Niet blindstaren op systeemeisen Vista

Dit artikel delen:

Hoe realistisch zijn de systeemeisen van Vista? Is het aan te raden om een bestaande pc te upgraden of is dat vragen om problemen?

Microsoft stelt dat een pc minimaal over een 'moderne' 800 MHz-processor moet beschikken en 512 MB werkgeheugen om te kunnen upgraden naar Vista. Het is echter zeer de vraag of een dergelijk gedateerd systeem wel het upgraden waard is. Volgens Brian Gammage van Gartner is het sowieso niet aan te raden om pc's van voor 2006 te upgraden naar Vista. "Upgrade geen machines die 50 procent van hun bruikbare levensduur er op hebben zitten", stelde Gammage als richtlijn op ITxpo in Cannes.

De kosten voor het upgraden van oude systemen zullen hoger uitvallen dan wanneer deze na afschrijving vervangen worden door nieuwe Vista-machines, aldus Gammage. Hij verwacht zelfs dat 80 procent van de systemen voor 2007 niet geüpgraded zullen worden naar Vista. Gartner heeft eerder het advies uitgesproken om 18 maanden als termijn voor de migratie te hanteren. Tegen die tijd zijn ook alle huidige hagelnieuwe pc's alweer verouderd (men gaat uit van een afschrijvingstermijn van drie jaar voor notebooks en vier jaar voor desktops).

Geheugen en grafische kaart

Verder vind de Gartner-analist dat bedrijven zich niet blind moeten staren op de 'Vista Capable'-specificaties, maar af moeten gaan op 'Vista Premium Ready'. Vooral het geheugen en de grafische kaart zijn daarvoor een bepalende factor. Gartner adviseert minimaal 1 GB geheugen en 1,5 GB voor machines die gebruik maken van virtualisatie. Wie 'future-proof' wil zijn kan het beste denken aan 2 GB geheugen.

Voor veel bestaande zakelijke machines vormt de grafische kaart een bottleneck voor het upgradeproces. Veel zakelijke pc's (notebooks en desktops) gebruiken een geïntegreerde grafische kaart, zoals Intels 915-chip, die niet geschikt is voor Aero (de grafische 3D omgeving van Vista). Hiervoor is een Direct X 9 GPU met minimaal 128 MB RAM vereist, die eveneens hardwarematig Pixel Shader 2.0 ondersteunt en over WDDM drivers beschikt.

Aero-interface

Aero is voor bepaalde beroepsgroepen, zoals contentproducenten, grafische professionals en engineers, een pluspunt omdat dit de efficiency ten goede kan komen (bijvoorbeeld vanwege realtime miniatuurweergaven). Voor de meeste zakelijke werkzaamheden wordt de grafische schil niet noodzakelijk geacht. Het bijprikken van wat extra geheugen is dan voldoende om Vista te kunnen draaien.

Hogere investering

Door de hogere hardware-eisen, zoals het geheugen en de grafische kaart, is het de verwachting dat Vista-pc's ongeveer 20 procent meer zullen kosten dan machines met Windows XP. Dat stelt althans marktonderzoeker iSuppli. Het verschil zit hem in meer geheugen (2 GB), een betere grafische chip en een iets hogere verkoopprijs van het besturingssysteem.

'Upgraden kan prima'

Jan-Willem ten Hove, ict-manager bij zorgorganisatie Vanboeijen, is minder pessimistisch dan Gartner. Vanboeijen is al in het voorjaar van 2006 van start gegaan met de implementatie van Windows Vista (via het Technical Adoption Program - TAP) in een productieomgeving met 600 pc's. "Het upgraden was geen probleem", zegt Ten Hove.

"We hadden redelijk courante systemen in gebruik, met minimaal een 2 GHz processor en 512 of 1 GB geheugen. Met 512 MB functioneerden de systemen prima, zij het wel minder vlot dan met 1 GB." Het bedrijf is bezig om alle bestaande machines te voorzien van 1 GB aan werkgeheugen en ziet dat ook voor nieuwe pc's als een goed uitgangspunt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-21T15:41:00.000Z Jeroen Horlings
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.