebruikt.
Een andere categorie verbeteringen betreft fouten die voortvloeien uit de interne parallelle executie van queries. Ook bevat de lijst verbeteringen voor het terugdringen van CPU-gebruik bij locks en AWE-gebruik.
Op het gebied van veiligheid worden wachtwoorden voortaan uit trace-resultaten verwijderd en kan voor het gemak van softwareontwikkeling of testdoeleinden niet langer een leeg wachtwoord worden gebruikt.

Verbeteringen

Behalve fixes kent SP4 ook op zichzelf staande verbeteringen. Zo is de snelheid van SQL Server verbeterd voor systemen met 32 processors of meer.
De veiligheid van voorzieningen in Table Designer, Database Diagrams en Query Designer zijn verbeterd; deze onderdelen zijn daarnaast ook opgepoetst.
Operationeel is SQL ook beter geworden. SP4 zelf is niet deïnstalleerbaar, maar na SP4 toegepaste fixes kunnen voortaan zonder sporen na te laten weer worden teruggedraaid.
SQL weet na toepassing van SP4 om te gaan met Windows on Windows (WOW64-emulatie). SQL Server 2000 kan hierdoor tot in zekere mate gebruik maken van de voordelen van 64-bits adressering, zoals volledig 4GB-geheugengebruik waar het geheugen niet langer wordt gedeeld met het besturingssysteem. Dit verbetert bijvoorbeeld de cacheomvang voor data, indices en statements van SQL - en dus de prestaties. SQL Server 2000 blijft ook na toepassing van SP4 een 32-bits applicatie die leeft in de WOW-omgeving en heeft de daarbij behorende 4GB-grens die alleen met de weinig optimale AWE-venstertechniek overschreden kan worden. Wel kan SQL Server 2000 na SP4 veilig draaien naast andere 32- en 64-bits applicaties. Opvolger SQL Server 2005 biedt volledige 64-bits functionaliteit zonder de WOW-schil op Opteron- en Xeon-platformen. De 64-bits editie van SQL Server 2000, die zich beperkt tot de Itanium, blijft tot die tijd de enige 64-bits SQL-versie van Microsoft.

Compatibiliteit

De compatibiliteit is hoog, maar veranderingen in SP4 hebben wel invloed op gedrag en performance. Daarom is testen op de eigen machines vooraf aan het toepassen van SP4 meer dan verstandig.
SP4 is de eerste servicepack voor de 64-bit SQL-variant van april 2003 die specifiek is voor de Itanium. Deze variant van het servicepack komt gelijktijdig uit. Eigenlijk zou het wat naam betreft SP1 moeten heten, maar om verwarring te voorkomen is de nummering gelijkgetrokken met het oudere 32-bits product. SP4 bevat ook updates voor het optionele Analysis Services, de BI-component van SQL Server 2000.
SP4 bevat ook MSXML versie 3.0 SP6, een OPENXML softwarecomponent. MSXML is een servercomponent die de aansluiting verzorgt met applicaties die zich conformeren aan de XML 1.0-standaard. Verbetering hier is dat een herstart bij installatie niet langer nodig is en dat de prestaties sterk zijn verbeterd; het laden van data schaalt nu lineair met de omvang van de data, waar de prestatie van dit component eerder onvoorspelbaar was.
Een ander onderdeel in SP4 is de meest recente clientsoftware, Microsoft Data Access Components (MDAC) versie 2.8 met SP1. MDAC is het database-softwarecomponent dat SQL ontsluit voor clients. Ten opzichte van versies ouder dan 2.8 is het aantal verbeteringen ten behoeve van veiligheid groot; sommige veranderingen hebben gevolgen voor compatibiliteit, bijvoorbeeld in toegang naar databases vanuit Internet Explorer.
Het einde van SQL Server 2000 komt langzaam in zicht, nu eind dit jaar de opvolger SQL Server 2005 wordt verwacht. Microsoft zegt geen plannen te hebben voor een SP5. Wel blijven er fixes uitkomen, maar nieuwe functionaliteit en verdere verbeteringen op het gebied van SQL concentreren zich na de komst van deze SP4 op Server 2005. Normale support en fixes op SQL Server 2000 wordt wel voortgezet, maar Microsoft staakt het leveren van SQL Server 2000 direct na het uitkomen van SQL Server 2005. Support op SQL Server 2000 stopt twee jaar daarna, dus begin 2008. Verlengen van support op SQL 2000 kan, maar het gordijn valt definitief in 2013.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-13T00:00:00.000Z Dennis Kuit
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.