Windows Server krijgt voorlopig geen WinFS

Databasebestandssysteem lijkt te grote kluif voor Microsoft

De serveruitvoering van Windows moet nog tot ver na 2006 wachten op het veelgeroemde databasebestandssysteem WinFS. Microsoft heeft zijn planning voor toekomstige serveruitvoeringen vorige maand weer gewijzigd.

De volgende serverversie staat naar verluidt op stapel voor 2007. Het jaar ervoor moet Longhorn verschijnen en voor die tijd krijgt het huidige Windows Server 2003 nog een opfrisser middels Release 2 (R2). Die vernieuwing komt in de tweede helft dit jaar uit samen met R2-uitvoeringen van afgeleiden als Small Business Server en Windows Storage Server.
Senior vice-president Bob Muglia zei vorige maand dat de servertegenhanger van Longhorn niet voorzien zal zijn van WinFS. Hetzelfde gold al voor Longhorn zelf. WinFS komt op z'n vroegst in de tweede uitvoering, Release 2 (R2), van de volgende generatie desktopuitvoering, vertelt Muglia. Deze R2 staat gepland voor 2008. De volgende Windows-serverversie krijgt het metadatasysteem ook pas met zijn R2, die naar verluidt pas in 2009 komt. Microsoft heeft nog geen officiële planning onthuld voor de volgende generatie van zijn Windows-uitvoeringen.
Ná Longhorn-server - die aanvankelijk niet was gepland - komt de volgende versie met de codenaam Blackcomb. Analisten schatten dat die pas in 2011 uitkomt. Longhorn-server krijgt wel enkele nieuwe snufjes (Network Access Protection en een verbeterde Terminal Server, codenaam Bear Paw) die eerst voor R2 van Windows Server 2003 waren gepland en in oktober jongstleden zijn uitgesteld.

Loskoppelen

Eind augustus vorig jaar bekende Microsoft al dat het Longhorn loskoppelt van het veelgeroemde WinFS. Dat metadata-bestandssysteem komt namelijk als dienst bovenop bestandssysteem NTFS en niet als geheel nieuwe basis onder het besturingssysteem. Topman Bill Gates liet toen weten dat een bèta-uitvoering van WinFS verschijnt rond de tijd dat Longhorn zelf op de markt komt. Daarnaast zal het ook uitkomen voor het huidige Windows XP en Windows Server 2003.
In april deed Microsoft al een eerste stap terug. Het meldde toen dat WinFS in een bescheidener opzet zou opduiken in Longhorn. De volledige functionaliteit, met netwerkondersteuning, moest wachten op een nieuwe Windows-serverversie. Die 'Longhorn-server' vormt de tegenhanger en zou de metadata-functionaliteit complementeren. Dit blijkt nu dus ook opgeschort te zijn.

SP1 voor Server 2003

Ondertussen staat de huidige serverversie binnenkort een flinke opwaardering te wachten met het eerste pakket patches (Service Pack 1). SP1 bevat naast oplossingen voor openstaande gaten ook enkele verbeteringen. Dit omvat niet alleen de striktere firewall, reeds bekend van SP2 voor Windows XP, die bij de serveruitvoering echter standaard uitgeschakeld is. Onder de nieuwe functionaliteit bevindt zich ook een wizard voor de beveiligingsconfiguratie, die samenhangt met de gekozen serverrol (functie).
Daarnaast is er een opwaarderingsmogelijkheid voor direct na de installatie, 'post-setup security updates' (pssu), die de server afschermt terwijl de nieuwste patches worden binnengehaald. Dit moet voorkomen dat een zojuist geïnstalleerde machine al kwetsbaar is voordat het nieuwe patches kan binnenhalen. Verder kunnen Windows-servers door SP1 voortaan patches installeren en in gebruik nemen terwijl het systeem blijft draaien ('hot patching'). Uitzonderingen zijn opwaarderingen voor de Windows-kern ('kernel'); daarvoor is nog wel een reboot nodig.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.