'Operationele bi' mikt op meer gebruikers

Information Builders baant weg naar 'real time' informatie

Information Builders (IBI), de specialist in beslissingsondersteunende software, breidt zijn activiteiten uit met obi (operational business intelligence). Daardoor krijgt een groter aantal gebruikers toegang tot 'real time' informatie.

Met een omzet van zo'n driehonderd miljoen dollar in 2004 (met zevenhonderd medewerkers) staat IBI in het magische kwadrant van Gartner bij de marktleiders voor 'zakelijke bedrijfsintelligentie suites', samen met Cognos en Business Objects. De uitdagers in dit segment zijn volgens het onderzoeksbureau Microsoft, Siebel en Oracle. Tegen 2006 wil IBI doorgroeien naar een omzet van vijfhonderd miljoen dollar.

Integratie

IBI levert de bi-oplossing (business intelligence) WebFocus en het integratieproduct (eai, enterprise application integration) iWay. Hoewel het bedrijf naam maakte in de mainframewereld, realiseert het tegenwoordig meer dan 60 procent van de verkoop van WebFocus bij NT-besturingssystemen. Ook het indirecte kanaal wordt steeds belangrijker in de distributiestrategie (nauwe partnerschappen met BearingPoint, Deloitte & Touche en Accenture). In 2004 was dat goed voor 20 procent van de verkoop. Voor dit jaar ligt het streefcijfer op 30 procent.
Wat de afzetmarkten betreft tekent zich een toenemende internationalisering af. Europa vertegenwoordigt nu al 28 procent van de verkoop en dat zou 40 procent moeten worden. Met dat doel is het Europese continent ingedeeld in vier zones, waarvan de zone west bestaat uit Frankrijk, de Benelux en Denemarken.
Na de introductie vorig jaar van de versies 5.2 en 5.3 van WebFocus wil IBI het bi-concept niet alleen binnen het bereik brengen van sommige specifieke gebruikers (vooral uit de sectoren verkoop en marketing), maar ook een veel groter aantal gebruikers (duizenden, zelfs miljoenen) in staat stellen om verslagen aan te maken en gegevens te bewerken. Dat is in ieder geval de opzet van de toekomstige versie 7 van WebFocus (gepland voor begin deze maand), die een obi-oplossing moet bieden. De gebruiker werkt hierbij met de operationele gegevens (de jongste, rechtstreeks afkomstig van de besturingsystemen), zonder dat hij de filters van datapakhuizen of 'datamarts' moet passeren.
Om die ambitie waar te maken is het product op verschillende punten verbeterd: gebruiksvriendelijkheid (zowel het gebruiksgemak als het aanleren en de implementatie), doorgroeimogelijkheden (de stijging van het aantal gebruikers) en integratie (de integratie van sommige iWay-functies).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-04T00:00:00.000Z Marc Husquinet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.