Topicpagina, Computable 37 2008

Nieuw besturingssysteem, oude tijden herleven

Dit artikel delen:

Op het opiniedeel van het Topic Beheer is een bijdrage terug te vinden over de invoer van nieuwe besturingssystemen op de beheerafdeling. Betekent dit dat net als vroeger weer verschillende beheerders voor de verschillende systemen nodig zijn, met een negatief gevolg voor de tco, of dat dit is te voorkomen door bijvoorbeeld de inzet van software? Onze experts aan het woord.

In het verleden draaiden er in een organisatie vaak verschillende besturingssystemen die door verschillende beheerders beheerd werden. Expert Jeroen Bijdevier, technical consultant bij BrainForce, weet er alles van "Er is een tijd geweest dat Microsoft werd ingezet voor de applicatieservers en Novell Netware er was voor domain-functionaliteit. Windows was wel goed doorgevoerd op de werkplek in verschillende varianten. De koppeling van de client naar de server werd verzorgd door Novell Netware client. Beheertools waren nog sterk in ontwikkeling of werden zelfs gratis meegeleverd als starter kit. Het waren losse point solutions die geen gemeenschappelijk framework deelden en zeker niet gemakkelijk te koppelen waren. Twee gescheiden werelden, het vertrouwen in elkaars besturingssysteem was niet erg hoog. Inmiddels zijn beheertools doorontwikkeld tot complexe management solutions die integreren en de hele ict-cyclus kunnen bedienen. Maar wat gebeurt er met de cultuur binnen de beheersafdeling waneer er verschillende besturingsystemen worden ingevoerd? In vroegere tijden, wanneer Novell en Microsoft samen werd beheerd, waren er meer beheerders nodig. Dit is natuurlijk nadelig voor de total cost of ownership (tco), maar is dit op te vangen door software of gaan oude tijden herleven?

Gert-Jo van der Heijden
Ict-servicemanager
Yacht

"Het inzetten van beheertools die zijn uitgegroeid tot management solutions, moet in mijn ogen juist een bijdrage gaan leveren aan de return on investment (roi). Deze tools moeten inzicht geven in de performance van de systemen. Op het moment dat er een verstoring optreedt, levert deze juist een versnelling van de oplossing, middels alerting, route cause analysis en auto recovery. Het doel is dat er minder mensen nodig zijn voor specifieke problemen. Voor de cultuur zal dit betekenen dat je meer specialisten nodig hebt en minder generalisten. Een van de kenmerken voor een specialist is dat hij passie moet hebben voor zijn specialisme en dat moet je niet willen veranderen. Je moet wel een gezamenlijk belang creëren, waardoor er respect en wederzijds begrip voor elkaar ontstaat. Voor andere functies geldt immers hetzelfde. De gevolgen voor de cultuur komen overeen met die van een boekhouder (cost-driven) en een accountmanager (target-driven)."

Paul Leenards
Senior business consultant
Getronics Pinkroccade

"Met de opkomst van de geïntegreerde managementtools zullen veel beheerwerkzaamheden verder worden gestandaardiseerd en geautomatiseerd. Dit zal moeten leiden tot een verdere professionalisering van de ict-organisatie. Hierbij zullen veel beheerwerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden door medewerkers die niet veel verstand hebben van het onderliggende besturingssysteem. Dat is ook niet nodig om werkinstructies te kunnen uitvoeren. Wel is dat veel goedkoper. In die zin wordt beheer dus productiewerk. Voor de specialist is er plek om de werkzaamheden te beschrijven, maar hij zal veel verder weg komen te staan van het dagelijks werk. Zijn werk zal meer planmatig en beschrijvend worden. Wellicht dat veel ict-organisaties dan ook besluiten om deze specialisten alleen in te huren als dat nodig is (op projectbasis). Er zijn dus minder specialisten nodig dan generalisten. Het is immers niet meer nodig om diepe kennis van een besturingssysteem te hebben om de veel voorkomende werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het maakt niet zoveel uit welk besturingssysteem er gebruikt wordt."

Dave van Herpen
Management consultant
Sogeti Nederland

"Integrale beheertooling kan als katalysator werken voor de broodnodige ketenbenadering om complete diensten met de juiste kwaliteit aan te bieden vanuit ict. Dit kan echter alleen écht gaan werken als de beheerders die ‘achter de knoppen zitten' de ketengedachte van deze managementsystemen bovenal een goed idee vinden. Daarvoor zullen ‘concessies' gedaan moeten worden, maar kunnen vooral kansen worden benut. Beheerders zullen zich flexibel en resultaatgericht moeten opstellen, maar krijgen daarmee ook een breder perspectief, kennis van meerdere disciplines (en platformen) en daardoor meer loopbaanmogelijkheden. Of we daarmee kunnen spreken van generalisten, vraag ik me af. Ik spreek liever van servicegerichte specialisten. Daarbij kan het specialisme zitten in het platform, de interfacing, het netwerk, de applicaties of wellicht het beheerproces. Zolang dus het vakmanschap maar gecombineerd wordt met de juiste houding. Is dit door software op te lossen? Slechts voor een klein deel. Gaan oude tijden herleven? Ik hoor wel eens ‘vroeger was alles beter', dus waarom niet...?"

Melle Lelieveld
Manager service management
Winvision

"Vroeger was alles beter, omdat het minder complex was. Zeker de ontwikkelingplannen van leveranciers van beheertooling geven aan dat beheertools generiek ingezet kunnen worden. Dit betekent dat er minder specialisatiekennis nodig is van de platformen en applicaties. Als we bijvoorbeeld kijken naar de System Center-suite van Microsoft dan zie je dat deze in eerste instantie gericht is op de Microsoft-omgevingen, maar er nu ook al solution-packs zijn om ook andere platformen en niet-Microsoft-applicaties (zoals Oracle) te beheren. Als we kijken naar de beheertools zelf dan ben ik van mening dat er daar er wél meer en meer specialisten voor nodig zijn. Er kan veel meer gemonitord en beheerd worden met tooling, maar daar is wel kennis voor nodig."

Ton van der Berg
Business consultant
Kender Thijssen

"In de tijd dat Windows/Dos (Microsoft) en Netware (Novell) de ‘leidende' besturingssystemen op en om de werkplek waren, had je systemen die toen al volwassen waren. Deze zijn er nog steeds, zij het gemoderniseerd en voor elk is specifieke kennis nodig. Tot op heden zijn er geen geïntegreerde beheerfuncties. De beheertools van nu zijn nog steeds toevoegingen, die je soms duur moet kopen en vaak alleen maar monitoring leveren. Wil je multi-platform kunnen beheren, dan heb je een prijzig framework nodig, zoals HP Openview, CA Unicenter of IBM Tivoli. De beheerder is daarmee in staat tegen grote inspanningen een deel van zijn werk te automatiseren. Wanneer de fabrikant een beheermodule met gestandaardiseerde interface zou leveren en daarmee impliciet toegeeft dat een component beheerd moet worden, zou het veel eenvoudiger worden geautomatiseerd beheer in te richten, ook voor verschillende platformen als Windows, Novell en Unix. Dat zou pas echt nieuws zijn."

Experts gezocht

Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende gebieden:
Open Source: opensource@computable.nl
Telecom: telecom@computable.nl
Netwerken: netwerken@computable.nl
Loopbaan: loopbaan@computable.nl
Ben jij expert op één van bovengenoemde vier vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-12T10:03:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.