Softwaremarkt wordt volwassen

Groei past zich aan economische situatie aan

De groei van de softwaremarkt hangt in de toekomst meer samen met economische groei dan tot nu toe het geval is geweest. Deze markt zal groeien van 173 miljard dollar in 2004 tot 208 miljard in 2009. Dat voorspelt het Britse onderzoeksbureau Ovum.

Marktontwikkelingen in Europa
2005
Economische onzekerheid bestaat nog steeds
Open source is een belangrijke kwestie in de publieke sector
SAP's dominantie is hier groter dan in andere regio's (door de voorspellingsperiode)
Toetreding van tien nieuwe EU-landen (2004) verhoogt het omzetpotentieel in Oost-Europa.
 
2006-2008
Interesse in 'web service enabled' applicaties begint te groeien
De vraag naar analytische applicaties stijgt
Hernieuwde interesse in strategische, nieuwe it-initiatieven
Het uitbrengen van Longhorn zwengelt de vernieuwing van desktops aan
 
2009 en verder
Groei kruipt boven BBP-groei, gedreven door omzetverhogende initiatieven waarbij crm, supply-chain management en andere projecten betrokken zijn
Inzet van 'web service enabled' applicaties is gemeengoed
Vooroplopende organisaties bekijken mogelijkheden voor flexibele enterprise-initiatieven
 
(bron: Ovum forecast: global software markets 2004-2009)
De groei zal het best te zien zijn in de informatiemanagementsector. De applicatiesector zal daarentegen de minste groei tegemoetzien. Onderzoeker David Bradshaw zegt dat er geen weg terug is naar de 'roaring' jaren negentig. 'Er zijn geen nieuwe grote zaken die een dergelijke groei kunnen stuwen. Ontwikkelde landen kunnen niet meer aan it uitgeven dan ze op dit moment al doen', aldus de Ovum-onderzoeker in zijn rapport 'Ovum forecasts: global software markets 2004-2009'. Hij noemt een aantal redenen waarom de enorme groei die we kennen uit het verleden zich niet in de toekomst zal herhalen. De voornaamste is de omvang van de software-industrie. Software is op dit moment zo'n grote business dat het niet meer significant boven de onderliggende economieën van landen kan uitgroeien. Het zal alleen nog zo'n hype kennen als de onderliggende economie een zelfde hype kent.

Gorilla

Het aantal 'gorilla's' groeit de komende jaren. Daarmee bedoelt Bradshaw de leveranciers die de markt domineren en daarmee hun regels op kunnen leggen aan andere spelers. Een manier om deze gorilla's van hun stuk te brengen is de markt te laten veranderen door van een licentiestructuur over te gaan naar software als een dienst. Het succes van Salesforce.com laat zien hoe ontwrichtend dit kan zijn voor een gevestigde leverancier. De crm-markt is vooralsnog de enige markt waarin dit succesvol is gedaan, maar Ovum ziet in de toekomst meer markten overgaan op software als dienst. Gevestigde spelers zouden daar nu al rekening mee moeten houden en op in moeten spelen. Daarnaast krijgen zij met nog een andere slag te maken, die om het platform. Deze zal zich niet in een bepaalde categorie in de softwaremarkt voordoen, maar te zien zijn in alle segmenten. Bradshaw ziet Oracle en SAP op een heel breed vlak de aanval inzetten. Daarbij zullen Microsoft en IBM niet achterblijven, zeker als deze twee bedrijven Oracle en SAP terrein zien winnen dat zij graag hadden gehad. Het gevecht om het platform is niet nieuw, maar het idee om webdiensten te gebruiken om applicatiecomponenten deel te laten uitmaken van een versterkt platform, is dat wel. Het 'nieuwe' platform moet op zijn minst uit drie componenten bestaan: een applicatieplatform, middleware en een reeks applicaties die op het platform draaien en de middleware gebruiken om met elkaar en de buitenwereld te communiceren.

Van business intelligence naar 'analytics'

De stap van business intelligence naar 'analytics' is een heel goede geweest, aldus de Ovum-analist. 'Conventionele business intelligentie (bi) is voor een bepaald aantal mensen toegankelijk om informatie te halen uit bedrijfsdata, maar 'analytics' stuwt bi en maakt het mogelijk om iedere actie van een werknemer te rapporteren. Dit heeft de afgelopen tijd een grote invloed gekregen op de manier waarop bedrijven zaken doen.
Tot slot kijkt Bradshaw naar de invloed van open source op de softwaremarkt. Hij concludeert dat open source nog steeds aan het toenemen is en daarmee de markt voor applicatiediensten, applicatieontwikkeling en browsers aardig op zijn grondvesten laat schudden. "Het gaat niet meer alleen om besturingssystemen, hoewel dit nog steeds het belangrijkste deel van de open-sourcebeweging vormt. De sectoren browsers, webservers en applicatieontwikkeling hebben ook flinke veranderingen doorgemaakt."
 
 
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-17T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.