SAP wil gebruikskosten terugbrengen

Functionaliteitenrace maakt plaats voor toegankelijkheidswedren

SAP-topman Claus Heinrich herhaalt het meermaals: de software-industrie is volwassen. Een gevolg daarvan is dat zijn bedrijf nu meer aandacht kan besteden aan het terugdringen van de kosten die gepaard gaan met het gebruik van programmatuur.

Tijdens de gebruikersbijeenkomst van de Vereniging van Nederlandstalige Sap-gebruikers (Vnsg) in Maastricht op 11 en 12 april introduceerde Heinrich de nieuwste versie van R/3, waaraan het bedrijf thans sleutelt, te introduceren. R/3 Enterprise, zoals het pakket gaat heten, heeft uiteraard meer functionaliteit. "Maar dat is niet het belangrijkste", verklaart de topman. "De afgelopen vijf jaar hebben we driftig meegelopen in de functionaliteitenrace. We zitten nu in een volwassen omgeving; de meeste functionaliteiten zitten er inmiddels in. Bij Enterprise is meer aandacht gegeven aan toegankelijkheid, vooral door Amerikaanse eisen die bepalen dat programmatuur ook bruikbaar moet zijn voor gehandicapten. Ook is de software makkelijker toe te passen. Verder hebben we ervoor gezorgd dat de overgang van R/3 naar R/3 Enterprise soepel verloopt. Dat stelt bestaande investeringen bij onze klanten zeker."

Op naar mkb
Léo Apotheker, president Emea bij SAP, belichtte de acquisitie van het Israëlische Topmanage begin maart dit jaar. De overname moet een ingang geven bij kleine en middelgrote organisaties. "In Europa is 40 procent van het mkb dochter van een grotere onderneming. In Frankrijk ligt dat zelfs op 50 procent. Bij veel grote bedrijven hebben we al goede contacten, dus dat biedt een aardige ingang." Topmanage krijgt een andere naam. Apotheker is lovend over de applicaties van het bedrijf. "Het is ongelofelijk klein en makkelijk te hanteren. We hebben nergens anders zo'n toepassing gevonden." Hij erkent dat SAP kampt met het imago dat het alleen voor grote, internationaal opererende organisaties is. "We hebben onderzoek gedaan in Europa. Daaruit blijkt dat 50 procent van het mkb SAP wil hebben als wij een product kunnen bieden. Met Topmanage kunnen we dat."

Het revolutionaire van de nieuwste versie zit volgens hem in de achterliggende filosofie. Deze gaat ervan uit dat de totale kosten van programmatuur voor gebruikers omlaag moeten. Geen overbodige luxe, want gebruikers klagen al jaren dat het zo duur en ingewikkeld is om SAP te implementeren. Dat verandert, belooft Heinrich. "Men hoeft de bedrijfsprocessen niet meer aan te passen aan de software."

Volledig open

De topman benadrukt de openheid van zijn producten, dit in tegenstelling tot de producten van de grootste concurrent. "Oracle is niet alleen een gesloten omgeving. Erger nog: alles moet in een centrale database worden gestopt." In dit licht verduidelijkt Heinrich de opmerkingen van zijn ceo Hasso Plattner, die op de Javaone-conferentie een lans brak voor componenten. "We denken niet dat een bedrijf alleen SAP gebruikt. Als een onderneming al R/3 gebruikt, dan is zeker de helft van alle andere software niet van ons. Dat gegeven is een uitgangspunt voor ons nieuwe beleid: als iemand componenten van derden wil toevoegen, moet dat probleemloos kunnen."
Dit standpunt vindt veel bijval bij de ongeveer 1800 bezoekers. "Het is goed dat SAP opener wordt, want het is tegenwoordig lastig om de data in een andere toepassing te gebruiken. Het lukt uiteindelijk wel, maar het kan eenvoudiger", aldus enkelen. het tijdperk van 'best of breed', waarbij organisaties voor elk afzonderlijk bedrijfsproces de beste toepassing gebruikt, ten einde is
Overigens meent Heinrich dat. "Uit ons onderzoek blijkt dat men het liefst een geïntegreerd softwarepakket heeft. Toch bieden wij met Mysap.com-technologie een soort raamwerk waarop makkelijk componenten van andere leveranciers zijn aan te sluiten."
Tijdens de gebruikersdagen werd bekend dat Mat Lejeune per 1 mei de nieuwe voorzitter is. Hij is in het dagelijks leven corporate information services manager bij Perfetti van Melle in Breda. Hij volgt Johan Hinrichs op, die de afgelopen maanden waarnemend voorzitter was.
In Maastricht zijn diverse samenwerkingen afgekondigd. Op 11 april werd CMG Global Services Partner. De intensieve samenwerking richt zich eerst op Europa, het Midden-Oosten en Afrika. CMG breidt zijn bestand van nu ruim duizend gespecialiseerde SAP-consultants snel uit. Ervaring is er vooral met personeelsbeheer, bedrijfsintelligentie, webportalen, Mysap-technologie en mobiele bedrijfsvoering. Constructive Dimensions werd service partner van SAP Nederland. Het is actief binnen de bouw en heeft op basis van R/3 een bouwmodel ontwikkeld dat aansluit op de behoeften van bouw- en installatiebedrijven. Het ministerie van OC&W heeft een nieuwe werkomgeving in gebruik genomen, gebaseerd op Mysap Business Intelligence en Sap Strategic Enterprise Management. Doel van de applicaties is ondersteuning en optimalisatie van de interne bedrijfsprocesstromen. Information Builders meldde dat Novem voor diens product Webfocus heeft gekozen als rapportagetool vanuit SAP-systemen. "SAP biedt prima rapportages per module, maar geen standaard rapportagemogelijkheden over de modulen heen", aldus Information Builders.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-19T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.