Softwaremarkt blijft gezond

Nederland investeert terwijl VS inkrimpen

De slinkende ict-budgetten die Amerikaanse analisten signaleren lijken voorbij te gaan aan de softwaremarkt in Nederland. Zonder uitzondering geven it-bedrijven aan dat hier de uitgaven aan software onverminderd doorgaan. Sommige firma's verwachten zelfs een forse groei, vooral in backoffice applicaties. Ook elektronisch zakendoen groeit, zij het minder snel dan traditionele applicaties.

Bij zijn bezoek aan Nederland vorige week merkte Bob Beauchamp, ceo van BMC Software, op dat veel Amerikaanse bedrijven nerveus zijn. Waar ict-bedrijven bij elkaar komen is de meestgestelde vraag momenteel of de ander al iets van een terugval merkt. Zo praten ondernemingen elkaar een crisis aan. Een korte rondgang langs softwarebedrijven die actief zijn op de Nederlandse markt leert dat iedereen hier optimistisch gestemd is over de toekomst.
De softwaredivisie van IBM heeft geen last van teruglopende budgetten. Directeur Erik Vos: "In Nederland merken we dat onze klanten bezig zijn met het opbouwen van een infrastructuur voor e-zakendoen. We merken daarvan zelf vooral dat mensen een totaaloplossing willen, in plaats van deeloplossingen. Er bestaan wel negatieve sentimenten over starters, maar bedrijven moeten gewoon doordraaien. Ze kunnen die betalings- en beveiligingsprojecten niet stopzetten."
Oracle heeft vergelijkbare ervaringen. Marketing directeur Theo Rinsema: "Over de hele linie zien wij in Europa eerder een stijgende lijn dan een stabilisering of daling. Een jaar geleden zakte de applicatiemarkt in, en pas vanaf september en oktober zien we weer groei. We verwachten dat dit verder gaat, slinkende budgetten zijn een Amerikaanse aangelegenheid."

Verschuiving

Erp-leveranciers SAP en Baan zien evenmin een terugval in de uitgaven aan software. De aandacht voor elektronisch zakendoen heeft een gunstig effect op erp, omdat de back office eerst in orde moet zijn. Datzelfde geldt voor business intelligence, momenteel een van de veelbelovendste segmenten van de softwaremarkt.
Marketing manager Sophie Renaud van SAS Institute: "De omzet van vorig jaar is verdubbeld. Onze prognose voor het komende jaar is weer een verdubbeling. We zien een sterke groei in de standaard oplossingen. Bovendien vindt op onze markt een verschuiving plaats van operationele applicaties naar toepassingen voor beslissers. De onrust over e-commercie uit zich niet in terughoudendheid bij het kopen van informatiesoftware. Wat in de Verenigde Staten gebeurt heeft sterk te maken met emotie."
René van Koppen, directeur van Eastman Software, verklaart de gunstige markt uit het naijlen van bestellingen op de publiciteit: "Waar een aantal jaren geleden over geschreven werd, levert nu omzet op. De media lopen vaak vooruit op de mogelijkheden. Dit betekent dat onze producten voor de backoffice nu worden verkocht. We verwachten geen verandering voor de rest van het jaar. Voorzichtigheid heerst er vooral op de e-markt. Momenteel wordt veel gepraat over die e, maar er gebeurt niet zoveel."

Bezuinigingen

In de Verenigde Staten staan de zaken er anders voor. Analisten van Merrill Lynch publiceerden onlangs een onderzoek onder vijftig Amerikaanse en twintig Europese chief information officers (cio's). Volgens Merrill Lynch groeien budgetten voor ict-uitgaven dit jaar maximaal 5 tot 6 procent, terwijl in januari nog werd gerekend op een toename van de uitgaven van zeker 9 procent.
Bijna alle deelnemers aan het onderzoek vonden dat terugbrengen van de kosten de hoogste prioriteit had. Bijna de helft van de cio's verwachtte binnen het budget te blijven. Eenderde ging er overheen. De bezuinigingen zouden vooral ten koste gaan van advies, mainframes en uitbesteding. Draadloze apparatuur en opslag daarentegen zijn groeisectoren. Merrill Lynch verwacht ook dat 2001, na een tegenvallende start in 2000, een goed jaar zal worden voor Microsoft Windows 2000.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-16T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.