Omslagpunt pc-industrie bereikt

Dit artikel delen:

Windows-hoofd Jim Allchin van Microsoft stelt dat de pc-industrie zich nu op een omslagpunt bevindt. "Het gaat meer en meer om de rand van het netwerk. Je kunt het Internet zien als een doel of als een transportmedium, een vehikel, voor apparaten en applicaties aan de rand van het netwerk."

Hij noemt peer-to-peer als concreet voorbeeld. "Dat omvat apparaat-tot-apparaat, inclusies telefoons en camera's, en software-tot-software, zoals webservices. Ik heb het dus niet alleen over muziek delen, of stelen. Kijk naar Skype of Groove of filesharing of zelfs bridge- en pokerspellen waarbij je een directe verbinding met je medespeler hebt."
"Het gaat om een ontwikkelend gebruiksmodel: van bladeren naar zoeken. Daar heb je lokale rekenkracht voor nodig." Het veelgeroemde metadata-bestandssysteem van Longhorn is echter enige tijd terug uitgesteld tot kort na de lancering van het besturingssysteem zelf. Allchin meldt, net zoals topman Gates, dat Longhorn nog wel degelijk uitgebreide zoek- en metadatafunctionaliteit biedt. Op WinHEC vorige week werd bij Gates' toespraak al een voorproefje gegeven dat virtuele mappen en verwijzingen toonde.

Versus Apple

Ondertussen heeft Apple vorige week versie 10.4 (codenaam Tiger) van zijn Mac OS X gelanceerd dat al geavanceerde zoekmogelijkheden biedt. Allchin reageert: "Tsja, zij leveren nu. Apple is heel innovatief. Er is echter een groot verschil tussen grof zoeken en wat wij in Longhorn doen."
"Van zoeken gaan we over naar abonneren. RSS (Really Simple Syndication - red.) is de vaandeldrager daarvan." Pionier Pointcast heeft jaren terug al het loodje gelegd, maar Microsoft gelooft heilig in dit model. Een dergelijke opzet is overigens tegengesteld aan de servergecentreerde prognoses van computerleveranciers als Sun Microsystems.
Allchin bedoelt abonneren niet alleen letterlijk: "Je kunt je straks ook abonneren op je familiefoto's die op een andere computer staan, zodat je toch toegang tot die foto's hebt. Veel dienstenleveranciers, zoals Google, doen inmiddels aan differentiatie op de client." Hij noemt de Google Toolbar en fotobewerkingspakket Picasa als concrete voorbeelden.

Schade

De Microsoft-veteraan doet niet alleen aan bejubeling van p2p. "Het risico van peer-to-peer in combinatie met toenemende connectiviteit en breedband is natuurlijk dat kwaadaardige code meer schade kan aanrichten. Dat treft niet alleen pc's, maar ook telefoons. Echt, dat gaat komen", bezweert hij. Antivirusexperts voorspellen al geruime tijd de komst van gsm-virussen, veelal gerelateerd aan de opkomst van smart-toestellen met Microsoft-software - en daarmee de vorming van een generieke massamarkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.