Apple's servers, SAN en Tiger

De Pro-producten van Apple eisen langzamerhand hun plaatsje in de schijnwerpers op, met serverproducten waarvan de ambities de klassieke 'creatieve' kernmarkten overstijgen.

Het lijkt al iPod en Mac Mini te zijn wat de klok slaat bij Apple, maar in de afgelopen jaren hebben ook de Pro-producten een nieuw elan gekregen. De Xserve 1U rack serverblades kregen de snelle G5-processoren, de Xserve Raid-opslageenheden gaan nu tot 5,6 TB per eenheid en het Xsan-bestandssysteem verscheen begin dit jaar in een eerste productieversie. Andere bouwstenen zijn de nieuwe versie van Apple Remote Desktop, producten als Netboot (voor het centraal opstarten van schijfloze systemen) en Mac OS X v10.4, alias 'Tiger'. De verschillende producten zijn geoptimaliseerd door Apple's hard- en software-integratie, en voorzien van beheersoftware met Apple's karakteristieke uiterlijk. Daarnaast passen ze ook goed in klassieke heterogene bedrijfsomgevingen, dankzij onder meer stevige koppelingen met directory services (zoals MS Active Directory, LDAP, et cetera) en het strikt naleven van open standaarden.

In de praktijk

Echt nieuw is de uitdrukkelijke ambitie van Apple om met deze producten ook buiten zijn 'klassieke' markten als de 'creatieve' sector (film, foto, multimedia, grafische wereld...) en de schoolmarkt te mikken. Ook successen in deze sectoren zullen duidelijk in de verf gezet worden.
Zo hebben de combinatie van prijs/prestatie (van server- en opslagproducten) met de stroom/warmte-parameters, 'high availability', 64-bit computing en het Unix-aspect van Mac OS X al voor opmerkelijke projecten gezorgd, onder meer op het gebied van 'high performance computing'. De huidige Xserve G5-gesteunde supercluster in Virginia Tech (USA) staat op de zevende plaats in de wereld 'top500' van supercomputers (voor een vijfde van de kostprijs van de op één na goedkoopste faciliteit in de toptien).
Wellicht meer relevant voor het gewone bedrijfsleven is de groeiende beschikbaarheid van bedrijfsproducten op de Xserve- en Raid-systemen, zoals de rdbms-sen (relational database management systems) van Sybase en Oracle. Zo heeft Oracle de Apple-producten gekozen voor zijn initiatief 'resilient low-cost storage' en maakt het hiervan ook zelf gebruik (onder meer voor het 'collaborative suite'-systeem van de Oracle-ontwikkelaarsgroep). Volgens Apple groeit ook de belangstelling uit sectoren als de bank- en financiële wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-22T00:00:00.000Z Guy Kindermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.