'Lichte opleving pc-verkopen'

De wereldwijde pc-verkoop krijgt dit jaar een lichte opleving, voorspelt onderzoeksbureau IDC. Chipproducent Intel voorziet zelfs een sterke groei voor dit jaar.

De pc-verkoop stijgt dit jaar 6,9 procent naar een totaal van 145,6 miljoen geleverde machines. In 2002 lag de groei van de pc-verkoop nog op een magere 1,4 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Voor 2004 is IDC nog optimistischer: het voorziet een stijging van 10,6 procent.
IDC voorspelde eerder nog een groei van 8,3 procent voor dit jaar. Deze bijstelling komt voort uit de voortdurende economische dip, versterkt door onzekerheid vanwege de oorlog in Irak. Hierdoor vallen pc-bestedingen door met name de overheidssector en de onderwijswereld lager uit. De pc-opwaarderingscyclus van het bedrijfsleven, traditioneel drie jaar, zou nu echter tot het uiterste zijn gerekt, in sommige gevallen tot vijf jaar.
Operationeel directeur Paul Otellini van Intel verwacht juist dat de pc-markt in 2003 aanzienlijke groei doormaakt, en wel van meer dan 9 procent. Hij baseert deze verwachting op de groei van nieuwe markten, zoals Rusland, China en India, en de opwaarderingscyclus van bedrijven.
Otellini schat dat een half miljard van de wereldwijd gebruikte pc's op snelheden onder de 700 MHz draait. Daarop zijn veel moderne applicaties en beveiligingsopwaarderingen niet toepasbaar, aldus de directeur. Verder wil Microsoft dit jaar de ondersteuning voor het veelgebruikte Windows 98 staken.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.