Tijdbalk Vijfentwintig jaar Microsoft

Microsoft bestaat vijfentwintig jaar. Er zijn weinig bedrijven die zo'n zwaar stempel hebben gedrukt op de ontwikkelingen in de ICT als de softwarereus uit Redmond. En die zo omstreden zijn. Reden genoeg om er een bijzondere uitgave van het achtergrondkatern aan te wijden, inclusief deze Tijdbalk 25 jaar microsoft.

1955
28 oktober
Geboorte William H. Gates III (eigenlijk, letterlijk welgeteld, IV).

 
1968
Herfst
Gates' eerste ervaring met computertechnologie: privéschool Lakeside, waar Bill zijn tweede jaar inging, koopt een computerterminal. Het betreft een bonkige ASR-33 Teletype (een combinatie van toetsenbord, printer, kaartlezer en modem), die verbonden was met een 'timesharing'-systeem (een Mark II-computer van General Electric).
Achter het toetsenbord gezeten, ontmoet Gates zijn toekomstige compagnon en Microsoft-mede-oprichter Paul Allen. De twee jonge techneuten herkennen zichzelf in elkaar.

 
1969
Gates en een aantal medetechneuten van Lakeside (verenigd in de Lakeside Programmers Group) kopen computertijd op achtereenvolgende systemen. Door het kraken van die computers weten zij de hun toegewezen tijd gratis uit te breiden.
 
1970
18 november
Gates en kornuiten krijgen de opdracht een salarissysteem in Cobol te schrijven voor Information Sciences Incorporated (ISI), het bedrijf dat de jongeren al toestond spelenderwijs te leren op hun PDP-10 DEC-minicomputer. Gates en Allen eisen en krijgen een verdubbeling van de beloning (in te gebruiken computeruren) voor dit karwei.

 
1972
Herfst
Gates en Allen starten hun eerste bedrijfje Traf-o-data, dat een computersysteem (software én hardware, op basis van de nieuwe, revolutionaire Intel 8008-microprocessor) moest ontwikkelen om automatisch het aantal passerende auto's in een bepaalde straat te tellen. Bijna tien jaar later was het product nog niet helemaal af.

 
1975
Omzet: 16.005 dollar
Werknemers: 3 (Allen, Gates en Ric Weiland)
 
1 januari
Het elektronicamagazine Popular Electronics heeft 's werelds eerste foto van de nieuwe, revolutionaire Altair 8800-zelfbouwcomputer van MITS op de voorpagina staan. Allen graait het blad uit de kiosk, spoedt zich naar Gates en schuift hem het artikel onder ogen; dit is de toekomst, roept een opgewonden Allen.
 
1 februari
Gates en Allen ontwikkelen een slanke versie van programmeertaal Basic voor de Altair-computer.
(De Altair wordt beschouwd als 's werelds eerste persoonlijke computer (PC), aangezien het apparaat voor individuen betaalbaar is en bovendien niet een complete kamer in beslag neemt. Deze PC-status is echter omstreden daar de Altair wordt geleverd als een verzameling componenten die de gebruiker eerst zelf in elkaar moest knutselen.)
 
1 maart
Paul Allen treedt als directeur software-ontwikkeling in dienst bij MITS te Albuquerque (Nieuw-Mexico).
 
1 juli
Versie 2.0 van Altair Basic komt uit in twee uitvoeringen; één voor 4 kilobyte geheugen en één voor opgevoerde Altairs met maar liefst 8 kilobyte geheugen.
 
22 juli
MITS neemt een licentie op Gates' en Allens slanke versie van Basic. Hun 'bedrijf' heeft nog geen officiële naam.
 
29 november
Gates gebruikt in een brief aan Allen voor het eerst de naam Micro-soft voor hun samenwerking.

 
1976
Omzet: 22.496 dollar
Werknemers: 7
 
3 februari
Gates publiceert in het blad Computer Notes zijn fameuze 'Open brief aan hobbyisten' waarin hij computergebruikers beschuldigt van het stelen van software (piraterij). Het kopiëren van programmatuur werd - in lijn met de hippiementaliteit - algemeen gezien als delen, niet stelen. Gates' onomwonden bewoordingen doen veel stof en verontwaardiging opwaaien.
 
27 maart
De twintigjarige Gates geeft de openingstoespraak op de welluidende First Annual World Altair Computer Convention in Albuquerque (Nieuw-Mexico), waar ook het hoofdkwartier van MITS was gevestigd.
 
1 juli
MicroSoft verbetert Basic en verkoopt de programmatuur aan klanten en computerfabrikanten als DTC, General Electric, NCR en Citibank.
 
1 november
Allen neemt ontslag bij MITS om fulltime voor Micro-Soft te werken, dat zijn Basic-versie inmiddels in licentie verkoopt aan diverse andere bedrijven. De sfeer bij MITS was inmiddels onder het vriespunt gedaald vanwege de Basic-verkoop aan MITS-concurrenten enerzijds en de starre houding van MITS-oprichter Ed Roberts betreffende de zakelijke relatie met MicroSoft anderzijds.
 
26 november
De merknaam Microsoft is geregistreerd bij de staat Nieuw-Mexico.

 
1977
Omzet: 381.715 dollar
Werknemers: 9
 
3 februari
Gates en Allen stellen hun samenwerking officieel op.
 
1 juli
Microsoft levert Fortran-80, zijn tweede programmeertaalproduct. Ondertussen ligt het bedrijfje juridisch al enige tijd overhoop met MITS aangaande het recht van Microsoft om Basic aan andere bedrijven te verkopen.
 
18 november
De band met MITS wordt verbroken. Microsoft weigert zich nog langer te onderwerpen aan de voorwaarden voor exclusiviteit die de Altair-leverancier eist betreffende de licentieverlening voor Basic.

 
1978
Omzet: 1.355.655 dollar
Werknemers: 13
 
11 april
De softwareleverancier kondigt onder de naam Cobol-80 zijn derde programmeertaal aan, een uitvoering van Cobol voor de 8080-processor van Intel.
 
1 november
De internationale expansie begint met een vertegenwoordiger in Japan. Ascii Microsoft bestaat uit directeur Kazuhiko Nishi, oprichter en uitgever van computerblad Ascii Magazine.
 
31 december
Microsofts jaaromzet doorbreekt de grens van een miljoen dollar.

 
1979
Omzet: 2.390.145 dollar
Werknemers: 28
 
1 januari
Microsoft verhuist zijn kantoor van Albuquerque naar Bellevue (Washington).
 
4 april
Microsofts Basic voor Intels 8080-chip wint als eerste microprocessorproduct de ICP Million Dollar Award. Die prijs is traditioneel voorbehouden aan software voor mainframeproducten. De PC-industrie krijgt vorm.
 
18 juni
Microsoft kondigt Basic 8086 aan voor Intels eerste 16-bit processor (de 8086).
 
29 november
Microsoft betreedt de Europese markt met de aanwinst van vertegenwoordiger Vector Microsoft in België. Relaties met Europese bedrijven, waaronder ICL en Philips, zijn al gevestigd.

 
1980
Omzet: 7.520.720 dollar
Werknemers: 40
 
2 april
Het hardwareproduct Z-80 Softcard wordt aangekondigd. Deze insteekkaart voor de Apple II-computer bevat de 8080-processor en stelt de machine in staat de duizenden programma's voor de 8080/Z-80-computer te draaien.
 
11 juni
Steve Ballmer, oud studiegenoot van Gates, wordt geronseld voor het zakelijk leiden van Microsoft. Het bedrijf ontbeerde een bedrijfseconomische aanpak; niemand wist waar de inkomsten en uitgaven nou eigenlijk uit bestonden.
 
25 augustus
De eerste stap op het gebied van besturingssystemen wordt aangekondigd. Microsoft ontwikkelt Unix-variant Xenix dat moet draaien op meerdere hardware-platformen.

 
1981
Omzet: 16.000.000 dollar
Werknemers: 128
 
25 juni
Microsoft reorganiseert zich tot een privé-onderneming. Gates wordt president en voorzitter van de directieraad, terwijl Allen de rol van uitvoerend vice-president op zich neemt.
 
21 augustus
IBM lanceert zijn Personal Computer (wat uiteindelijk de standaard wordt voor PC's). Deze machine gebruikt de nog wat instabiele versie 1.0 van Microsofts 16-bit Disk Operating System (aanvankelijk PC-Dos genaamd, later MS-Dos).

 
1982
Omzet: 24.486.000 dollar
Werknemers: 220
 
16 juli
Het Microsoft Local Area Network (MILAN) is operationeel. Dit netwerk (in het net-begonnen PC-tijdperk, ver voor de opkomst van PC-netwerken) verbindt de ontwikkelsystemen van het softwarebedrijf (te weten een DEC 2060, twee DEC PDPD-11/70-minicomputers, een VAX 11/250 en diverse MC68000-computers die draaien op Xenix).
De aanwezigheid in Europa wordt versterkt middels de oprichting van een heuse landsafdeling (dochteronderneming) in Groot-Brittannië.

 
1983
Omzet: 50.065.000 dollar
Werknemers: 476
 
18 februari
Paul Allen, hersteld van zijn lange strijd tegen kanker, legt zijn functie als uitvoerend vice-president neer, maar blijft nog wel aan als lid van de directieraad.
 
9 maart
De tweede, verbeterde versie van MS-Dos verschijnt.
 
2 mei
De nogal bonkige (onhandige) Microsoft-muis doet zijn intrede (in een tijdperk waarin een grafische gebruikersinterface voor programma's - laat staan voor besturingssystemen - nog nauwelijks is erkend). Het apparaat is niet alleen voor IBM-computers te gebruiken, maar voor alle systemen (dat zijn er echter nog niet zo veel) die draaien op MS-Dos.
 
29 september
De tekstverwerker Word is geboren, deze eerste versie draait op MS-Dos.
 
10 november
De grafische schil Windows voor MS-Dos wordt (voor het eerst) aangekondigd. Het zal nog enkele jaren duren voordat alle beloofde functies van dit product er daadwerkelijk zijn.
 
De Europese expansie gaat voort met nieuwe landsvestigingen in Frankrijk en Duitsland.

 
1984
Omzet: 97.479.000 dollar
Werknemers: 608
 
24 januari
Apple lanceert de Macintosh.computer, die is voorzien van een grafische gebruikersinterface voor het besturingssysteem. Microsoft draagt zijn programmeertaal Basic bij alsook het programma Multiplan. Meer applicaties, waaronder Word, worden alvast aangekondigd.
 
29 maart
Microsoft zet een nieuwe afdeling op voor hardware die onder meer randapparatuur moet ontwikkelen. Deze producten dienen complementair te zijn aan de software van het bedrijf in Washington.
 
14 augustus
IBM omarmt Xenix en MS-Dos voor zijn volgende-generatie PC, de AT (Advanced Technology) die draait op een 80286-processor van Intel.

 
1985
Omzet: 140.417.000 dollar
Werknemers: 910
 
26 februari
Microsoft verhuist zijn hoofdkantoor naar Redmond, waar de eerste vier gebouwen van de campus (bedrijfsterrein) inmiddels zijn opgeleverd.
 
20 november
De eerste versie van Windows wordt geleverd aan winkels. Ondertussen werkt Microsoft al enkele maanden aan het grafische besturingssysteem OS/2 voor IBM. Windows, zo verzekert Gates de afgevaardigden van IBM, is slechts bedoeld voor de onderkant van de PC-markt (hobby-machientjes) en geniet geen hoge prioriteit binnen Microsoft.

 
1986
Omzet: 197.514.000 dollar
Werknemers: 1153
 
26 februari
Het nieuwe bedrijfsterrein in Redmond is eindelijk gereed, Microsoft verhuist naar deze Corporate Campus die maar liefst vier gebouwen heeft.
 
13 maart
De beursgang van het privé-bedrijf is een feit. Op de eerste dag stijgt de koers van startprijs 21 dollar naar 28 dollar. Dit brengt 61 miljoen dollar in het laatje.
 
29 augustus
Microsoft brengt Windows versie 1.03 voor 286-computers uit.
 
31 december
Het werknemersaantal ligt nu op 1442 mensen, waarvan 280 buiten de Verenigde Staten werkzaam zijn.
De Nederlandse vestiging komt tot stand en bestrijkt de gehele Benelux.

 
1987
Omzet: 345.890.000 dollar
Werknemers: 1816
 
2 april
Het volgende-generatie PC-besturingssysteem van IBM, gemaakt door Microsoft, wordt aangekondigd. OS/2 is ontworpen om de gigantische rekenkrachten van (80)286- en (80)386-processoren te kunnen benutten. De software is voorzien van een grafische schil en moet in het vierde kwartaal van 1987 uitkomen.
 
2 april (eveneens!)
De tweede versie van Windows wordt aangekondigd. Deze systeemsoftware kan gebruik maken van meer geheugen en rekenkracht (en heeft dat ook nodig!). Innovatie is de mogelijkheid van overlappende programmavensters (in plaats van naast elkaar geplaatste vensters).
 
6 oktober
De eerste 'volbloed' Windows-applicatie, Excel for Windows, wordt aangekondigd. Dit programma komt 'binnenkort' uit en draait dan op Windows 2.0 en het krachtigere Windows/386. Een versie voor het officieel belangrijkere OS/2 moet kort daarna volgen.

 

 
1989
Omzet: 804.530.000 dollar
Werknemers: 4037
 
1 augustus
Macintosh-gebruikers krijgen de belofte dat het Microsoft Office-pakket op cd-rom (een nieuw soort informatiedrager) uitkomt.
 
13 november
IBM en Microsoft breiden hun relatie uit; de twee zullen samen een brede reeks systeemsoftware, waaronder verbeteringen aan MS-Dos en OS/2, voor de jaren negentig ontwikkelen en leveren. Die toekomstige programmatuur zal gebruik maken van de forse rekenkracht van Intels 386- en 486-processoren.
Het softwarebedrijf zet een Europees hoofdkwartier op in Frankrijk (Parijs).

 
1990
Omzet: 1,19 miljard dollar
Werknemers: 5635
 
22 mei
De lancering van Windows 3.0 is een feit. Microsoft mikt met deze versie openlijk op bedrijfsgebruikers; de kloof met IBM begint een onoverbrugbare breedte aan te nemen.
 
25 juli
De softwareleverancier doorbreekt als eerste PC-bedrijf de omzetgrens van 1 miljard dollar.

 
1991
Omzet: 1,85 miljard dollar
Werknemers: 8.226
 
9 januari
De derde versie van spreadsheet-programma Excel komt tegelijkertijd uit voor Microsofts eigen Windows 3.0, het Mac OS van Apple en OS/2 Presentation Manager van IBM.
 
20 mei
Het ontwikkelprogramma Visual Basic voor Windows wordt aangekondigd op de Windows World-conferentie in Atlanta.
 
11 juli
De vijfde versie van MS-Dos - door velen gezien als de ware opvolger van het lang gebruikte 3.3 - komt op de markt.

 
1992
Omzet: 2,78 miljard dollar
Werknemers: 11.542
 
1 maart
Windows wordt aangeprezen in een Amerikaanse tv-campagne voor het brede publiek. Rasverkoper Steve Ballmer van Microsoft is te bewonderen in een schreeuwend-felle ruitjesjas die echter nog lang niet zo luidruchtig is als de stem waarmee hij het product aanprijst.
 
6 april
De vermaarde en langverwachte 3.1-uitvoering van Windows ziet het licht. De systeemsoftware biedt volgens de leverancier zelf meer dan duizend verbeteringen. Een deel daarvan bestaat echter uit lapmiddelen voor fouten in de voorgaande versie.
 
27 oktober
Windows for Workgroups 3.1 is beschikbaar. Deze uitvoering bevat geïntegreerde mogelijkheden voor computers in netwerken.
 
11 november
De eerste bèta-versie van het zwaardere Windows NT (New Technology) wordt geleverd aan bedrijven en softwareontwikkelaars.
 
16 november
De Access-databank voor Windows is verkrijgbaar.

 
1993
Omzet: 3,79 miljard dollar
Werknemers: 14.430
 
1 januari
Word bestaat tien jaar en is inmiddels (versie 2.0) verkrijgbaar in 22 talen en heeft tien miljoen gebruikers (Dataquest). De eerste versie kwam in 1983 uit voor MS-Dos en vervolgens in 1984 voor de Macintosh. Windows kreeg in 1989 een eigen Word-uitvoering.
 
30 maart
Versie 6.0 van MS-Dos is klaar. Belangrijkste nieuwe snufje is de ingebouwde compressie Doublespace, die nog voor veel applicatieproblemen zal zorgen.
 
14 april
Wereldwijd is Windows in gebruik bij 25 miljoen mensen.
 
24 mei
Windows NT wordt na veel vertraging gelanceerd op de Windows World-beurs in Atlanta.
 
1 juni
Apple verliest de rechtszaak tegen Microsoft over de diefstal van de grafische gebruikers-interface. De Macintosh-fabrikant had dit idee op zijn beurt ook 'geleend' en wel van het fameuze onderzoekscentrum Parc van Xerox.
 
8 november
Windows for Workgroups wordt opgelapt middels versie 3.11, die nog altijd veel in gebruik is.

 
1994
Omzet: 4,71 miljard dollar
Werknemers: 15.017
 
11 maart
Gates bezoekt Nijenrode University.
 
3 juni
De laatste, losstaande versie van MS-Dos (6.22) komt uit. (Het komende, lang uitgestelde Windows 95 zal voorzien zijn van MS-Dos 7.0.)
 
8 september
Microsoft deelt mee dat de volgende versie van zijn besturingssysteem, codenaam Chicago, volledig 32-bit zal zijn en Windows 95 gaat heten. Dit laatste om het makkelijker te maken voor gebruikers om te weten wat de meest recente versie is. (Overigens zal na de lancering blijken dat Windows 95 nog altijd het 16-bit MS-Dos in zich draagt.)
Microsoft treft een schikking, door sommigen overeenkomst genoemd, met het Amerikaanse ministerie van Justitie betreffende de strenge voorwaarden die de softwarefirma stelt aan PC-fabrikanten die licenties willen voor het leveren van Windows.

 
1995
Omzet: 6,08 miljard dollar
Werknemers: 17.801
 
7 januari
Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas kondigt het bedrijf Bob aan, intelligentie agent-software die gebruikers een sociale interface moet bieden voor het bedienen van computers.
 
Februari
De Amerikaanse districtsrechter Stanley Sporkin wijst de in 1994 bereikte antitrust-schikking tussen Microsoft en het ministerie van Justitie af.
 
16 juni
Het Amerikaanse Hoger Gerechtshof wijst het hoger beroep van Microsoft toe; het in februari gevelde oordeel van districtsrechter Sporkin vervalt. De in 1994 bereikte antitrustschikking tussen de softwareleverancier en het ministerie van Justitie blijft valide.
 
Augustus
Het Microsoft Network (MSN) wordt met veel fanfare gelanceerd. Deze gesloten online-dienst moet gebruikers (met name van het aanstaande Windows 95) met elkaar verbinden. Internet kan misschien ook een rol spelen, denkt Gates.
 
24 augustus
Windows 95 komt toch nog in 1995 uit. Het besturingssysteem is voorzien van enkele applicaties waaronder de client-software voor het MSN alsook de rudimentaire webbrowser Internet Explorer.
 
17 oktober
De verkoop van Windows 95 heeft volgens schattingen van Microsoft het aantal van 7 miljoen exemplaren bereikt.
 
20 november
Het Microsoft Network (MSN), de betaalde online-dienst van het softwarebedrijf, heeft 525.000 gebruikers weten te werven. MSN biedt naast de eigen informatie- en communicatiediensten ook toegang tot het door Microsoft onderschatte Internet.
 
20 november (ook)
Gates' eerste boek 'The Road Ahead' (officieel door hem geschreven, in de praktijk door hem goedgekeurd) komt uit. Hierin wil de topman een blik op de toekomst werpen, wat hem niet helemaal lukt. Later verschijnt een tweede editie waarin de paar alinea's over Internet, alsmede de toekomstige rol van het medium, fors zijn uitgebreid.
 
27 november
De bijgespijkerde versie 2.0 van de Internet Explorer verschijnt. De webbrowser is als applicatiepakket te koop, samen met wat spelletjes en enkele hulpmiddelen voor PC-onderhoud.
 
7 december
Gates erkent het belang van Internet en gooit zijn bedrijfsstrategie radicaal om. De toekomst bestaat niet meer alleen uit bedrijfseigen online-diensten, maar omvat ook het publieke, anarchistische wereldwijde netwerk. Microsoft demonstreert vroege versies van een twintigtal producten en technologieën.
 
14 december
Microsoft zet samen met de Amerikaanse TV-zender NBC een 50/50-samenwerking op om twee nieuwe bedrijven te scheppen; een 24-uurs nieuws- en informatiezender en een online-nieuwsdienst die valt onder het voortstrompelende MSN.

 
1996
Omzet: 9,05 miljard dollar
Werknemers: 20.561
 
16 januari
Microsoft koopt Vermeer Technologies, leverancier van de gebruiksvriendelijke web-editor Frontpage.
 
15 februari
De online-activiteiten van Microsoft worden herzien en fors uitgebreid. Dit zal nog meerdere malen gebeuren, met name voor het stokpaardje MSN.
 
20 februari
De platformen-groep krijgt instructies de verschillende uitvoeringen van Windows meer op elkaar af te stemmen en zich ook meer te concentreren op complementaire producten en technologieën voor het Internet. Dit luidt het begin in van de omstreden integratie van onder meer de webbrowser Internet Explorer in besturingssysteem Windows.
 
5 juni
De samenwerking met NBC presenteert de eerste vrucht; MSNBC, een tv-zender die 24 uur per dag nieuws, discussie en informatie uitzendt.
 
24 juni
Microsoft lanceert het online-blad Slate over politiek, cultuur en overheid.
 
31 juli
CD-fabrieken krijgen eindelijk versie 4.0 van het zware besturingssysteem Windows NT toegestuurd.

 
1997
Omzet: 11,94 miljard dollar
Werknemers: 22.232
 
16 januari
De 97-versie van applicatiepakket Office wordt aangekondigd en is verkrijgbaar.
 
6 april
Het bedrijf van Bill Gates telt 425.000 dollar (in aandelen en contanten) neer voor WebTV Networks, leverancier van opzetkastjes die consumenten toegang tot het Internet geven via de televisie. (Deze eenvoudige kant-en-klare manier van web-toegang moet nu, anno 2000, nog altijd de verwachte grote groei doormaken.)
 
9 juni
De eerste van een reeks investeringen in breedbandnetwerken is een feit; Microsoft stopt 1 miljard dollar in Comcast, de op drie na grootste aanbieder van kabeltelevisie in de Verenigde Staten.
 
6 augustus
Microsoft lijmt de gebroken relatie met het noodlijdende Apple. Gates sluit een overeenkomst met de teruggekeerde medeoprichter Steve Jobs; Microsoft investeert 150 miljoen dollar in Apple en belooft applicaties voor het Mac-platform.
 
13 oktober
Versie 4.0 van de Internet Explorer komt uit, hiermee neemt Microsoft een voorsprong op de concurrerende (en marktoverheersende) webbrowser Navigator van Netscape.
 
21 oktober
Het Amerikaanse ministerie van Justitie dient een aanklacht in tegen Microsoft. Het bedrijf zou de in 1994 getroffen schikking schenden middels zijn licentievoorwaarden voor computerfabrikanten. Daarnaast is de koppeling tussen Windows en Explorer een doorn in het antitrust oog van Justitie.
 
25 november
Microsoft is volgens onderzoek van marktbureau Pollsters, Hart and Teeter het meest bewonderde bedrijf van de Verenigde Staten. Maar liefst 25 procent van de ondervraagde burgers noemt Microsoft als meest gerespecteerde en bewonderde bedrijf. IBM en General Motors delen met 16 procent elk de tweede plaats, terwijl AT&T en Wallmart de derde plaats bekleden met 15 procent elk.
 
1998
Omzet: 15,26 miljard dollar
Werknemers: 27.055
 
5 februari
Microsoft herziet de indeling van zijn divisies om meer aandacht aan Windows te besteden. De nieuwe, officiële bedrijfsdoelen zijn het leveren van eenvoud én schaalbaarheid. Het bedrijf wil doordringen in de lucratieve markt voor zware bedrijfsservers.
 
26 maart
De nieuwste versie van Office (98) komt uit voor het Macintosh-besturingssysteem. PC-gebruikers moeten het nog doen met diverse pakketten lapmiddelen voordat in 1999 hun nieuwe versie (2000) uitkomt.
 
25 juni
De voor 1997 verwachte opvolger van Windows 95 komt eindelijk uit. Windows 98 krijgt echter niet de massale marketingcampagne die de verkoop van de voorganger voortstuwde.
 
21 juli
Bill Gates treedt terug als president van Microsoft en benoemt kameraad Steve Ballmer tot die toppositie. De nieuwe leider moet het bedrijf meer zakelijkheid en flexibiliteit bijbrengen. Gates blijft aan als voorzitter van de directieraad en uitvoerend directeur (ceo).
 
16 oktober
Het antitrust-proces van Justitie tegen Microsoft begint. Het ministerie wordt bijgestaan door twintig Amerikaanse staten die de softwareleverancier ook beschuldigen van monopoliserend zakelijk wangedrag.
 
27 oktober
De voor eind 1998 verwachte nieuwe versie van Windows NT zal niet meer versienummer 5.0 dragen, maar Windows 2000 heten. Critici twijfelen dan ook direct aan de belofte van Microsoft dat dit nieuwe, krachtige besturingssysteem nog in 1999 uitkomt.
 
16 november
De zevende versie van de zware databank SQL Server wordt gelanceerd op de Comdex-beurs in Las Vegas. Microsoft wil deze vernieuwde programmatuur gebruiken in het kader van zijn opmars naar de bovenkant van de computermarkt.

 
1999
Omzet: 19,75 miljard dollar
Werknemers: 31.575
 
18 maart
Bill Gates lanceert de vijfde uitvoering van de webbrowser Internet Explorer. Microsoft laat hiermee de concurrerende Navigator/Communicator-browser van het inmiddels kwakkelende Netscape achter zich.
 
24 maart
Gates' tweede boek, Business at the speed of thought, wordt gepubliceerd. Hierin zet de topman zijn wederom-niet-wereldschokkende visie over de digitale toekomst uiteen, maar dan met de nadruk op zakendoen ondersteund door informatietechnologie.
 
29 maart
Ballmer en Gates kondigen een omvangrijke reorganisatie van het gehele Microsoft aan. De opzet en doelen van alle divisies worden herzien zodat het bedrijf zich voortaan richt op wat de klanten nou echt willen. Dat was voorheen niet zozeer het geval; de focus was gericht op technologie.
 
7 juni
Ballmer lanceert de nieuwe versie van Microsofts pakket kantoorsoftware: Office 2000.
 
5 november
Districtsrechter Thomas Penfield Jackson, die de antitrustzaak van Justitie tegen Microsoft voorzit, haalt hard uit naar Microsoft. Het bedrijf bekleedt volgens de rechter inderdaad een monopoliepositie en heeft die bovendien misbruikt om zo concurrenten te smoren. Dit oordeel wordt vervolgens getoetst aan de wetgeving om te bepalen of er sprake is van overtredingen.
 
15 december
Microsoft stuurt de uiteindelijke nieuwe versie van Windows NT, genummerd 2000, naar de CD-fabrieken. De software zal vanaf 17 februari verkrijgbaar zijn, maar het bedrijf houdt glashard vol de beloofde lanceringsdatum van 1999 te hebben gehaald.

 
2000
13 januari
Gates geeft zichzelf een nieuwe rol binnen zijn bedrijf. De medeoprichter is voortaan naast voorzitter van de directieraad ook 'chief software architect'. In die laatstgenoemde hoedanigheid wijdt hij nagenoeg al zijn tijd aan het bedenken van plannen voor de lange termijn. Ballmer krijgt naast zijn positie als president ook de functie van uitvoerend directeur (ceo) en heeft daarmee de totale dagelijkse leiding in handen. Daarnaast treedt Gates' kameraad op 27 januari ook toe tot de directieraad.
 
Maart
Geruchten over een mogelijk nabije schikking met Justitie laaien voor de zoveelste keer op, ditmaal door een opmerking van Gates na afloop van een interview.
 
14 maart
Microsoft zet samen met consultantsbedrijf Andersen een aparte onderneming op voor Windows 2000-consultancy.
 
 
Jasper Bakker, met dank aan Aurelia van den Berg, Michiel Gosens, Marlou Schröder, Microsoft Benelux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker